Ninas Highlights 2016

01.09.17
Listen indeholder mine bedste læseoplevelser i 2016. Der mange nye titler fra 2016 men også en hel del ældre titler imellem. Listen er "ujævn" forstået på den måde, at jeg både har medtaget de mere smalle litterære titler og de helt brede underholdningsromaner. Der er gode læseforslag til alle situationer. Du kan både få gang i tårekanalerne, hjernecellerne, de små hår i nakken og uddybet smilerynkerne.

Highlights 2014 
Highlights 2015
Highlights 2017
Highlights 2018
Highlights 2019
Highlights 2020

Linda Castillo: Tvunget til tavshed (en traditionel krimi i et utraditionelt univers. Hovedpersonen, stationsleder Kate Burkholder, er opvokset med Amish-folket i Ohio. Let at læse, god underholdning)

Christian Dalsgaard: Svin (fremragende slægtsroman om 2 brødres opvækst og liv gennem 40 år.  Jeg synes Dalagaards forfatterskab er alt for overset. Han fortjener større bevågenhed)

Joël Dicker: Sandheden om Harry Quebert-sagen (virkelig god og spændende krimi, lag på lag som en kinesisk æske bliver der ved med opdukke nye tråde i historien. Måske er den lidt for lang)

Nathan Filer: Når vanviddet rører på sig (rigtig fin roman om at være psykisk syg, og om at vokse op i en familie, som kæmper for at overleve som familie)

Karin Fossum: Helvedesilden (kvalitetskrimi om et bestialsk mord på en lille dreng og hans mor. Sejer og Skarre er igen på sagen og også denne gang har Karin Fossum skrevet et fantastisk psykologisk portræt af en særlig, der vokser op hos en omklamrende mor. En Karin Fossum classic på toppen)

Neil Gaiman: Oceanet for enden af grusvejen (en rigtig underholdende fantasy-roman for både børn og voksne)

Trisse Gejl: Ulvekvinten (velskrevet roman, som faktisk er ret så trist og uhyggelig. Den handler om en mors sindssygdom og hvordan det opleves af hendes nærmeste familie og venner)

Shilpi Somaya Gowda: Den hemmelige datter (amerikansk/indisk feel-good-roman om kulturforskelle og om at være adopteret. Helt og aldeles ufarlig dameroman. OK underholdende, - ja jeg slugte den bare)

Emma Hamberg: Hjerter i brand (skøn uforpligtende underholdning. Ferielæsning af den ikke-farlige slags. Meget meget SØD - måske lidt FOR sød)

Paula Hawkins: Kvinden i toget (OK spændende domestic-noir-thriller. God underholdning. En page-turner)

Gaute Heivoll: Over det kinesiske hav  (fin norsk melankolsk roman.  En ret udramatisk fortælling om en plejefamilie, som skaber et hjem for en flok udviklingshæmmede (åndssvage), heraf 5 børn - søskende - og et par voksne. Kan sammenlignes med Per Petterson og Roy Jacobsen)

Merete Pryds Helle: Folkets skønhed (rigtig interessant læsning om en svær barndom med vold og incest mellem søskende. En roman som går tæt på forfatterens egen familie)

Benn Q. Holm: De levende og de døde (OK god læseoplevelse om kæresteparret Karen og Ebbe i besættelsestidens Danmark.)

Jørn Lier Horst: Hulemanden (god traditionel krimi om en amerikansk seriemorder, der har fundet vej til Norge. Og om ensomhed.)

Zenia Johnsen: Hjerneskælv (en lille prosalyrisk perle om at leve med en hjerneskade forårsaget af et fald og voldsom hjernerystelse)

Jón Kalman Stefánsson: Himmerige og helvede (poetisk skæbnefortælling fra det barske Island. Historien foregår for mere end 100 år siden og handler om det barske fiskerliv, hvor Bardur dør at kulde på havet fordi han glemte at få sin sælskindsanorak med på fisketuren).

Sue Monk Kidd: Fødselsdagsgaven (rigtig god underholdningsroman om slaverne i USA, og særligt om kvindernes kamp for frigørelse. Både de sorte og de hvide kvinder)

Lars Kjædegaard: Det der er værre (en klassisk Belling/Hvid-krimi. Ikke for meget vold og ikke for mange usandsynligheder. Om en kvinde der tilstår et mord på sit dødsleje)

Karl Ove Knausgaard: Om foråret (fremragende, vidunderlig roman om livet med 4 børn, hvor den yngste er 3 måneder, og  Karl Ove er alene om ansvaret, mens Linda stadig er indlagt med en alvorlig depression)

Renée Knight: Enhver lighed ( begyndelsen var lige så hårrejsende som en gyser, men udviklede sig til at blive en spændende psykologisk thriller.) 

Mary Kubica: Den perfekte pige (thriller hvor den bortførte Mias omgivende familie fortæller om sagen før og efter hendes forsvinding. Rigtig spændende og god. På linje med "Kvinden i toget" og "Enhver lighed")

Lotte Kaa Andersen: Hambros Alle 7-9-13 (fin underholdende samtidsroman hvor scenen er sat i "overklassedanmark")

Steen Langstrup: Ø (zombie-gyser i let forståeligt sprog. Godt håndværk.)

Niels Lyngsø: Min ukendte bror (jeg lytter romanen som forberedelse til DR-læseklubben, hvor 2. del -"Himlen under jorden" er nomineret til DR-romanprisen. Vi skal snakke om den i foråret. Jeg blev faktisk ret glad for romanen undervejs. Så giv den tid og nyd det fine danmarksportræt)

Dorthe Nors: Spejl, skulder, blink (usædvanligt godt og  humoristisk kvindeportræt. Nors er i særklasse)

Malene Ravn: Mia (fremragende lille roman om et par omsorgssvigtede søstre. Velegnet til læsekredse. Virkelige noget af det allerbedste, jeg længe har læst)

Hanne Richardt Beck: Uforudsete hændelser (ret avanceret krimi. Det tog mig lidt tid at få hul på den, men den er rigtig god. Det allerbedste i romanen er de fremragende psykologiske portrætter af de tre kvindelige hovedpersoner.)

Jane Shemilt: Datter (spændende Domestiv-Noir-roman. Hvad blev der af 15-årige Naomi, som aldrig kom hjem? - kan sammenlignes med "Den perfekte pige" af Kubica)

Kirsten Thorup: Erindring om kærligheden (en lang og teksttung roman om et vanskeligt mor/datter-forhold. Vi læste den i DR-klubben, og der er meget at snakke om. Thorup er jo en højdespringer, men jeg synes den var meget tung at komme igennem. En af årets mest mediehypede romaner.  Kirsten Thorup fik Norisk Råds Litteraturpris 2017 for denne roman)

Linn Ullmann: De urolige (lidt tung, grundig, sober og meget anmelderrost beretning om Ullmanns barndom og forhold til sin far Ingmar Bergmann. Jeg fik lyst til at læse Liv Ullmanns biografi. Stor mediebevågenhed)

Vibeke Vasbo: Der mangler en sang om solsorten (jeg lytter til historien, rigtig fint indlæst af Julie Fabricius. Det handler om forfatterens barndom i en børnerig lægefamilie på Als i årene fra slutningen af 2. verdenskrig og ind i 50'erne. En dejlig familiehistorie)

Helle Vincentz: Den afrikanske jomfru  (rigtig god spændingsroman. Helle Vincentz har et godt kendskab til det rædselsfulde arbejdsmiljø som stærk konkurrence på arbejdspladsen medfører. Afrikansk kultur over for vestlig kultur med et godt blik for undertrykkelse, korruption og personlige ambitioner. Jeg vil rigtig gerne læse flere krimier af Vincents, så snart jeg får lidt "luft" i læsepligterne)

Kjell Westö: Faren ved at være en Skrake (meget meget fin slægtshistorie fortalt med både humor og alvor. Ny udgave med titlen: Det ulyksalige ved at være en Skrake, som er en langt bedre oversættelse af titlen, og bedre dækkende for indholdet))

John Williams: Butcher's Crossing (helt unik western-roman. Her er plads til refleksion og eftertanke. Kunne være en fin titel til en læsekreds) 

Materialer