Parforhold, hyggevold og en falleret finne

25.06.21
Denne uges tegneserier byder på parforhold og hyggevold, mens filmene er godbidder fra Filmstriben

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

”Nanas striber” er tegnet og skrevet af Nana Low, og er en samling fine og humoristiske striber om parforhold. Serien er oprindeligt er født som en Instagramprofil, hvor forfatteren delte sine tegninger, og er inspireret af forfatterens eget forhold. Det er Nana Lows debut, og striberne viser de små hverdagssituationer, der opstår i parforhold, som for eksempel hvordan vores partner håndterer vores irriterende små vaner. Tegnestilen er enkle, sorte blyantsstreger uden farver, og selvom vi ikke helt er på højde med Maren Uthaug, så er der med ”Nanas striber” garanteret hygge, humor og en timeout fra hverdagen.

Også humoristisk, men ellers meget langt fra parforholdets gnidninger, er ugens anden og sidste tegneserie: ”En mand eller en hær” som er tegnet og fortalt af Casper Sand Christiansen. Ex-soldaten Dave er på hævntogt mod den magtsyge miljøorganisation Global Waste, der i stedet for at redde verden har overtaget den. Sammen med en broget flok bestående af bl.a. en pirat, en papegøje, en kæmpe blæksprutte og en sød servitrice sejler Dave mod Rusland, men hans forræderiske soldaterkammerater indhenter dem, og så står slaget til søs. ”En mand eller en hær” er anden del i serien ”Infection”, og er tegnet i japansk mangastil. Historien er dog pæredansk og emmer af fortælleglæde. Der er skruet helt op for gakket humor, politisk ukorrekthed og lektøren roser den for at være en tegneserie, der er lige så usleben, som den er underholdende.

Der var desværre ingen film i denne uge, så i stedet har jeg kigget på et par nyheder fra Filmstriben. 

Jeg holder meget af horror, så selvfølgelig skal jeg nævne den tyske film ”Golem” fra 1920. I middelalderens Europa blev jøderne udsat for forfølgelse og boede i slumkvarterer i de store byer. I en af Prags ghettoer skaber rabbineren Judah Loew et væsen af ler og giver den liv med en magisk formel. Der Golem blev skabt for at beskytte det jødiske folk. ”Golem” er et af de tidlige eksempler på tysk ekspressionisme og har haft stor betydning for gysergenren i over 100 år, så den skal jeg selvfølgelig se.

En anden interessant titel er den finske ”Eftermæle”, der bygger på en roman af Kari Hotakainen. Pekka Malmikunnas er en falleret, ludfattig mand, som har overbevist sin familie om, at han stadig er direktør for et stort IT-firma. Nu er det blevet et fuldtidsjob for ham at holde facaden. Da Pekkas forældre, Salme og Paavo, kommer til byen på et uventet besøg, får Pekka problemer. For at mane al tvivl i jorden holder Pekka et overdådigt middagsselskab for sine forældre og voksne søstre. Der støder de på Kimmo Hienlahti, som har en endnu mere glat tunge og endelig får Pekka til at indse sin egen umulige situation. Men hvad kan Pekka gøre, når det nu er endnu sværere end nogensinde at fortælle sandheden?

Det var de tegneserier og film, jeg havde udvalgt i denne uge. Forhåbentlig var der også noget for dig.

Mit navn er Jette Holst. Jeg håber vi høres ved …
 

Materialer