Forside til bogen Projekt luftballon af Jes Buster Madsen

Projekt luftballon af Jes Buster Madsen

09.07.19
Sørgmunter og livsbekræftende roman om en dysfunktionel familie i sorg.

15-årige Bjørn har netop mistet sin mor Lily. Hun døde af kræft efter et kort sygdomsforløb. I hjemmet bor også faren Erwin, der efter en hjerneskade har udviklet en besættelsesagtig interesse i at genopføre militære slag i stuen, samt storebroen Kaspar der de sidste mange år har forskanset sig i husets kælder. Derudover består den lille familie af morfaren Manfred, en tidligere Frikorps Danmark soldat, der nu bor på et plejehjem på Østerbro.

Begravelsen skal finde sted den følgende søndag, og Erwin har bestemt, at Lily skal kremeres. Den beslutning slår Bjørn helt ud. Lily ønskede nemlig ikke at blive brændt, og Bjørn vil gøre alt, hvad han kan for at opfylde morens ønske. Det fører til en hæsblæsende række begivenheder, der kulminerer med en politijagt og bomber i København.

”Projekt luftballon” er en utrolig charmerende roman om sorg, skyld og kærlighed. Ind i mellem Bjørns anstrengelser for at redde morens lig fra kremering springer historien tilbage i korte glimt, hvor vi hører om skelsættende begivenheder for familiemedlemmerne. Vi hører om et uheld i køkkenet, da Bjørn var ganske lille; om Kaspars fejltagelse i skolen; om Erwins hjerneskade, og om Manfreds oplevelser under 2. verdenskrig. Alt sammen ting der har formet familien og fulgt dem frem til i dag. Men måske kan Lilys død blive en ny chance?

Jes Buster Madsen har formået at skrive en dejlig roman om nogle barske emner. For det handler om omsorgssvigt, sorg og skyld. Men under det hele lurer en finurlig humor, som får et smil frem midt i alvoren, uden nogensinde at forfalde til falden på halen komik.

Sproget flyder let, og kapitlerne krydres med illustrerede vejledninger om alt fra falske overskæg til haveslangespringvand. ”Projekt luftballon” er både tankevækkende og underholdende, og kan læses af såvel unge som voksne.

Materialer