Rum af Emma Donoghue

05.08.21
Hygge og uhygge under corona-nedlukningen

I en af de mørkeste dage efter nytår, hvor corona-nedlukningen af samfundet var en realitet, og der ingen udsigt var til åbning de første par måneder, var jeg taget over i vores sommerhus på Enø. Jeg havde min arbejdscomputer og en stak romaner med under armen. Sådan en kold januardag med kaffe på kanden og ild i brændeovnen smed jeg mig på sofaen med den her roman Rum skrevet af den irsk/canadiske forfatter Emma Donoghue. Romanen har nogle år på bagen, - udkom på dansk i 2011, og er tydeligt inspireret af den frygtelige sag fra Østrig hvor Josef Fritzl holdt sin egen datter indespærret i en kælder i 24 år, og fik flere børn med hende.

Det er den fem-årige dreng Jack som fortæller om sit liv sammen med Mor, Klædeskab, Gulvtæppe, Plante, Seng, Lampe, Rum – det rum som udgør hele hans verden.
Romanen handler om hvordan Jacks mor planlægger flugten fra det fængsel hvor hun har været indespærret i 8 år, og hvor hun flere gange ugentligt bliver voldtaget af den mand som har bortført hende.

Historien er så spændende, at jeg fuldstændig glemte tid og rum der på sofaen i sommerhuset. Min mand sørgede for at holde ild i brændeovnen, og på et tidspunkt dukkede jeg op fra sofaen og sagde: skal vi ikke snart have noget frokost? Jeg kiggede på klokken og den var næster 2 om eftermiddagen. Tiden forsvandt helt for mig, fordi jeg var helt suget ind i historien om Jack og hans mor. Hvis du trænger til at glemme alt omkring dig i nogle timer, så lad dig suge ind i Jacks lille univers.

Materialer