Mytteri af John Boyne

Mytteri af John Boyne

23.05.15
Underholdende fortælling om mytteriet på Bounty skildret af den 14-årige skibsdreng

En dag bliver den 14-årige John Jacob Turnstile taget i at stjæle et lommeur fra en fin herre. Han idømmes et års tugthus, men ender i stedet som tjenestedreng for kaptajn William Bligh på skibet Bounty.

Historien om mytteriet på Bounty er blevet fortalt mange gange før. Hvordan Fletcher Christian stod op mod den tyranniske kaptajn Bligh, som efter mytteriet blev sat i en redningsbåd med 18 loyale mænd; og hvordan Bligh mod alle odds sejlede næsten 7000 km i den lille redningsbåd, og kom hjem til England for at stille Christian til regnskab.

Men historien fascinerer stadig, og John Boyne vælger med sin hovedperson en ny synsvinkel på den. Turnstiles fascination af sin kaptajn, og hans adgang til oplysninger som den øvrige besætning ikke kender til, giver en langt mere positiv udlægning af Blighs handlinger og er med til at lægge en ny vinkel på historien. Turnstile er en charmerende ung gavtyv, der trods en barsk baggrund alligevel har masser af livsmod, og han fortæller med humor og loyalitet om rejsen med Bounty, om hverdagen på skibet, om tiden på Haiti, om mytteriet og ikke mindst om den umenneskelige sejlads i redningsbåden. Det virker ægte, og jeg følte mig underholdt hele vejen.

Materialer