Om bestsellere, krimiserier og et unikt venskab

16.07.21
Hver uge anbefaler Lida Wengel et udvalg af den nyindkøbte skønlitteratur i bibliotekets podcast Friske Faustnumre

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Det der skiller os af Brit Bennett 

Amerikansk bestsellerroman om hemmeligheder, identitet og race. Stella og Desiree er tvillinger og egentlig sorte, men meget lyse i huden. De vokser op i en flække i Louisiana, hvor det gælder om at være så lys som muligt. De løber hjemmefra som 16-årige i 1968, og efter et par år i New Orleans går Stella sine egne veje og vælger at blive hvid, samtidig med hun skjuler sig for familien uden at se sig tilbage. Desiree leder forgæves efter hende og må vende alene tilbage til sit barndomshjem med en meget mørk datter. År senere møder Stella og Desirees døtre tilfældigvis hinanden, den ene hvid, den anden sort, og det sætter gang i tankerne hos både mødre og døtre
Bogen giver et billede af USA fra 1950'erne til 1980'erne med raceadskillelse, borgerrettigheder og kvindefrigørelse. Skift i tid og synsvinkel driver handlingen frem, og det er en roman, der vil appellere bredt. Bliver sammenlignet med den fremragende "Hvor flodkrebsene synger".


Døtrene fra Foxcote Manor af Eve Chase 

Et fascinerende mysterium og familiedrama om et hittebarn, familien der tager hende ind og barnepigen, der kender alle deres hemmeligheder. For læsere af dramatiske slægtshistorier
I 1970 flytter familien Harrington fra deres hjem i London til Foxcote Manor, der ligger midt i store skove. Med sig har familien barnepigen Rita, der er fruens fortrolige og børnenes beskytter og bedste ven. Men ikke alt er idyl i de store skove, og en dag finder de en lille pige, der er efterladt i skoven. Familien tager hende til sig i hemmelighed, men da et lig en dag dukker op i skoven, bliver hemmeligheden næsten umulig at holde. 40 år senere er Sylvia netop blevet separeret fra sin mand, og da deres teenagedatter Annie pludselig befinder sig i en situation, hvor hun har brug for hjælp ender de to på Foxcote Manor, hvor sandheden måske vil vise sig.

De overlevende af Tess Gerritsen 

Tre børn, der ikke kender hinanden, bliver bragt sammen af ekstreme voldshandlinger på en kostskole for forældreløse børn. 
Tre børn mister for anden gang deres familier på grusomste vis. Deres biologiske forældre er tidligere blevet dræbt, og nu er det plejeforældrene, der er udset til likvidering. De bliver sendt til Evensong, en kostskole for følelsesmæssigt traumatiserede børn. Skolen ligger beskyttet i et fjerntliggende naturområde. Retsmediciner Isles har en tilknytning til skolen i form af drengen Julian, hun mødte under en tidligere sag. Hun er dog skeptisk overfor skolens grundlæggere og deres dagsorden. Hendes makker og veninde Rizzoli dukker op på skolen for at efterforske et mordforsøg på en af eleverne. Og det, der oprindeligt virkede som et sikkert og beskyttet sted for disse børn, kan pludselig ikke længere holde truslen ude. Hvis det da er udefra truslen kommer?

Himmelanker af Line-Maria Lång 

Line-Maria Lång var nær ven af forfatteren Jan Sonnergaard. Da han dør pludseligt i 2016, begynder hun at skrive om deres venskab. 
Line-Maria Lång mødte Jan Sonnergaard første gang ved et foredrag på Borups Højskole. Hendes tidligere underviser på skolen havde inviteret hende, da hun vidste Sonnergaard var hendes store forbillede. Det blev starten på et unikt venskab, der brat slutter da Sonnergaard dør under et ophold i Beograd. Det er et tab, der rammer hende hårdt, og sender hende tilbage til, da hun som 12-årig mistede sin far meget pludseligt. Hun bearbejder sin sorg ved at skrive om vennen. Både for ikke at glemme og så "døden tager så lidt fra mig som muligt".

Hannies bog af Lisa Wingate

I 1875 er den tidligere slavepige Hannie, forklædt som dreng, på en farlig rejse gennem det sydlige USA for at lede efter sine søskende og sin mor. I 1987 får Benedetta Silva job på den lokale skole i Augustine, Louisiana, og begynder at kigge nærmere på byens historie. For læsere af historiske romaner
Hannies mor og søskende blev allesammen taget til fange af en skruppelløs slavehandler 12 år tidligere, og Hannie er den eneste, der kom tilbage til deres oprindelige ejer, William Gossett. Nu er hun afsted med sin tidligere ejers to døtre, forklædt som drenge. På sin færd fra Louisiana til Texas møder hun en masse skæbner. I 1987 får Benedetta job på den lokale skole i Augustine. Sammen med sine elever begynder hun at undersøge byens historie, ikke mindst den magtfulde familie Gossett
Bliver sammenlignet med "Den underjordiske jernbane" af Colson Whitehead 
 

Materialer