Patriarken af Trisse Gejl

Patriarken af Trisse Gejl

06.11.14
En uhyre spændende familiehistorie, med fine og troværdige psykologiske portrætter. Samtidig rummer romanen også en spændingshistorie, som forvandler bogen til en ren page-turner.

Harald Hügler er netop gået på pension efter et langt og markant arbejdsliv som både elsket og hadet redaktør og dagbladsanmelder.

Haralds elskede svenske kone Kjerstin er død et par år før romanens begyndelse. Sorgen over Kjerstin og ikke mindst savnet af datteren Helle, som Harald ligger i en uforsonlig strid med, præger hele hans liv og tankesæt.

Der er tre fortællestemmer i romanen: Harald selv, datteren Helle og svigerdatteren Birgitte. Helle er forfatter og den helt store bitre strid mellem far og datter er opstået tre år tidligere, da Harald anmeldte datterens roman på den mest ydmygende og nedgørende måde. Siden har de kun talt til hinanden gennem læserbreve i avisen og gennem de andre familiemedlemmer.

Svigerdatteren er lidt naiv, og forsøger konstant at gyde olie på vandene. Der er ingen tvivl om, at Harald er utrolig vanskelig at omgås og svær at holde af, men datteren Helle er idealist ud i det ekstreme og temmelig forstyrret i hovedet. Hun kæmper med sine tekster, et for stort alkoholforbrug og tvangstanker.

Trisse Gejl har skrevet en uhyre spændende familiehistorie, med fine og troværdige psykologiske portrætter. Samtidig rummer romanen også en spændingshistorie, som forvandler bogen til en ren page-turner. Jeg sad med hjertet oppe i halsen til sidste side.

Materialer