Modstand af Owen Sheers

Modstand af Owen Sheers

04.11.14
Hvad nu hvis tyskerne havde invaderet England under 2. verdenskrig?

Vi befinder os i England i 1944. Tyskerne har modstået de allieredes landgang i Normandiet og har i stedet invaderet England. Denne dag har England været forberedt på siden 1940, og en modstandsbevægelse har hele tiden holdt sig klar.

I en afsidesliggende dal vågner kvinderne op en morgen og opdager, at alle mændene er væk. Mændene er draget bort for at tilslutte sig modstandsbevægelsen. Nu må kvinderne selv klare sig, og selvom de alle er vant til arbejdet på gårdene, er der alt for meget at se til.

Samtidig sendes en tysk patrulje på en mission. Lederen er kaptajnen Albrecht Wolfram, som har læst i Oxford i sine unge år og taler flydende engelsk. Patruljen ender i dalen, hvor kvinderne først er bange og meget afvisende overfor de tyske soldater. Men som tiden går, bliver det vinter, og opgaverne på gårdene kræver flere kræfter end kvinderne har.

Owen Sheers skriver godt. Han får kvinderne og deres trængsler for at få hverdagen til at hænge sammen efter mændenes forsvinden til at stå lyslevende. Han beskriver også de tyske soldater troværdigt, og især Albrecht Wolfram, som nok er tysker og soldat, men som langt fra føler sig enig i de nazistiske idealer, er en interessant person.

"Modstand" er en velskrevet historie, som prøver at forstå, hvad der sker i folk under en krig, og som absolut er værd at læse.

Materialer