Overleverne af Alex Schulman

29.07.21
Nordisk mørke midt i den solbeskinnede sommertid, hvor natten aldrig bliver mørk.

Tre brødre vokser op i en familie, hvor alkohol er hverdag for både mor og far. Nils, Benjamin og Pierre holder hver sommer ferie på en ødegård i Sverige. Brødrene holder sammen i et fællesskab, som hjælper dem med at overleve grov omsorgssvigt fra de alkoholiserede forældre.

En skæbnesvanger sommerdag sker der noget voldsomt, som får den lille familie til aldrig mere at vende tilbage til ødegården. I romanen mødes brødrene igen som voksne på ødegården for i fællesskab at sørge for moderens bisættelse. Fra side ét er der en underliggende tone af hemmeligheder, skæbne og uhygge. Hvorfor vendte de aldrig tilbage? Hvad skete der den sommer?

Det er en medrivende fortælling om ensomhed, fortrængninger, tragedie og sorg. En familiehistorie, som fik mig til at tænke på Tomas Bannerheds roman ”Ravnene”. Den handler også en svær opvækst på en gård i Sverige, her er det ikke alkohol men psykisk sygdom, som ødelægger hverdagen for 12-årige Klas. Socialrealisme, svær barndom og alkoholisme er også emnet i norske Ola Nilssons romaner "Hundene" og "Englene". Mærkeligt nok, så har Lindhardt og Ringhof valgt det samme forsidebillede, som Tiderne Skifter valgte til "Hundene" bare i en anden beskæring.
Alle fire romaner får mine bedste anbefalinger.

Materialer