Rock Hudson skal ikke dø i Ukraine af Thorstein Thomsen

Rock Hudson skal ikke dø i Ukraine af Thorstein Thomsen

06.11.14
Denne roman placerer sig i grænselandet mellem faglitteratur og fiktion. Thorstein Thomsen fortæller historien om filminstruktøren Douglas Sirks liv.

Egentlig hedder han Detlef Sierck og er af dansk/tysk oprindelse. Han bliver født i Hamburg i 1897 og dør i 1987. Han vokser op i en kulturel familie sammen med forældrene og en bror, som er dværg. Han gifter sig og får en søn, men det ægteskab holder ikke. Senere gifter han sig med en jødisk skuespillerinde.

Den politiske virkelighed i 30’ernes Tyskland er skræmmende, og Detlef forsøger at sno sig ud af den nazistiske omklamring. Han har arbejdet sig op fra teaterinstruktør og bliver anerkendt for sin dygtighed som filminstruktør i det nazistiske Tyskland. Problemet er, at han er gift med en jødisk kvinde, og jeg synes det er vældig godt beskrevet hvor svært et samliv kan være i et så fascistisk og intolerant samfund. Detlef får inddraget sit pas, mens hans kone flygter til Østrig i første omgang. Senere i 1938 lykkes det for parret sammen at flygte til USA, hvor de i første omgang forsøger at skabe en fornuftig tilværelse ude på landet.

Denne roman placerer sig i grænselandet mellem faglitteratur og fiktion. Thorstein Thomsen har skrevet rigtig mange bøger for børn, og efterhånden også en hel stribe for voksne. Nu har han kastet sig ud i et stort projekt, hvor han fortæller historien om filminstruktøren Douglas Sirks liv

Detlef er på godt og ondt en kunster, som brænder for sin filmkunst, og han kæmper for at få fødderne inden for i den amerikanske filmverden. Han ændrer sit navn, så det lyder mere amerikansk til Douglas Sirk, og efterhånden som årene går vinder han stor anerkendelse i Hollywood.

Jeg synes det er en helt fremragende roman hvor Thorstein Thomsen på en måde får fortalt det meste af 1900-tallets historie set gennem Detlef Siercks liv. Selvfølgelig er det fiktion, men jeg er ret sikker på at Thorstein Thomsens research har været så grundig, at man roligt kan læse historien som en biografi. Thorstein Thomsen bryder også sine egne grænser med denne roman, hvor han vover at kaste sig ud i så omfattende et stofområde samtidig med at han sætter sig mellem de etablerede genrer. Dertil vover han også et stå frem med en tydelig forfatterstemme, som helt klart får fiktionen til at vippe over og tangere faglitteratur. Jeg synes det er vellykket, og jeg har været utroligt godt underholdt samtidig med at jeg har lært noget om filmproduktionsmiljøet i Tyskland i 30’erne og i USA i 50’erne.

Materialer