Noras ark af Anders Johansen

Noras ark af Anders Johansen

24.08.15
”Noras ark” er en gribende, poetisk, smuk og trist fortælling om alle kriges unødvendighed.

Nora er en ensom pige på 14 år. Krigen har taget hendes mor og far. Tilbage er kun den uforsonlige morfar, som bor på en lille ø i vadehavet.  Noras bedste venner er tøjdyret Ølve, den blinde kat Silkerav og den envingede  gås Onki.  De lyriske billedskabende navne er med til at karakterisere personerne men understreger også fortællingens drømmeagtige mytiske karakter.

Når livet bliver ubærligt for Nora skjuler hun sig på kirkeloftet, og trøster sig med at tænke på dengang hendes far fortalte hende historien om Noahs Ark. Noahs Ark bliver til Noras ark i den lille piges forståelse.  Nora kan også glædes ved og finde trøst i Greetjes fabulerende orgelspil i kirken. Greetjes  datter Viona forstår det ikke, og de to jævnaldende pigers venskab holder ikke i længden.

 ”Noras ark” er en gribende, poetisk, smuk og trist fortælling om alle kriges unødvendighed. Konsekvenserne er fatale og ubærlige for voksne, børn og dyr, - ja kort sagt alt liv. Den lille roman kan læses og forstås af store børn, unge og voksne. Anders Johansen sætter en tidsubestemt ramme for romanen. På fastlandet er der elektricitet og flyvemaskinerne kaster bomber. På øen lever de som om udviklingen er gået i stå i slutningen af 1800-tallet.

Jeg kom faktisk til at tænke på Cecil Bødkers fine romaner og noveller, som også kan læse af både børn og voksne. Jeg tænker på  ”Tavs”, ”Vandgården” og ”Malvina”. En serie som tager fat på store etiske og moralske emner som fordomme, retfærdighed og skyld. Også hendes fine roman ”Siffrine”, som handler om intolerance og hvor svært det er at blive accepteret hvis du ser anderledes ud eller kommer fra et andet samfund. 

Materialer