
Månedens forfatter: Annie Ernaux
Lyt til podcasten Månedens forfatter inden du tager til Litteratursalon her.
Hver måned laver vi en kort podcast om månedens forfatter. Den kan lyttes inden litteratursalonen og giver dig et kort overblik over forfatterskabet. Podcasten er altså et supplement til litteratursalonen.
Annie Ernaux er kendt for at skrive selvbiografisk på en helt særlig måde. I stedet for at beskrive jeg’et indefra, har hun i sine tekster fokus på det, man måske kan kalde ”livets baggrundstæppe”, nemlig de historiske og personlige begivenheder, samfundets tilstand og forandringer, de sociale skel, forskel kønnenes vilkår mv. I Ernaux’ romaner bliver baggrundstæppet til forgrund, og derved formår hun til fulde at beskrive vores alles liv, et ”vi” og et ”os”, det kollektive europæiske liv, ud fra sin egen historie.
I oktober 2022 blev Annie Ernaux tildelt årets nobelpris i litteratur. I begrundelsen lyder det, at Ernaux ”konsekvent og fra forskellige vinkler udforsker et liv præget af stærke forskelle med hensyn til køn, sprog og klasse”. Hun tildeles prisen for ”det mod og den kliniske skarphed, hvormed hun afdækker det personlige mindes rødder, fremmedgørelse og de kollektive begrænsninger” (fra Ritzaus pressemeddelelse).
Se mere her på Nobelprisens hjemmeside.
Den 26. januar kan du høre meget mere om Annie Ernaux og hendes forfatterskab, når Horsens Bibliotek inviterer til litteratursalon fra kl. 11 – 12 i afdelingen for skønlitteratur.
Formidler Marie Hastrup Sørensen fortæller denne formiddag, og der vil være kaffe på kanden.
Se mere om litteratursalonen her.
Annie Ernaux' blå bog
Født: 1. september 1940, Normandiet, Frankrig.
Uddannelse: Uddannet gymnasielærer ved l’Université de Rouen.
Debut: Les Armoires Vides, 1974.
Litteraturpriser: Françoise-Mauriac-prisen, 2008. Marguerite Duras-prisen, 2008. Den franske sprogpris, 2008. Télégramme’s læserpris, 2009. Premio Strega Europeo-prisen, 2016. Nobels Litteraturpris, 2022.
Seneste udgivelse: Skammen. Gads Forlag, 2022. (La honte, 1999). Oversat af Lilian Munk Rösing og Birte Dahlgreen.
(Kilde: forfatterweb.dk)