Naturglæde af Søren Ryge Petersen

Naturglæde af Søren Ryge Petersen

11.05.20
Med udgangspunkt i Johannes Larsens smukke tegninger fortæller Søren Ryge Petersen om fugleliv, årets gang, og mennesket og naturen.

Rigtig mange af os kender Søren Ryge Petersen. Siden 1988 har han inviteret tv-seerne med hjem i sin have, hvor vi har fulgt naturens gang, fået tips til planter og meget mere. Han har også lavet en række andre tv-udsendelser og har skrevet flere bøger om skæve eksistenser, naturen samt historier fra sit eget liv.

Lidt tilfældigt faldt jeg over ”Naturglæde” fra 2014. Bogen blev til, da forlaget Lindhardt & Ringhof kontaktede Søren Ryge. De ville gerne udgive en bog med tegninger af Johannes Larsen, og da de havde læst Ryges essay ”Livet er en fugl”, spurgte de, om han kunne være interesseret i at skrive teksten til. Som udgangspunkt skulle han skrive lidt om tegningerne, men især: ”dine personlige refleksioner over dyreliv, fuglenes liv, årets gang, mennesket og naturen, livet på landet.” Ryge sagde ja, og resultatet er blevet en smuk og eftertænksom bog.

Med udgangspunkt i Johannes Larsens fine billeder fortæller Søren Ryge her i korte tekster om naturen. Her er både dybt personlige beretninger, som når han fortæller om barndommens fisketure i kulerne, der sjældent gav fangst men alligevel var genstand for stor glæde. Eller om dengang han tog til Fyledalen for at se glenter, og den ærefrygt oplevelsen gav.

Men vi får også faktuelle oplysninger om naturen undervejs. For eksempel i kapitlet ’Gåseglæde’ hvor Ryge fortæller os, hvorfor flokke med gæs flyver i rækker og kiler. Det handler om aerodynamik, fuldstændigt som når cykelryttere lægger sig i slipstrømmen af de foregående ryttere. Ydermere fortæller han om gæssenes gakken, som er deres måde at holde styr på hvor familien er. Jeg bliver altid lige betaget over, hvor forunderligt naturen er indrettet, og det er gæssenes gakken endnu et bevis på.

Endelig skal Johannes Larsens smukke malerier, skitser og træsnit naturligvis også fremhæves. Man kan ikke lade være med at fordybe sig i de mange detaljer og bliver ført med ud i den smukke danske natur.

”Naturglæde” er en utrolig fin bog, fyldt med kærlighed til naturen. Den kan også læses via eReolen, hvor den både findes som ebog og netlydbog.

Materialer