Mandsforræder, brætspil og romanen over alle romaner

13.11.22
November kan føles lang. Faktisk mener digteren Henrik Nordbrandt, at året har 16 måneder, hvoraf november fylder de fire. Heldigvis behøver november ikke at føles så lang, for Horsens Bibliotek udgiver en gang i måneden podcasten Friske Faustnumre. Her i november er det bibliotekarerne Lene T. Overgaard og Jette S.F. Holst, der med hjælp fra kollegaerne stiller skarpt på bibliotekets nyindkøb og giver tips til, hvad du bør læse, lytte og høre. De kommer vidt omkring, og denne gang handler det blandt andet om mandsforrædere, gode brætspil, psykedelisk saxofon og romanen over alle romaner.

Lyt til Friske Faustnumre her (eksternt link)

Månedens musik

Ruth, Rich: I survived it's over

Herfra lyttede vi til numrene "Older But Not Less Confused" og Thou Mayest"

Spotlight på film

Hvidstengruppen II: de efterladte
Gribende dansk drama om de kvindelige medlemmer af Hvidstengruppen. Søstrene Gerda og Tulle forsøger at overleve krigens sidste tid i tyske fængsler, mens familien desperat prøver at opretholde håbet om genforening. For alle der holder af historiske fortællinger, krigsdramaer og stærke kvindeskildringer.

Grosse Freiheit
Hans, der er homoseksuel, ryger i efterkrigstidens Tyskland ud og ind af fængslet - fordi han er homoseksuel! Her danner han et tæt venskab med medfangen Viktor som sidder inde for mord. Et ægte fængselsdrama til et voksent publikum.

På nært hold
Forskerspiren Franz rekrutteres til den østtyske sikkerhedstjeneste, men opgaverne kræver, at han må overskride sine egne moralske grænser med fatale konsekvenser. Et historisk drama for alle over 11 år, der holder af spionfilm og skæbnefortællinger.

Mellem to verdener
Forfatteren Marianne vil undersøge rengøringsbranchen indefra som research til en bog. Som rengøringsdame møder hun urimelige arbejdsforhold, dårlige chefer og triste skæbner, men også sammenhold og hjertevarme. For alle, der holder af rørende socialrealistiske dramaer.

Boiling point
Andy er chefkok på en populær restaurant. Da han møder ind om aftenen er der kaos - en fra sundhedsmyndighederne laver problemer. Men det er kun starten på en række problemer. Britisk drama, ekstra interessant for dem med gastronomiske interesserer, men filmen kan nydes af et bredt voksent publikum.

Spotlight på faglitteratur

Stieper, Dorthe: Er det mors skyld?: når mødre føler og tillægges skyld for deres børns psykiske mistrivsel
Vindelsti 2022; 1. udgave; 197 sider
Her spørges ind til, hvorfor der i vores tid er så mange psykisk sårbare børn og unge, og der gives hjælp til forældrene til håndtering af skyldfølelse.

Weischer, Maren: Hvorfor lige mig?: forstå kræft og hvorfor vi får det
Lindhardt og Ringhof 2022; 1. udgave; 244 sider
Populærvidenskabelig fremstilling til alle læsere, der søger viden om årsager til kræft. Bogen er baseret på et stort antal videnskabelige studier og tilbageviser mange gængse årsagsforklaringer. Konklusionen er at man først og fremmest får en kræftsygdom, fordi man er uheldig.

Hald, Marie: Feminin
Gyldendal 2022; 1. udgave; 196 sider
Fotobog, der fremviser mange forskellige vinkler på begrebet "feminin". Til alle, der er interesserede i feminisme og kønsidentitet.

Lynggaard, Sebastian: Mandsforræder: vores vrede, ansvar og potentiale
Grønningen 1 2022; 1. udgave; 210 sider
Sebastian Lynggaard, der har den satiriske og sarkastiske @herligesvend-profil på Instagram, sætter sig for at undersøge og diskutere, hvorfor mænd reagerer voldsomt og personligt. For interesserede i samfundsdebat og kønskultur.

Sloth, Louise: Bogen om Den store bagedyst
Gyldendal 2022; 1. udgave; 271 sider
Kom med bag kulisserne i "Den store bagedyst", og bliv klogere på deltagere, dommere, opskrifter og meget mere. For hobbybagere og fans af det populære tv-program.

Dürrfeld, Peter: Tankens kæmpere: skakverdensmestre siden 1922
Information 2022; 1. udgave; 137 sider
Skakkens historie formes af dens verdensmestre - en historie, som både byder på drama indenfor og udenfor brættets 64 felter. For skak- og historieinteresserede.

Spotlight på tegneserier

Marini: Noir burlesque: Bind 1
2022, Faraos Cigarer 2022-; 1. udgave; 97 sider
Den handlekraftige Slick gør sig som smågangster i en "noir"-verden i USA i 1950'erne. Her møder han såvel svulmende barme og kærlige arme som blodige slagsmål og skuddramaer. For unge og voksne tegneserielæsere.

Lamontagne, Jacques: Calamity Jane
Zoom 2022; 112 sider
Hvordan kan en kvinde klare sig alene i the wild west? Og hvad driver dusørjægeren frem? Det er omdrejningspunkterne i denne klassisk tegnede western-tegneserie. Til voksne læsere, særligt dem med interesse for westerns.

Bec, Christophe: Den 13. mission
E-voke 2022; 47 sider
Et rumskib nødlander på isplaneten Siberia. Mandskabet er tvunget til at nå frem til basen på egen hånd, men den ligger 250 km væk, og forholdene på planeten er ekstremt fjendtlige. Nervepirrende rum-science fiction for både unge og voksne tegneseriefans.

Christin, P.: Der hvor historier bliver født
Cobolt 2022; 56 sider
Linda og Valentin foretager et spring ind i fortiden og vender tilbage til en periode, de så ofte før har besøgt: vores. Undervejs bliver de forvandlet til børn, og deres tidligere minder forsvinder. De forbereder sig nu på at udforske de steder, hvor de smukkeste historier om kosmos på en måde bliver født.

Hansen, Allan Christian: Underlevet
Arabesk 2022; Ca. 260 sider
En nænsom og nødvendig fremstilling af den sorg og smerte, som offeret for et seksuelt overgreb forfølges af, samt om hvordan man kommer videre med sit liv. Graphic novel for alle unge og voksne tegneserielæsere samt andre med interesse i emnet.

Spotlight på børnebøger

Wind-Hansen, Brian: Billie: Sjælesamlerens hemmelighed
mellemgaard 2022; 1. udgave; 152 sider
I det vilde vesten er Sjælesamleren berømt og berygtet, men ingen ved, at Sjælesamleren rent faktisk er en pige på 13 år ved navn Billie. Western for børn fra 10-13 år.

Freedman, Dan: Den store kampdag
Gyldendal 2022; 1. udgave; 174 sider
Jamie Johnson elsker at spille fodbold, men på hans nye skole skal han kæmpe for at komme med på A-holdet. Heldigvis får han hjælp, men fra en uventet person. Til fodboldgale piger og drenge fra 10 år.

Bie, Mie Møller: Monstervenner
DreamLitt 2022; 1. udgave; 121 sider
Sjov hobbybog med perlemønstre på skræmmende monstre og andre spændende væsner, der laves i perler. Både børn fra ca. 6 år og voksne kan være kreative og få lidt viden om de forskellige monstervenner.

Spotlight på skønlitteratur

Gyland, Henriette: Syklubben
HarperCollins 2022; 313 sider
Da Cecilie rydder op i sin mormors dødsbo, gør hun overraskende opdagelser om mormorens involvering i en modstandsgruppe under 2. verdenskrig og hendes modige indsats for at hjælpe jødiske flygtninge til Sverige. For læsere af litteratur om besættelsestiden med afsæt i virkelige hændelser.

Krogsgaard Christensen, Jeppe: De sidste 10 eller 11 dage i Magnus Saxtorphs sælsomme og ulykkelige liv
Silkefyret 2022; 1. udgave; 151 sider
Den ældre litteraturanmelder Magnus Saxtorph er blevet fyret og lever et dobbeltliv for at forskåne sin syge kone for sandheden. Familiehistorie og en kritisk kommentar til livet på avisernes kulturredaktioner. Til alle romanlæsere.

Ollikainen, A. M.: Containeren
Svane & Bilgrav 2022; 1. udgave; 312 sider
En fragtcontainer med et kvindelig dukker op på en rig families ejendom, og kommissær Paula Pihlaja skal afdække mørke hemmeligheder - i koncernfamilien og i sig selv. Spændende finsk krimi med mættet handling til læsere af nordiske krimier.

Pynchon, Thomas: Tyngdens regnbue
Tiderne Skifter 2022; 1. udgave; 952 sider
I december 1944 bliver den sølle og sexgale løjtnant Tyrone Slothrop pludselig beordret ud på en paranoid søgen efter den mystiske Raket 00000, alt imens 2. verdenskrigs kaos udraderer både Europas folk og dets grænser. Den vildeste og mest originale roman skrevet om 2. verdenskrig - for læsere af verdenslitteratur og moderne klassikere.

Sejrbo, Mette: Vølvens æt
Falkenborg 2022; 1. udgave; 554 sider
Som datter af den kraftfulde Granvikvølve ender Tordis Valgardsdatter midt i det politiske spil om magten i Norden i år 670.  Nu er der endnu mere på spil, for det er ikke kun mennesker, der vil herske over Midgård. For fans af Ulfhedin-sagaen og alle, der elsker at læse om stærke vølver.

Spotlight på brætspil

Fluxx
For spillere fra 8 år og op. For 2-6 spillere. Spilletid: 5-30 minutter. Fluxx er et underholdende spil, der er bygget op over en basis-regel, der hedder "træk et kort, spil et kort", og ud fra det vokser resten af spillet frem, men under konstant forandring, når de forskellige kort med nye regler løbende erstatter hinanden.

Ordet fanger
For spillere fra 10 år og op. For 3-6 spillere.  Spilletid: 20-30 min. Ordet fanger! er et udfordrende quizspil, hvor det pludseligt er ens tur, og man skal svare hurtigere end ens modstander.I Ordet fanger! har hver spiller en kortstak, og de vender kort samtidigt. Når to spillere vender et kort, der har samme symbol, gælder det om, at svare på spørgsmålet på modspillerens kort - og den, der svarer korrekt først, vinder. En ekstra udfordring i Ordet fanger! er jokerkortene, som introducerer ekstra udfordringer midt i det hele.

Harry Potter Hogwarts battle: a cooperative deck-building game
For spillere fra 11 år og op. For 2-4 spillere.

Takenoko
For spillere fra 8 år og op. For 2-4 spillere. Spilletid: 45 min. Den japanske kejser modtog en fornem gave af den kinesiske kejser, en panda, som tegn på fred mellem de to riger, og kejseren har nu betroet sine hoffolk den vanskelige opgave at passe på pandaen ved at dyrke bambushaven. Takenoko (Skandinavisk) er et enkelt og humoristisk brætspil, hvor det gælder om at bygge haven op og holde sine planer skjult for de andre spillere, så de ikke kan sabotere ens projekter.Reglerne til Takenoko er på dansk, men der er ingen tekst på spillets komponenter.

Den mest reserverede faglitteratur

Davidsen, Hans Christian: Nazisternes sidste tilflugt: maj 1945 i Flensborg - mellem ofre og gerningsmænd
Hovedland 2022; 254 sider
I tre uger efter 2. verdenskrigs afslutning var der stadig en fungerende naziregering i Flensborg ledet af Admiral Dönitz. Denne bog bringer mange oplysninger frem om perioden, som vil være overraskende for de fleste. Til interesserede i bøger om 2. verdenskrig.

Davidsen-Nielsen, Hans: Spion blandt venner: statshemmeligheden, der ændrede Danmark
Gyldendal 2022; 1. udgave; 253 sider
Lørdag den 8. december 2021 bliver tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen anholdt - sigtet for lækager af højt klassificerede oplysninger. Læs her om sagen og om statshemmeligheden, der ændrede Danmark. For læsere med interesse for autentiske danske spionsager.

Findsen, Lars: Spionchefen: erindringer fra celle 18
Politiken 2022; 1. udgave; 251 sider
Tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, fortæller om sit liv og sin karriere som højtstående embedsmand. Han står i dag anklaget for at have lækket statshemmeligheder. For dig som følger den politiske debat ansporet af den aktuelle medieomtale.

Pedersen, Mads: Mads P - væddeløber og verdensmester
Politiken 2022; 1. udgave; 295 sider
Biografi om Danmarks første verdensmester i professionel landevejscykling Mads Pedersen. Man får insiderviden om op- og nedture i den barske cykelverden. For læsere af danske sportsbiografier og cykelsportsfans.

Agner Pedersen, Anders: De største taler: bag om syv præsidenters vigtigste ord - og det, de kom til at betyde
Lindhardt og Ringhof 2022; 1. udgave; 261 sider
Udvalgte taler af 7 amerikanske præsidenter, fra Franklin D. Roosevelt over John F. Kennedy til Barack Obama, med baggrundshistorier om talernes anledning, tilblivelse og betydning. For læsere med interessere i amerikansk kultur og politik.

Den mest reserverede skønlitteratur

Marstrand-Jørgensen, Anne Lise: Sange om stilhed og hjem
Gyldendal 2022; 1. udgave; 428 sider
En pige fra Østpreussen flygter fra russerne i 1945 og ender i en dansk flygtningelejr. Det er en hård skæbne for et barn, og danskerne er ikke venligt indstillede over for tyske flygtninge. For læsere af stærke romaner om den afmagt og sorg, krig fører med sig, og om menneskets ukuelige håb og tro på noget bedre.

Tinning, Gertrud: Dagmars svære valg
Politiken 2022; 1. udgave; 321 sider
Danmark i perioden 1913-1915. Her følger man fem personer i en tid, hvor der er krig og hvor der kæmpes for kvindernes valgret. Historisk roman med et spændingsplot. Til læsere af historiske romaner.

Bech, Glenn: Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet: manifest
Gyldendal 2022; 1. udgave; 328 sider
Fremragende lyrisk kampskrift, der gør, raser og bider af det klassesamfund, der bestemt ikke er dødt, men hvis effekter ofte overses i dagens Danmark. Bogen henvender sig bredt, men er ikke mindst til dem, som de sidste mange år har diskuteret identitetspolitik og LGBT+ rettigheder.

Braad, Agnete: Franciska: en roman om maleren Franciska Clausen
Politiken 2022; 1. udgave; 348 sider
Roman om kunsteren Franciska Clausen, der i første halvdel af 1900-tallet kæmpede for at slå igennem som kunstner. Bogen følger hendes kamp mod sult, krig og eksklusion, samt kampen som kvindelig kunstner. For voksne læsere med interesse i kunst og historie.

Ekman, Kerstin: Ulvespring
Gyldendal 2022; 1. udgave; 202 sider
70-årige Ulf Norsttig lever et stille, lykkeligt liv tæt på naturen med sin kone, hund og de lokale jagtvenner. Men et kort møde med en ulv i skoven får Ulf til at se på sit liv og forholdet til naturen med andre øjne. En smuk livsskildring til læsere af nordisk kvalitetslitteratur.

De mest reserverede biografier

Andersen, Jens: Ditlevsen: en biografi
Gyldendal 2022; 1. udgave; 181 sider
Velskrevet og interessant bog om forfatteren Tove Ditlevsens liv og forfatterskab belyst gennem hendes litteratur, efterladte papirer samt interviews fra ugeblade og aviser. Bogen henvender sig både til nye og gamle læsere af Tove Ditlevsen.

Oguz, Halime: Enepige: herfra min verden går: erindringer
Gyldendal 2022; 1. udgave; 284 sider
Halime Oguz kom til Danmark som datter af en tyrkisk gæstearbejder og blev gift som teenager. Hendes kamp for ligestilling og imod social kontrol har ført hende gennem mange hårde år og endelig en plads i Folketinget. Selvbiografi for læsere med interesse for kvindeliv, etniske minoriteter, social kontrol og kulturforskelle.

Meldal, Alberte Clement: Vægtløs: hvordan jeg stoppede krigen mod min krop
Politiken 2022; 1. udgave; 226 sider
En tidligere supermodel slutter fred med sin krop efter årtiers kamp for at være så tynd som muligt. Samtaler med en diætist og andre fagfolk giver nye perspektiver. Målgruppen er læsere med interesse for kropsidealer og kvinders selvbillede, sund vægt og modelbranchen.

Tantholdt, Rasmus: 65 dage i Ukraine
28B 2022; 1. udgave; 331 sider, tavler i farver
Kom med ind i maskinrummet og oplev livet som reporter på nærmeste hold, når Rasmus Tantholdt beretter om sine dramatiske oplevelser i Ukraine lige efter Ruslands invasion. For læsere interesserede i krigen i Ukraine eller beretninger fra konfliktzoner.

Min morfars hemmeligheder: brevene fra anden verdenskrig
Kristeligt Dagblad 2022; 1. udgave; 279 sider
Tankevækkende og personlig fortælling, hvor Peter Nejsum undersøger sin tyske morfars pludselige selvmord i 1987. Det bliver en rejse tilbage til tiden i Nazityskland, og efterhånden som hans liv optrevles, stiller det morfaren i et helt nyt lys. For læsere af velskrevne slægtshistorier.

Månedens hjertebarn

Carroll, Jennifer: Festmåltider & festivitas: den officielle bog om magiske fester, kreative gør-det-selv-projekter og festmad inspireret af troldmandsverdenen
Turbine 2022; 1. udgave; 191 sider
Bliv inspireret til at holde din egen temafest omkring Harry Potter-universet. Bogen kan læses af alle Harry Potter-fans, der ønsker inspiration, mens opskrifterne grundet sværhedsgraden henvender sig til de voksne fans.

Steinar Bragi: Forstyrrelsen
Screaming Books 2022; 1. udgave; 342 sider
Året er 2034, og verden har spaltet sig i to dimensioner, der kun berører hinanden ganske lidt inde midt i Reykjavik. Er du til science fiction og mystik, venter der en god læseoplevelse.

Materialer