Noget frygteligt er altid lige ved at ske af Lars Kramhøft

Noget frygteligt er altid lige ved at ske af Lars Kramhøft

21.09.20
Vigtig og fin tegneserie om at være ung i dag, hvor man konstant ’vejes og måles’

Den unge jeg-fortæller flytter i begyndelsen af fortællingen hjemmefra. Han har altid været god til at tegne, og i skolen var han noget særligt netop af den grund. Nu starter han så på en tegneuddannelse, og verden ligger åben for ham.

Men virkeligheden viser sig snart at være helt anderledes end drømmene. Den unge mand møder ellers hurtigt en sød pige, blot for at opdage at hun kun betragter ham som en ven. Heller ikke studiet er som forventet. Der er stor konkurrence mellem de studerende, og efterhånden begynder den unge mand at føle sig talentløs og mislykket både i kærlighedslivet, som mand og som tegner. Angst og depression bliver hans faste følgesvend, mens hver dag udvikler sig til en kamp for overhovedet at overleve.

”Noget frygteligt er altid lige ved at ske” er tegnet og skrevet af Lars Kramhøft. Kramhøft har en række børne- og ungdomsbøger bag sig, men har også skrevet til voksne. Denne gang ser han nærmere på en række svære emner, såsom maskulinitet, depression og ensomhed.

Interview med Lars Kramhøft

I et interview med Nummer 9 fortæller Kramhøft, at historien har et autofiktivt element. Da han var i 20’erne kæmpede Kramhøft nemlig selv med angst og depression, så hans erfaringer danner grundlaget for fortællingen, som siden udviklede sig til også at omhandle emner som kønsroller og maskulinitet m.m.

Jeg ville gerne skildre, hvordan det føles at være i en depression, hvilke tanker man kan have om sig selv, og hvordan det påvirker ens liv og ens verdenssyn. Samtidig var det vigtigt for mig også at vende blikket mod, hvad der kunne være med til at forårsage depression – vi ved at gener spiller en vis rolle – men hvad med samfundsstrukturer, kønsroller og præstationspres, for eksempel? I det her tilfælde er den depressive en mand, og der er rigtig mange mænd, der lider i stilhed, fordi det er så tabubelagt at tale om at være sårbar og ikke kunne slå til. Jeg synes det er vildt interessant, at samtidig med at mænd sidder på de fleste af topposterne og i alle bestyrelserne og så videre, så tegner mænd sig også for et dobbelt så højt antal selvmord som kvinder, har større risiko for at droppe ud af uddannelser og blive hjemløse. Mænd dør også helt generelt tidligere end kvinder. Listen kunne blive ved. Der er en kæmpe forskel på de strukturelle uligheder, som rammer kvinder og så de daglige uligheder, som drenge og mænd oplever som enkeltindivider. Og vi (mænd) er sygt dårlige til at tale om, hvordan vi har det og om, hvad det vil sige at være mand. Det synes jeg kunne være spændende at undersøge og prøve at italesætte.”

Læs hele interviewet på Nummer9.dk

Anmelder-roser

Meget fortjent har Lars Kramhøft høstet anmelder-roser for sin fortælling.

Weekendavisens anmelder kalder den for: ”… en både solidarisk, kritisk og eminent læsbar skildring af ung maskulinitet i krise.”

Information roser den for at: ”… udfolde det bløde søgende mandebillede med kompleksitet og godt tegneseriehåndværk …”

Mens Politiken beskriver den som: ”… en alvorstung, men også omsorgsfuld bog, der i modsætning til flere af sine figurer ikke skyder skylden nogen steder hen, men i stedet rækker ud mod angsten og depressionen i et forsøg på, om ikke at forstå, så at formidle.”

Ping prisen 2020

Meget fortjent har Lars Kramhøft også vundet Pingprisen for Bedste Danske Tegneserie 2020 med "Noget frygteligt er altid lige ved at ske".

Juryen sagde blandt andet: "Tegneserieskaberen har investeret sig selv i sit værk, fordi han vil os noget – og han tager fat om den tabuiserede ungdomsdepression på en modig facon i en genkendelig hverdagsscenografi, der på siderne får en snert af dystopi over sig. Håndværksmæssigt er der styr på streg, flow og layout, mens historien arbejder med både det der er småt og det der er stort uden hverken at overforklare eller blive kvalmende." Læs mere om Pingprisen hos Nummer9.dk

Så selvom du normalt ikke læser tegneserier, bør du unde dig selv at læse ”Noget frygteligt er altid lige ved at ske”. Tegningerne er enkle at aflæse, men samtidig vældig udtryksfulde, og så fortæller Kramhøft simpelthen en utrolig vigtig historie.

Jeg har længe været begejstret for Lars Kramhøfts forfatterskab, og kan også varmt anbefale denne. Læs den …

Materialer