Over Atlanten af Colum McCann

10.11.14
"Over Atlanten" er bygget op af enkelte historier, som tidsmæssigt strækker sig fra midten af 1800-tallet til slutningen af 1900-tallet.

Dette er en transatlantisk historiebog, som med nedslag 1845, 1919 og 1998 skriver irsk-amerikansk historie på en levende og medrivende måde.

Der er stærke forbindelser mellem Irland og Usa. Colum McCann kredser også om det irsk-over-atlantenamerikanske tema i denne nye roman. Han slog igennem sidste år med sin syvende roman "Lad kun verden tumle sig", - en roman som han fik "National Book Award" prisen for.

"Over Atlanten" er  bygget op af enkelte historier, som tidsmæssigt strækker sig fra midten af 1800-tallet til slutningen af 1900-tallet. Vi følger historien om den den frigivne amerikanske slave Frederick Douglass' besøg i Irland i 1845-46 og forfærdes over befolkningens fattigdom. Historien om Alcock og Brown, der som de første fløj fra New Foundland over Atlanten til Irland. De irske fredsforhandlinger og kvindernes historie er også en del af romanen. Til sidst samles trådene og man sidder tilbage med en frodigt favnende irsk-amerikansk fortælling om både opdigtede og virkelige personer.

Jeg har ikke læst alle Colum McCanns bøger, men jeg kan på det varmeste anbefale: "Landet under verden", som handler om de usle arbejdsforhold tunnelarbejderne blev udsat for, da New Yorks undergrundsbane blev bygget. Men allermest vil jeg anbefale "Lad kun verden tumle sig", som er en fremragende puselspil-beretning om New York i 1970'erne.

Materialer