Ninas Highlights 2020

24.12.20
Mine største og bedste læseoplevelser i 2020

Ved årsskiftet redigerer jeg hvert år en liste med mine allerbedste læseoplevelser fra det netop afsluttede år. "Ninas Highlights 2020" indeholder flest nye titler men også ældre titler og klassikere har fundet vej til min læseliste. I 2020 har jeg læst godt og vel 75 romaner. 26 af disse har fundet vej til min 2020-Highlights-liste. Romanerne har enten rørt mig, overrasket eller direkte imponeret mig. Jeg håber listen kan inspirere andre læsere.

Highlights 2014 
Highlights 2015
Highlights 2016
Highlights 2017
Highlights 2018
Highlights 2019

PRINT en PDF-liste

Viola Ardone: Drengen fra Napoli
Amerigo er en lille dreng på bare syv år, da hans mor i 1946 sender ham med et nordgående tog fra Napoli til Bologna. Det er en bevægende og vedkommende roman fra det Italien, som vi også kender fra Elena Ferrantes univers.

Stine Askov: Katalog over katastrofer
14-årige Helle vokser op i 80’ernes Nordsjælland. Hun bor langt ude på landet sammen med sin far, Bengt. Atomkraftværket Barsebäck er tæt på og angsten for atomkatastrofe har fuldstændig overmandet Bengts sind. Stine Askov skriver medrivende og troværdigt om 80’ernes paranoia, og beskrivelsen af det psykologiske forhold mellem Bengt og Helle står knivskarpt. Jeg hørte romanen næsten i et langt stræk, for den var ikke til at slippe.

Jonas T. Bengtsson: Fra blokken
Man er, hvor man kommer fra. Det er mantraet i denne spændende roman om gammelt venskab imellem mænd, narkotika, bandekrig, vold og lysten til noget større i livet. Det er en "hård", måske især for mænd. Faktisk bryder jeg mig ikke meget om at læse om al den vold, men det er en flot sprog, og den har rørt et eller andet i mig.

Alina Bronsky: Baba Dunja og kærligheden (2016)
Baba Dunja vender som ældre kvinde tilbage til sin gamle landsby i dødszonen ved Tjernobyl. Her lever hun med sine naboer et så almindeligt liv som muligt med giftig jord og bestrålede fødevarer, imens hun tænker tilbage på sit liv. En af mine allerbedste læseoplevelser her i denne sommer

Jeanine Cummins: Jordens salt
Pludselig flyver kuglerne om ørerne på 8-årige Luca mens han står og tisser på toilettet. Vi er i Mexico, og Lucas familie bliver angrebet af gangstere fra et af de lokale narkokarteller. Hans far er journalist, og han har skrevet kritiske artikler om narkokartellet. Det er en underholdende, velresearchet og superspændende thriller.
Hvis du har mod på at læse en dygtig underholdningsforfatters bud på migranternes farlige og uretfærdige livsvilkår, så læs ”Jordens salt”.

Ben Elton: To brødre (2014)
To drenge, en arier og en jøde, fødes som brødre på den samme dag i Berlin. Bred fortælling om Tyskland og dens befolknings vilkår var 20’erne og frem. Rigtig god roman, som jeg lyttet til i en fin indlæsning af Peter Secher Schmidt.

Sissel Jo-Gazan: Hvide blomster
Jenny vokser op på Samsø. Hun bor sammen med sin mor, som er en meget dygtig og anerkendt tatovør. Jenny er tæt knyttet til sin omsorgssvigtede kusine Tessa. Botanik, natur, kunst og mennesker er omdrejningspunkt i denne fremragende 80'er roman. Det handler om familiehemmeligheder, vold og rigtige mennesker fra Samsø og Århus. Hvis du kunne lide Gazans tidligere roman Blækhat, så kan du også lade dig suge ind i denne.

Merete Pryds Helle: Nora
Roman om Nora fra Henrik Ibsens drama "Et dukkehjem". Hvem er hun egentlig, og hvordan har hendes barndom og ungdom været? Hvilke forestillinger gør hun sig om sit liv og sit ægteskab? Og hvad får Nora til i 1879 at tage det drastiske skridt at forlade sin mand? "Nora" var en af Torsdagsklubbens titler i sæsonen efteråret 2020, hvor temaet var Shakespeare og Ibsen i romanform. Der var begejstring bordet rundt, og det blev en rigtig god litteratursnak.

Vigdis Hjorth: Henrik (2019)
Nydigtning af Henrik Ibsens skuespil "Hedda Gabler". Henrik Falk sidder fast i sit trivielle og småborgerlige liv med job, svigerfamilie og højgravid kone. Da en ekskæreste vender tilbage til byen, bliver det tydeligt for ham, hvor meget han hader sit liv. Vi læste også denne fine roman i Torsdagsklubben, og jeg synes faktisk rigtig godt om Vigdis Hjorts ret humoristiske historie om Henrik.

Peder Frederik Jensen: Det Danmark du kender
En trøstesløs roman fra det sydlige udkantsdanmark. Niels, som vokser op i en totalt dysfunktionel familie, bliver en tidlig morgen kørt ned af en fuld bilist. Det er socialdemokratiske borgmester Morten Jørgensen som er på vej hjem fra et alt for vådt møde. Et portræt af en landsdel helt uden formildende snak. Jeg har taget titlen med her fordi den er velskrevet, rammer dybt og ubehageligt, og så er den nomineret til DR-romanprisen 2021.

Erling Jepsen: Gramhavet (2016) og Hjemmefra (2019)
Romanerne er biografiske fortællinger, som ligger i forlængelse af ”Den sønderjyske farm”. I "Gramhavet" nærmer Erling sig puberteten, og hans største ønske er at komme væk hjemmefra. Han er en sær ensom dreng, som elsker at læse. I "Hjemmefra" er han flyttet til Haderslev for at gå i gymnasiet. I mine øjne er det noget af det bedste Erling Jepsen nogensidne har skrevet. Der er så meget vid og humor og samtidig alvor i de hisstorier. De to romaner er 1. og 2. del af en serie som har serietitlen: "Familiehemmeligheder". Jeg håber der kommer flere i serien.

Daniela Krien: Kærligheden når det er alvor
Fem fremragende portrætter af kvinder, med en barndom i DDR som fælles bagtæppe. Tilfældigt faldt jeg over denne lille smukke roman af en for mig ukendt tysk forfatter. Sandt at sige var det forsiden som i første omgang tryllebandt, men så snart jeg åbnede for teksten var jeg helt og aldeles fanget ind.

Carson McCullers: Hjertet er en ensom vandrer (1949)
Denne sommers mest intense og fremragende læseoplevelse har for mig været sydstatsklassikeren ”Hjertet er en ensom vandrer” af Carson McCullers. Romanen udkom i 1940, da forfatteren var bare 23 år. Det er en på en gang stillestående og dramatisk roman. Racismen i sydstaterne ligger som et fasttømret tæppe under alle personernes handlinger og holdninger, og bla. derfor er romanen stadig aktuel. Carson McCullers forfatterskab kan omtales i lige linje med Cormac McCarthy, Flannery O’Connor, Tennessee Williams, Truman Capote og William Faulkner. 

Anne-Lise Marstrand-Jørgensen: Margrete 1
Hvad kan lysne humøret eller måske helt få dig til at glemme den trøstesløse grå decemberslud? En gåtur i silende morgenregn kan blive udholdelig med en god lydbog i ørerne. I disse dage lytter jeg til Anne Lise Marstrand-Jørgensens fremragende roman ”Margrete 1”.  Lotte Andersens blide fine stemme står i kontrast til det barske middelalderunivers forfatteren skriver frem. Samtidig formidler hun et nuanceret billede af Margretes karakter. Margrete var ikke blot en barsk og dygtig strateg, hun var også en moder med stærke følelser. En fremragende historisk roman som er nomineret til DR-romanprisen 2021

Torben Munksgaard: Digterens død
Simons bedste ven, digteren Pelle, har begået selvmord. Året efter kan Simon stadig ikke få det til at stemme, så han starter sin egen undersøgelse af hændelsen. Langsom og omstændelig krimi, hvor der er mere fokus på personkarakteristikkerne end på plottet. Lige en krimi efter mit hovede. Sådan lidt Håkan Nesser-agtigt.

Håkan Nesser: Den sørgmodige buschauffør fra Alster
Så kom der enelig en ny Barbarotti-krimi fra Håkan Nesser. Åh, hvor var det dejlig læsning. Hyggelig uforpligtende krimi, hvor makkerparret Backman/Barbarotti, der begge er politikommissærer og desuden kærester, holder orlov på Gotland. Alligevel dukker en gammel historie op, som har noget at gøre med en speciel sag om en sorgfuld buschauffør.

Stine Pilgaard: Meter i sekundet
En humoristisk roman om en ung kvinde, der (modvilligt) involveres i højskolelivet i Vestjylland, hvor hendes bulderbasseagtige adfærd gør det lidt svært at skabe nye relationer. Rigtig sjov og underholdende, - godt sprog, - fine sange. Temaet med kørelærerne fik mig til at tænke på Dorthe Nors: "Spejl, skulder, blink". Ja faktisk er det samme slags humor, synes jeg - de er begge pragtfulde forfattere.

Malene Ravn: Hvor lyset er
Carl Fischer var en anerkendt maler i sin samtid. Han levede fra 1892-1962, og er forfatterens ”sviger-oldefar”. Malene Ravn har skrevet en medrivende romanbiografi om Carl Fischer, og fortæller samtidig en danmarkshistorie bl.a. hvor den store lockout i 1899 og kvindelig valgret i 1915 bliver rammen om fortællingen.

Laura Ringo: Fødedygtig
Liv er folkeskolelærer og bor med sin skrukke kæreste Dan, men hun ved slet ikke, om børn er noget for hende. En hurtigt læst roman om en ung kvinde ved en skillevej. Hun er helt i vildrede og aner ikke hvad hun vil med sit liv.  Et hårrejsende billede af arbejdsvilkår og miljø i en dansk folkekole på Amager. Humoristisk, barsk og også lidt deprimerende roman.

Johanna Sinisalo: Ikke før solnedgang
Fotografen Engel finder et underligt væsen og tager det med hjem. Det viser sig at være en trold, som Engel udvikler et sært og tæt forhold til. En stærk fortælling om natur og kultur, magt og afmagt, drifter og kærlighed. For mig var det virkelig en helt særlig læseoplevelse. Slet ikke en genre jeg plejer at kaste mig over. Sådan lidt fantasy-agtigt og så alligevel ikke. Rigtig god og anderledes læseoplevelse.

Karin Smirnoff: Jeg tog ned til bror
Nordsverige lægger land og befolkning til rigtig mange fortællinger. Jeg griber interesseret, ja jeg næsten drages mod alle de romaner som foregår i nordens øde egne. I et meget markant nedbarberet sprogligt udtryk får vi fortalt historien om Janas uhyrligt barske barndom og følger hendes hjemvendte liv gennem flere måneder. Der er stort set ingen pausetegn i teksten og alle navne er skrevet med småt lige ud i en køre. Sproget understreger teksten. Til allersidst i romanen får vi en helt uventet positiv afslutning, som bærer frem mod de næste 2 bind i serien. Jeg GLÆDER mig til at læse den fortsatte fortælling om Jana.

Jesper Stein: Rampen
Romanbiografi af og om krimiforfatteren Jesper Stein, og i særdeleshed om hans forældre og deres skilsmisse og de voldsomme konsekvenser, den får. For mig var det en særdeles stærk og følelsesladet læseoplevelse. Tiden, musikken, Århus og et strejf af personlig kontakt hævede læsningen til noget helt særligt.

Elizabeth Strout: Olive, igen
Jeg forelskede mig en lille smule i Olive Kitteridge for 10 år siden, da Elizabeth Strouts første roman om Olive udkom på dansk. Forfatteren vandt Pulitzerprisen for romanen ”Olive Kitteridge”, og den er siden blevet filmatiseret med Francis McDormand i hovedrollen.
Olive er en stor og barsk pensioneret matematiklærer fra den lille by Crosby i staten Maine. Hun er en kvinde, som ofte skræmmer folk væk ved første bekendtskab, fordi hun siger hvad hun mener helt uden omsvøb. ”Olive, igen”, som netop er udkommet her i efteråret 2020, består af kapitler, som kan læses enkeltvis som noveller.  Romanerne tegner et kærligt, rørende, humoristisk, underspillet portræt af mennesker i en amerikansk provinsby. Meget velegnet til snak i en litteraturklub og til oplæsning. 

Mich Vraa: Vaniljehuset
Dusinius Dick er en opvakt 8-årig dreng, - og som navnet fortæller er han 12. barn i en fattig skomagerfamilien fra Odense. Vaniljehuset er en frodig og hyggelig roman, som tager udgangspunkt i fortællingen om Mich Vraas morfar, som opbyggede et stort købmandsimperium med navnet Vaniljehuset. Det er alt i alt en velskrevet hyggelig historisk roman uden det store drama.

Ocean Vuong: Vi er kortvarigt smukke her på jorden
Romanen former sig som en brevroman fra sønnen Lille Hund til hans mor, som er analfabet. Lille Hund, - et vietnamesisk kælenavn, bliver født i Vietnam, men vokser op i USA sammen med sin mor og bedstemor. Der bliver en barsk barndom i Vietnamkrigens skygge. Det er en både poetisk og voldsom fortælling

Kjell Westö: Tritonus
Tritonus eller djævlekvinten er navnet på den tone som ligger mellem intervallerne kvart og kvint. En forhøjet kvart eller en formindsket kvint. Lyder det måske lidt for musik-nørdet til din smag, så hold alligevel fast i denne roman. Den er let læselig og kan interessere alle som elsker Norden og fremragende psykologiske portrætter.
 

 

Filer
Materialer