Oplyst af Tara Westover

10.10.19
En både fremragende og gysende erindringsroman

Jeg var her i forsommeren igennem en læseperiode, hvor ingen af de romaner, jeg lånte med hjem fangede min interesse. Min læse-ørkenvandring varede lige indtil jeg fik fat i Tara Westovers oprørende fortælling om sin barndom og ungdom i Idaho. Mormon-bevægelsen har mange tilhængere i Idaho, og Taras familie er ingen undtagelse. Hun er yngste datter i en søskendeflok på 7. Faderen er den altdominerende patriark, som praktiserer en uhørt religiøs fundamentalisme. Han mistror og afskyr det offentlige system, og børnene bliver aldrig tilbudt skolegang og lægehjælp, heller ikke ved alvorlig sygdom og ulykker. Alle skavanker ”helbredes” med moderens hjemmelavede homøopatiske medicin. Det allerværste er dog den vedvarende og eskalerende vold, som en af brødrene udsætter Tara for.

Faderens adfærd er i høj grad styret af en bipolar lidelse, og faktisk er hele familien tyranniseret i en grad som gør denne erindringsroman til en ren gyser. Heldigvis er romanen i sig selv et bevis på at Tara bliver mønsterbryder. Romanen kan minde lidt om Jeanette Walls

”Glasslottet” og ”Et utæmmet liv”, som også er en amerikansk mønsterbryderhistorie. Det lyder måske som trist læsning men der er også mange positive kræfter i romanerne. Både Jeannette Walls og Tara Westover fortæller positivt om naturen og de storslåede amerikanske landskaber.

Materialer