Ninas Highlights 2015

01.09.17
Mine bedste læseoplevelser i 2015. Listen indeholder i hovedsagen 2014/2015-udgivelser men der er også mange ældre titler imellem

Highlights 2014 
Highlights 2016
Highlights 2017
Highlights 2018
Highlights 2019
Highlights 2020

Majgull Axelsson: Jeg hedder ikke Miriam (fremragende, medrivende, rørende, tankevækkende beretning om livet i koncentrationslejrene, og helt særlig om Sveriges racistiske afvisning af sigøjnerne. De nordiske land var vist generelt ikke så åbne, som vi gerne vil tro om os selv)

James Bowen: Gadekatten Bob (herlig livsbekræftende historie om et venskab mellem en herreløs hankat og en hjemløs ung mand, der kæmper med at komme ud af sit misbrug. (99.4)

Morten Brask: Havet i Theresienstadt (fremragende, meget rørende historie om livet i Theresienstadt for Daniel, - en dansk jødisk læge.)

Anthony Doerr: Alt det lys vi ikke ser (FLOT roman om skæbner før og under 2. verdenskrig. En blind piges overlevelse og en superbegavet drengs alt for korte liv i Hitlers horrorregime)

Elena Ferrante: Min geniale veninde (intens og anderledes læseoplevelse. Et portræt af en landsby og dens beboere i 50'ernes og 60'ernes Italien. Nærmere bestemt en lille forstad til Napoli. Fortælleren er Elena selv, og hun beretter fyldigt ig frodigt om sin geniale veninde Lila)

Richard Flanagan: Den smalle vej til det dybe nord ("Dødens jernbane" blebv bygget af krigsfanger. Barsk , flot, storslået roman som også rummer en usædvanlig rørende kærlighedshistorie )

Jonathan Franzen: Brudzone (sprogligt fantastisk familieroman med tydelig forankring i 90'erne. Lidt vel lang og teknisk. Rigtig god lydbog indlæst af Peter Carstens)

Bent Haller: Det man husker (portrærtoman, som på en stille og inderlig måde fortæller om en tryg barndom og et vanskeligt venskab)

Silvia Henriksdottir: Sig at du lyver (erindringsroman om at vokse op på Færøerne i en religiøs sekt med incest og andre fortrædeligheder. Første halvdel var bedst, mens sidste del sprogligt er ret hjælpeløs. Alligevel vil jeg godt anbefale romanen, fordi den er så hudløst skrevet)

Ida Jessen: En ny tid (Det er det bedste jeg har læst længe. Jeg fik straks lyst til at læse bogen igen helt forfra)

Rachel Joyce: To sekunder i Byron Hemmings' liv (OK middelgod FEEL-GOOD-roman)

Dennis Jürgensen: Dansende røde bjørne (rigtig god fortsættelse af "Løbende tjener. Der er mere humor og positiv fremgang, sjovt sprog sådan lidt drengebogsagtig humor)

Marianne Jørgensen: De tavse vidner (rigtig god historisk roman fra tiden omkring Grevens Fejde - (1534-36) - og herregården Kjeldgård ved Sallingsund i Nordjylland. Den er fortalt i et enkelt sprog med en positiv vinkel på personerne, og kan derfor også formidles som en egentlig feel-good-roman)

Karl-Ove Knausgaard: Min kamp 1+2+3+4 +5+6(fantastisk læsning, Knausgaard er min ven, han ved det bare ikke :-))

Kim Leine: Afgrunden (Meget god roman om brødrene Ib og Kaj, der som ganske unge deltager i den finske frihedskrig. Krigen afstumper og formørker deres sind. Vi følger deres liv gennem 2. verdenskrig)

Pierre Lemaitre: Alex (superspændende krimi. Faktisk næsten en gyser)

Pierre Lemaitre: Vi ses deroppe (Meget god, ja faktisk en enestående roman om følgerne af 1. verdenskrig. En grusom historie fortalt i en humoristisk tone.)

Henning Mortensen: Kvinden i korshæren (Mortensen er firnurlig)

Jojo Moyes: En plus en ( Det er en god, underholdende klassisk feel-good-roman)

Haruki Murakami: Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår (fin Murakami om venskabers sårbarhed)

Lisbeth Nebelong: Når engle spiller Mozart (kærlighedsroman om forspildt ungdomskærlig med et særlig kærligt blik på Færøerne. OK, men lidt langtrukken)

Håkan Nesser: Straf (en sær historie, som rulles ud eller rettere pakkes op som gaver indeni gaver. velskrevet, mystisk og overraskende. Jeg tænkte lidt John Fowles "Troldmanden" mens jeg læste)

Ane Riel: Harpiks (fremragende lille roman, en af mine bedste læseoplevelser i denne sæson)

Edward St. Aubyn: Glem det, Dårligt nyt; En smule håb (rystende beretning fra den engelske overklasse. Jeg synes det sidste afsnit var svært at få rede på)

Tom Rob Smith: Barn nr. 44 (uhyggeligt spændende og meget voldsom historie fra det lukkede Sovjetunionen)

Thorstein Thomsen: Hadet : en illustreret roman i 64 krigsdigte (jeg fandt frem til denne digtsamling fordi jeg ledte med lys og lygte efter egnede letlæselige digte til en lille interkulturel læsegruppe, som jeg kører. Det er en helt fremragende og anderledes læseoplevelse med fine illustrationer egnet for både unge og voksne)

Colm Tóibín: Nora Webster (rigtig fin roman, - et velskrevet nuanceret kvindeportræt. Lige så god som Brooklyn)

Ole Tornbjerg: Drengen fra Godhavn (rigtig god realistisk roman en forfærdelig og oprørende barndom for børnehjemsbørnene på Godhavn)

Kjell Westö: Luftspejling 38 (helt fremragende roman, lige så god som Anthony Doerr - en af denne sæsons helt store læseoplevelser)

Materialer