Politiske helte og skurke

28.05.15
Nuværende og (måske) kommende folketingspolitikere i ord og billeder.

"People always complain about muck-raking biographers saying 'Leave us our heroes.' 'Leave us our villains' is just as important."

Citatet er fra den engelske forfatter Alan Bennett - og det fanger både irritationen og fascinationen ved biografier. Vi får muligheden for at kigge indenfor i hovedpersonens liv, men det kan også nogle gange være ødelæggende for de illusioner, man ellers har levet ganske behageligt med. Og andre gange kan de bekræfte alle vores fordomme.

Det er nu sjældent, at vi ser danske biografier, der er decideret "muck-raking" - altså går på hugst i offerets fortid for at finde så grimme historier som muligt. Måske er det, fordi danske politikere simpelthen ikke har helt så interessante fortide som udenlandske kendisser? Eller fordi den slags historier gerne bliver udbasuneret på avisernes forsider, inden de kan blive samlet i bogform?

Eller er det simpelthen, fordi danskerne foretrækker deres politiske biografier lidt mere tilforladelige?

Det forhindrer nu ikke de danske politiske biografier i at være interessante - ja, man kunne fristes til at mene, at det gør dem mere værd at læse. Om ikke andet kan man få sat lidt streg under sine fordomme om, hvem der er de politiske helte og skurke.

Lida har samlet en liste med biografier over folk, der sidder på tinge - så er der mulighed for at få understøttet det kryds, der skal sættes om nogle uger. Eller bare blive klogere på de mennesker, der styrer landet.

Billede i toppen: "Folketingssalen-2006" by Heje - Eget arbejde. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Materialer