Forside til "Russerunge" af Karin Shakoor
Forside til "Russerunge" af Karin Shakoor

Russerunge af Karin Shakoor

10.07.16
En fin og sanselig roman om den 7-årige Kajsa der vokser op i en familie, hvor hemmeligheder og fortielser lurer bag kærligheden

En fin og sanselig roman om den 7-årige Kajsa der vokser op på Bornholm. Hun elsker sine forældre højt, men der er altid en vis afstand mellem hende og moren. Kajsa er bange for, at der er en fejl ved hende, som gør at moren ikke kan elske hende, men virkeligheden er en anden.

Fortællingen om Kajsa er historien om en lille pige, der vokser op i en familie, hvor hemmeligheder og fortielser konstant ligger og lurer. Morens familie kommer ofte med slet skjulte hentydninger til Kajsa, om den fortid hun ikke kender, og derfor mistolker hun deres ord. Også Kajsas faster Agnes besøger jævnligt familien, selvom hun ellers bor i København, og modsat faren og moren som er missionske, hverken tror på Gud eller Djævlen.

Kajsa oplever livet uden det filter, vi voksne har, og både uskylden og barnets fantasi-verden beskriver Karin Shakoor utroligt godt. Samtidig er lader hun sproget følge Kajsas udvikling, så første del, der foregår i 1959, hvor Kajsa er 7 år, er anderledes end sproget i sidste del der foregår i 1965. En anden fin detalje ved sproget er de mange bornholmske ord og vendinger, som (heldigvis) også findes oversat i en ordliste bagerst i bogen.

Bornholm blev modsat resten af Danmark først befriet i 1946, for efter tyskernes nederlag blev øen besat af russerne, der først forlod den igen d. 5. april 1946. ”Russerunge” er således både et tidsbillede af et lille samfund, der stadig er mærket af krigen, såvel som et fint portræt af en følsom og fantasifuld pige. Vi hører også om byens originaler, om forandringens vinde og meget mere, alt sammen set gennem Kajsas øjne. Resultatet er blevet en fin lille roman, som bestemt kan anbefales.

Materialer