Forside til bogen Løvinden: et portræt af Karen Blixen

Løvinden: et portræt af Karen Blixen

20.08.17
Betagende grafisk roman om en usædvanlig kvindes bemærkelsesværdige livshistorie skrevet af Anne-Caroline Pandolfo og illustreret af Terkel Risbjerg

Karen Blixen er en af Danmarks mest internationalt kendte forfattere. Lidt af en bedrift i betragtning af at hun blev født i 1885, og som pige naturligvis kun blev undervist i hjemmet. I ”Løvinden” tegner det fransk/danske ægtepar Anne-Caroline Pandolfo og Terkel Risbjerg et loyalt portræt af hende i ord og billeder.

Jeg blev nærmest fra første side revet med af Pandolfo og Risbjergs grafiske roman. Dels levede Karen Blixen et spændende liv, som oprulles for læseren i betagende illustrationer og letbegribelig tekst.

Dels skinner den fantasi og fortælleglæde, som præger Blixens forfatterskab, også igennem i fortællingen. F.eks. får Tanne kort efter fødslen besøg af syv usædvanlige feer, som hver især giver hende en vuggegave, der er med til at definere hendes personlighed og påvirke retningen af hendes liv. Blandt feerne er filosoffen Nietzsche, fortællersken Sheherazade fra 1001 nats eventyr, William Shakespeare og ikke mindst Djævlen, som smider mange ulykker på hendes vej, men som dermed også indirekte giver hende inspirationen til sit senere forfatterskab. Undervejs lader forfatterne også Tanne tale med feerne, så læserne er med i de skelsættende øjeblikke i hendes liv.

Illustrationerne er tegnet i akvarel og holdt i douce farver. Risbjerg leger med sideopbygningen, så nogle sider er en stor illustration uden kant, mens andre sider er mere traditionelt opbygget med indrammede striber. Stilen er trods de eventyrlige indslag holdt naturalistisk, uden at Risbjerg dog føler sig forpligtet til at gengive enhver detalje.

Helhedsindtrykket er en betagende udgivelse. Man kan godt argumentere for, at Karen Blixens kant ikke ses særligt tydeligt i de kønne akvareller, men alt i alt synes jeg dog, at teksten, illustrationerne og historien tilsammen beretter en usædvanlig kvindes bemærkelsesværdige livshistorie på vellykket vis.

Materialer