Når sindet svækkes og tiden tager os

31.07.18
Vi har samlet en række romaner og fagbøger som forskelligt behandler sygdommen demens.

Af Vibeke Johansen, bibliotekar, Horsens Bibliotek

De fleste mennesker og familier får på et tidspunkt sygdommen demens og Alzheimers sygdom ind på livet. Der er skrevet masser af faglitteratur om emnet, men i de sidste år er der også udkommet en del romaner med sygdommen som omdrejningspunkt eller måske som motor i fortællingen, for krimigenren og endda en enkelt gyser er også at finde på listen over titler.

 

Hjertegribende fortælling

Interessen for at læse romaner med dette tema begyndte for mit vedkommende med romanen Stadig Alice, som gjorde et stor indtryk på mig. Siden så jeg den meget udmærkede filmatisering med Julianne Moore i hovedrollen som Alice. Det gjorde hun meget overbevisende. Bogen handler om lægen Alice, der får den skræmmende diagnose. Hun er sej og forsætter sit arbejde og forskning, mens hun intenst følger sit eget forfald. Man græder med hende og familien. Forfatteren Lisa Genova fik sit gennembrud med ”Stadig Alice”. Genova har efterfølgende skrevet flere romaner.

 

Nye forhold i en sen alder

Hendrik Groens ”Forsøg på at få noget ud af livet” er skrevet i dagbogsform og handler mest af alt om venskaber om gamle og nye og kærlighedsforhold og om den måske sidste stille og vemodige forelskelse i en kvinde, hvor forholdet blev alt for kort. Vores fortæller er den 83 årige Hendrik, der er flyttet på plejehjem, og det er især det forhold han får til en kvindelig beboer, der ret hurtigt får en demensdiagnose, jeg husker bedst. Deres forhold er så smukt beskrevet, og det er oplysende og tankevækkende at læse om, hvordan hun i lang tid forsøger at leve sit liv som tidligere og samtidig insisterer på at få noget ud af livet.

 

Glemsomhed i humoristiske glimt

Humor er der masser af i Emma Healys krimi, ”Elisabeth er forsvundet”.

Den engelske forfatter er debuteret med noget så interessant som en hybrid mellem en spændingsroman og et psykologisk portræt af en gammel, glemsom dame. Det er især for det sidstnævnte, at man skal læse bogen, for portrættet af Maud står meget stærkt. Læseren bliver taget med på en rejse ind i det demente sind, mens det går fra slemt til værre. Grunden til, at man som læser alligevel hænger ved (og elsker både bogen og Maud) er humoren, som er en tro ledsager hele vejen igennem. Både Maud selv, men også den utrættelige datter, Helen, kan ind imellem se det sjove og til tider groteske i den gamle dames handlinger.

 

Dæmoner, demens og psykologisk krimi

”Husdyret”, der er skrevet af den svenske forfatter Camilla Grebe er spritny i Danmark. Den udkom i maj og handler om både mobning og demens. Den blev kåret til årets bedste krimi i Sverige i 2017. Ud over de to temaer, er det en spændende roman med fine psykologiske portrætter. Forfatteren har tidligere skrevet psykologiske thrillere sammen med sin søster, og de bøger er også værd at lægge mærke til.  

Mats Strandbergs ”Hjemmet” er en gyser. Men mest af alt er det en fremragende roman om beboere og personale på et svensk demensplejehjem, som vi måske kan tro ligner de danske plejehjem en del. Vores demente hovedperson bliver beskrevet både troværdigt og loyalt, og selvom gysergenren er ikke min genre, måtte jeg overgive mig fuldstændigt til Strandberg og Hjemmet. Jeg blev virkelig skræmt, så når det blev for uhyggeligt, forsøgte jeg at fortælle mig selv, at det jo er pure opspind alt sammen. Eller er det…

 

Demens og pårørende

Af Janus Bjarke Andersen, bibliotekar, Horsens Bibliotek

Ifølge Videnscenter for demens er der mere end 1200 mennesker i Horsens kommune, der har diagnosen demens - og det er et tal, der vil stige over de kommende år. Dertil kommer naturligvis et mørketal - men det er også et tal, som ikke beskriver den store mængde mennesker, som bliver påvirket af sygdommen. For demens er en lidelse, der rammer bredt - ikke blot i befolkningen, men også i den ramtes omgangskreds. Familie og venner lider med den ramte, men må også påtage sig nyt og uvant ansvar i forholdet.

Er du tæt på én, der er ramt af demens? I så fald er der ikke tvivl om, at din oplevelse er unik - men meget af det, du bliver og vil blive udsat for, har andre også været igennem. Vi har samlet lidt bøger, der kan hjælpe de pårørende.

 

Få viden om…

Demens er noget, der sker i stadier - fra de små symptomer, der ikke er lette at forbinde med en diagnose, til den ramte påvirkes voldsomt både fysisk og psykisk og til sidst helt forsvinder. Som en vej ind i de forskellige stadier findes en serie på tre DVD-film: "Når demensen flytter ind", "Når demensen bliver tydelig" og "Når demensen er fremskreden". Blandt andet gennem interviews med pårørende kommer de ind på forskellige aspekter af livet, der ændrer sig i kontakt med sygdommen.

 

Gode råd og vejledning

"Når de ældre bliver gamle" hedder en håndbog for pårørende, og den er et godt værktøj at gribe til i forbindelse med den praktiske del af det at være ansvarlig for en dement. For det er en ny rolle, der kræver kontakt til mange dele af det offentlige; men det er også en rolle, der stiller store krav til det følelsesmæssige, og der er du nok bedre tjent med f.eks. Audun Myskjas "Mit hjerte har ikke demens", der byder på "varme og respektfulde råd til pårørende og behandlere".

 

Du er ikke alene

Der kan også være en del hjælp at finde i at læse om andre mennesker, der har oplevet det samme, og mængden af biografier for folk, der har oplevet demens på nært hold, fortæller om, hvor stort et problem det er. Der har f.eks. Thomas Bredsdorff skrevet "Tøsne og forsytia" om sit liv med konen Lene efter hendes diagnose, Frederik Lindhardt har skrevet "Lidt af far" om de sidste år med sin far, den tidligere biskop Jan Lindhardt, og Ulla Isaksson har skrevet "Bogen om E" om den fortvivlelse, vrede og magtesløshed, der følger med.

Demens er forfærdelig. Men som pårørende skal du vide, at du ikke er alene, og der kan bøgerne hjælpe. Og vi på biblioteket vil gerne hjælpe dig til bøgerne.

 

Materialer