Når noget slutter af Julian Barnes

Når noget slutter af Julian Barnes

06.11.14
Historieskrivning og erindringsforskydninger er hovedemnerne i denne lille fremragende roman.

Tony Webster er en stille pensioneret akademiker, som lever et afdæmpet og småkedeligt hverdagsliv. Tony er fraskilt og har en voksen datter, som han en gang imellem får en mail fra.

En dag modtager Tony et brev med posten, hvoraf det fremgår at han har arvet en dagbog, som er skrevet af en gymnasiekammerat, som begik selvmord som helt ung.

Tonys erindringer om hvordan kammeratskabet mellem vennerne udviklede sig i 60’ernes England, afdækkes linje for linje. Én af drengene i gruppen udskiller sig, - det er Adrian, som er både lidt klogere, flottere og mere modig end de andre.

Gennem et års tid er Tony kæreste med Veronica, og i 60’ernes England var det især seksualiteten, som kunne bringe usikkerhed og misforståelser med sig. Kæresteforholdet ophører, og efter nogle måneder får Tony et brev fra Adrian, hvor han fortæller og undskylder at han nu kommer sammen med Veronica – og at han håber at det er OK med Tony. Tony svarer stor i slaget – ”no problem”  på et postkort. Senere skriver han et brev, hvor tonen har en helt anden lyd, og det er DET brev, som Tony nu læser som pensionist. Han er rædselsslagen over hvordan han har opført sig, og det går op for ham at han helt har fortrængt / omskrevet sandheden om hvad der foregik.

Julian Barnes er født i 1946, og har et stort forfatterskab bag sig. Han modtog her i efteråret Man Booker-prisen for denne roman – og det kan jeg sørme godt forstå. På kun 168 sider får han fortalt en koncentreret tankevækkende historie, som sætter fokus på hvordan vi fortolker og omskriver beretningen om vores liv. Der er et mysterium gemt i romanen, som vi først får klarhed over til allersidst, og derfor er romanen en sand psykologisk ”gyser”. Jeg fik lyst til straks at læse bogen forfra igen, for den rummer så meget at genlæsning vil være helt på sin plads.

Materialer