Ninas Highlights 2019

02.01.20
Vi er trådt ind i et nyt år, og vinteren er stadig lang og mørk. Det er tid til læsning

Jeg har læst ca 60-70 bøger i løbet af året, og mellem disse valgt 33 titler, som har gjort et særligt indtryk. "Highlights 2019" indeholder rigtig mange nye titler, men også ældre romaner har fundet vej til min læseliste. Jeg læser meget gerne dansk og nordisk litteratur. Listen indeholder både smal, letlæst og underholdende litteratur. Nederste del af listen er søgninger i basen på de enkelte titler. Du kan klikke på titlen, og reservere bøgerne.
Onsdag den 22. januar fra kl 17-19:30 og mandag den 27. januar kl 10-12 fortæller mine kolleger og jeg om alle vores allerbedste læseoplevelser fra 2019. Du kan købe billet andet sted på hjemmesiden.

Highlights 2014 
Highlights 2015
Highlights 2016
Highlights 2017
Highlights 2018
Highlights 2020


PRINT en PDF-liste

Selja Ahava: Pludselig falder ting ned fra himlen
Poetisk letlæst meget fin roman om tilfældets magt. Saaras mor dør pludseligt og helt uventet, og hendes faster vinder i lotto. Det er en sørgmunter roman, som handler både om død, sorg, familie og ensomhed.

Arnaldur Indridason: Ukendte kyster
Kriminalkommissær Elendur Sveinsson er taget til sin hjemegn i Østisland. Her bliver han optaget af et 60 år gammelt mysterium om en kvinde der forsvandt i en storm under krigen. Som i de foregående krimier af forfatteren, er der mere fokus på beskrivelsen af livet i Island end selve krimihistorien.


Auður Ava Ólafsdóttir: Ar
Den 49-årige Jonas Ebeneser rejser til et fjernt krigshærget land for at begå selvmord. Men på Hotel Silence inddrages han i genopbygningen af huset og byen, og langsomt vender han tilbage til livet. Forfatteren fik fuldt fortjent Nordisk Råds Litteraturpris 2018 for denne fine poetiske roman.

Kim Blæsbjerg: Desertørerne
Desertørerne er en stor lidt overset (romanen er udgivet fra 2016-2018) familieroman i 3 bind. Jeg lyttede mig igennem hele værket, og jeg tager i den grad hatten af for Kim Blæsbjerg. Romanen handler om en familieejet storkoncern i vækst. Jeg forestiller mig at Bestseller-koncernen kan have været inspiration for forfatteren. En medrivende familiehistorie fra den økonomiske top i Danmark. Finanskrise, tøjproduktion i Asien, krigen i Afghanistan og ikke mindst vidtforgrenede favnende historier om de fem børn, deres forældre, kærester, venner. Jeg sammenligner gerne med Christian Kampmanns mesterværk fra 70’erne.

Donatella Di Pietrantonio: Pigen de sendte tilbage
Uden forklaring bliver en 13-årig pige sendt til en fremmed familie. Det er hendes biologiske forældre, og de er, i modsætning til de adoptivforældre hun er opvokset hos, fattige og har mange børn. Et nyt, barsk liv venter fyldt med savn og spørgsmålet om hvorfor. Rigtig fin lille historie om en svær italiensk barndom. Jeg anbefaler gerne romanen til dem, der elsker Elena Ferrantes romaner fra Napoli.

Kristian Bang Foss: Frank vender hjem
Frank vokser op i en fattig arbejderfamilie. Moderen drikker for meget og faderen Tage er gademusikant. Frank og Thea, som er vokset op i en rig familie, møder hinanden på universitet. Forholdet udvikler sig, og selv om Frank kæmper med at forstå de sociale koder i overklassefamilien flytter de sammen. Thea er gravid i 9. måned da Frank beslutter sig for alene at tage på en ikke særlig godt planlagt vildmarkstur i kajak. Det bliver vendepunktet for Frank og Thea og i romanen som helhed. Det kapitel i romanen er det mest hjertebankende gys jeg længe har læst. En af mine allerbedste læseoplevelser fra 2019

Sissel-Jo Gazan: Blækhat
Romanens indledning tyder på en krimi, for en kvinde bliver forgiftet med svampe. Men det ER faktisk ikke en krimi, men nærmere en underholdende Århus-roman om Rosa, der vokser op i 1980'ernes Aarhus hos sin mor. Moderen er svampeekspert og bor sammen med bøssen Krudt, der er kunstner. Vi kommer langt ind i graffiti-miljøet, og langt omkring i verden.

Guillaume Musso: Fortidens mørke
Jeg læser ikke mange krimier, men denne her er ret god, synes jeg. Vinca forsvinder i 1992 fra en gymnasiekostskole i Antibes. 25 år senere genforenes de tidligere elever og en frygtelig hemmelighed afsløres. Det er ikke stor litteratur, men OK. En lidt intellektuel og meget fransk  krimi med flere litterære henvisninger og et lidt fortænkt plot. Jeg var underholdt hele vejen igennem.

Hallgrímur Helgason: Kvinden ved 1000 grader
Islandske Herbjörg på 80 år bor i en ombygget garage. Hun har KOL og får daglig hjemmehjælp Hun er særdeles aktiv og meget kyndig på Internettet, og så ejer hun en meget vigtig gammel håndgranat. Nu gider hun ikke mere og har bestilt tid på krematoriet. I glimt fortæller hun sin livshistorie, som har ført hende vidt omkring i verdenshistorien. Meget underholdende og harsk humoristisk. Godt indlæst af Gita Lehrman. Noget af det bedste jeg har læst i lang tid.

John Harstad: Max, Mischa og tet-offensiven
Meget lang underholdende 1000 siders roman om den succesfulde teaterinstruktør Max Hansen, der emigrerede som 13-årig sammen med sin familie fra Stavanger til New York. Året var 1989, og i årene efter måtte Max kæmpe sig vej i verden, først med sjælevennen Mordecai, siden med billedkunstneren Mischa. Jeg har med begejstring lyttet mig igennem hele den store roman om vestlig samtid fra Norge til USA. Fra 70’erne til nutiden med fokus på teater og kultur og politik. Forfatteren er norsk, men det kunne lige så godt have været en af de store amerikanere som Jonathan Franzen, Richard Russo eller John Irving.

Gretelise Holm: Dødfunden
Gretelise Holm er en af mine personlige helte. Hun siger altid tingene lige ud. Harsk, barsk, modig og meget politisk. I denne krimi findes den 62-årige samfundsforsker og antropolog Ellinor Green uventet død i sin seng. Men hvordan er Ellinor død? Hun var tilsyneladende sund og rask. Begik hun selvmord eller blev hun myrdet? En ok men lidt firkantet politisk krimi i bedste Gretelise-stil.

Anders Haahr Rasmussen: Det var ikke planen at købe kålroer
Jeg har lyttet mig igennem romanen, som var Jettes valg til Torsdagsklubben, hvor temaet for efterårets sæson var "Mad i litteraturen".  En spøjs madfortælling om en ung kvinde Amanda, som arbejder på en PHD-afhandling samtidig med at hun går vildt meget op i madlavning. Romanen foregår i New York, og Amanda er født i Minnesota. Det er en af de smalle læseoplevelser, men snakken i Torsdagsklubben fik mig til at synes bedre om romanen. Vi får et meget fint her og nu-tidsbillede. Et portræt af en ung kvinde på vej ud af et sidespor.

Stina Jackson: Sommermørke
Rigtig god Nordic Noir-krimi fra Nordsverige. En desperat far kører rundt hver eneste nat for at lede efter sin datter, der forsvandt 3 år tidligere. Rigtig god krimi.

Sofie Jama: Et andet menneske, et andet liv
Sofie Jama er født i Somalia, og kom til Danmark som barn. Hun har skrevet en roman som rummer flere fortællinger om flygtninges svære liv imellem flere kulturer. En af romanpersonerne er Baraka, en ung somalisk kvinde - Sofie Jamas alter ego – som efter ankomsten til Danmark ret hurtigt lægger afstand til sin somaliske familie Jeg blev både frastødt og tiltrukket af bogen, som mange gange overskred min grænser. Men det er en læseoplevelse, som jeg aldrig glemmer selv om jeg synes kompositionen var rodet og besværliggjorde læsningen

Jon Kalman Stefansson: Sommerlys
Fremragende fortælling om et lille islandsk samfund. Humoristisk og associerende fortæller forfatteren om de mange skæbner på godt og ondt, - i liv og død.

Jon Kalman Stefansson: Fisk har ingen fødder 
Byen Keflavik har tre verdenshjørner; havet, vinden og evigheden. Det er en flække - mindre værd end en ko og det sted, hvor man er tættest på døden. Det er byen, der præger Aris ungdom og byen han vender tilbage til, da hans liv trænger til at tage en ny drejning. Jeg lytter til Bent Otto Hansens indlæsning, det er en anelse tungt, men faktisk vil jeg gerne høre historien færdig om Aris hjemvenden til Keflavik efter 30 år i Danmark som forlagsredaktør

Lotte Kirkeby: De nærmeste
Romanen er nomineret til næste års DR-romanpris. Den gjorde ikke stort indtryk på mig ved første gennemlæsning, og jeg er eller topmotiveret for ”søskende-emner”. Men snakken i læseklubben åbnede for flere vinkler. Men sådan helt TOP-begejstret er jeg ikke. Eva, Anna og Christian skal tømme deres barndomshjem efter faderens død og moderens selvmord. De tre søskende sørger forskelligt og gamle hemmeligheder og sårede følelser ændrer deres opfattelse af fortiden, dem selv og hinanden.

Thomas Korsgaard: Tyverier
Noveller i den realistiske tradition om ensomhed, fortielser og forhåbninger og om betydningsfulde øjeblikke i en række personers liv. Korte hverdagshistorier, - Korsgaard kan ”tage billeder” som med et enkelt klik fortæller en hel roman. Novellerne fungerer rigtig godt til oplæsning.

Michael Köhlmeier: Pigen med fingerbøllet
Poetisk, lille, fin og samtidig grusom fortælling om børn på flugt. En fortælling om fremmedhed og lidelse. Kan læses på en søndag eftermiddag, men den sætter sig fast i erindringen.

Tom Malmquist: I hvert øjeblik er vi stadig i live
Toms kæreste dør akut af leukæmi efter at have født en datter ved kejsersnit. Tom står tilbage som alenefar med et nyfødt barn og skal både håndtere sin sorg og de dæmoner, han har med sig fra barndom og ungdom. Jeg har lyttet historien, og det er en barsk fortælling, som går direkte på følelserne. Den kan nok ikke kan formidles som underholdende sommerferielæsning. Men forsyn dig med kleenex, og du er sikret en uforglemmelig læseoplevelse.

Vibeke Marx: Jord og hjerte
Knud vokser op i et fattigt lærer-hjem i begyndelsen af 1900-tallet. Han stikker af fra sit ansvar, efter at han har gjort en pige gravid. Tilfældigt havner han i Skotland. Plaget af skyld indleder han jagten på et nyt liv, men skyggerne fra Danmark er ikke sådan at kaste af sig. En Vibeke Marx-classic. En lidt gammeldags læseoplevelse.

Sayaka Murata: Døgnkioskmennesket
Keiko arbejder i en døgnkiosk og nyder sit rutineprægede liv, hvor hun trods sin anderledeshed passer ind. Desværre forventer folk omkring hende, at hun finder en mand, så hun laver en aftale med den arrogante og utilpassede Shiraha. En særpræget lidt smal roman om en japansk kvinde, der har svært ved sociale relationer. En helt fin og mærkelig læseoplevelse.

Christian Mørk: Gode hænder
Gustav er en forpjusket svagelig dreng med astma. Han bliver moppet i skolen, og hans berømte politiker-mor sender ham med jævne mellemrum til læger og healere. En dag bliver han sendt hen til Agnes, og hun hjælper ham med astmaen, men gemmer også på en skrækkelig hemmelighed, og en skrækkelig personlighed. 

Delia Owens: Hvor flodkrebsene synger
Kya Clark er opvokset i ensomhed i marsken i 1950'ernes North Carolina. Hun blev forladt af sin mor og totalt svigtet af resten af familien i en alt for ung alder. I den nærliggende landsby kaldes hun marskpigen. En af landsbyens lokale helte findes død på mystisk vis, og Kya mistænkes for mordet. Jeg blev totalt fanget ind af denne vildmarkshistorie, og kan anbefale den til alle som kunne lide Lisa Wingates roman ”Inden vi blev jeres”, eller Tara Westovers ”Oplyst”

Dy Plambeck: Til min søster
En fødsel indleder romanen om søstrene Aya og Andrea. Derfor tror jeg, at de fleste mænd står af før romanen egentlig er begyndt. En meget kropslig og direkte historie om vold i parfoldet og om et helt særligt søsterforhold. Søstrene kører til Sverige med et haglgevær og Ayas to-årige datter Nola i bilen. Andrea har forladt sin voldelige kæreste, og Aya skal tale om J.P. Jacobsens ungdomsveninde Anna ved en historisk konference. Fin roman, som også er nomineret til DR-romanprisen 2020. Jeg spår den gode chancer, - i hvert fald er den på MIN top-3-liste.

Ane Riel: Bæst
Træd ind i Ane Riels tidløse univers. Her møder du bomstærke Dodo og hans tro følgesvend Mirko. ”Bæst” er en parafrase over John Steinbecks roman ”Mus og mænd”. Her lever makkerparret Lennie og George af at rejse rundt i Californien som landarbejdere. Ane Riel har hævet sin roman op over tid og sted. Du kan læse den som et eventyr, som en slags fabel – en poetisk fortælling om og følelser, venskab, styrke og svaghed, skyld og uskyld, drifter og pligter, kærlighed og drømme. Fremragende læsning.

Anders Roslund: Hun skal leve
”Hun skal leve, hun skal leve, hun skal leve”, synger en lille 5-årig pige højlydt igen og igen i prologen. Hendes 5-års fødselsdag er blevet fejret, men mor, far, søster og bror er alle helt ubevægelige. Superspændende læsning, og jeg kan bedst sammenligne oplevelsen med TV-serien Homeland eller Stieg Larsons Millennium-trilogi. Det er faktisk 4. del af en serie, hvor jeg ikke har læst de foregående bøger. Det fungerede fint for mig, jeg savnede ikke at have læst de tre første i serien: ”Tre sekunder”, Tre minutter”, ”Tre timer”.

Steinar Bragi: Kata
Kata er vred, - meget vred. Hun har simpelthen fået nok af voldelige undertrykkende mænd. En sen aften forsvinder hendes teenagedatter, og findes først et år efter i en klippespalte - forslået, misbrugt, dræbt. De tre mænd, som har begået forbrydelsen, kan ikke retsforfølges på grund af manglende beviser, og derfor tager Kata sagen i egen hånd. Jeg vil give romanen mine bedste vulkan-varme anbefalinger.

Matthew Thomas: Vi er ikke os selv
Eileen vokser op i New York som enebarn i en familie med irske rødder. Hun er født i 1941, og vi følger hende gennem barndom og voksenliv i 50’ernes og 60’ernes USA. Det er en roman om et svært familieliv, - og ganske særligt en roman om hvordan demenssygdommen Alzheimers strækker sine mangeforgrenede fangearme ud og påvirker alle pårørende, familie, venner og bekendte. En af mine allerbedste læseoplevelser i 2019.

Helene Uri: Sort is
Bidende satirisk skildring af Karl og Ebbas ægteskab gennem næsten 50 år. Det er ret ”hård” læsning, og jeg havde en lille pause i læsningen undervejs, - men den har suget sig fast i min erindring, og DET er i sig selv et kvalitetsmærke. 

Maren Uthaug: En lykkelig slutning
I romanen fortæller Maren Uthaug historien om en bedemandsfamilie gennem 7 generationer. Romanens gennemgående nutidige hovedperson er Nicolas, som har arvet en blomstrende bedemandsforretning. Desværre går det op for ham allerede som 14-årig at berøring med kold hud giver ham forbudte sitrende følelser. Som i ”Hvor der er fugle” skriver Maren Uthaug humoristisk og modigt om svære emner som incest og her i ”En lykkelig slutning” om nekrofili. Det var en rigtig god læseoplevelse, - hun blander magisk realisme ind i historien på sin helt egen nordiske måde.

Vibeke Vasbo: Miraklet i Amalfi
Vidunderlig kærlighedshistorie. Den er skrevet i 80’erne, men jeg synes den holder hele vejen hjem. Den er letlæst og poetisk. En blanding af prosa og lyrik.

Tara Westover: Oplyst
Tara Westover har skrevet en oprørende fortælling om sin barndom og ungdom i Idaho. Mormon-bevægelsen har mange tilhængere i Idaho, og Taras familie er ingen undtagelse. Hun er yngste datter i en søskendeflok på 7. Faderen er den altdominerende patriark, som praktiserer en uhørt religiøs fundamentalisme. Han mistror og afskyr det offentlige system, og børnene bliver aldrig tilbudt skolegang og lægehjælp, heller ikke ved alvorlig sygdom og ulykker. Medrivende og ufrasiglæggelig læsning.

Filer
Materialer