Livet - illustreret af Lisa Aisato

Livet – illustreret af Lisa Aisato

07.02.22
Den norske illustrator Lisa Aisato har i ”Livet – illustreret” samlet sine bedste illustrationer, både klassikere og nye tegninger, og skrevet en vidunderlig, livsbekræftende historie om livet, som vi alle skal igennem.

Bogen er inddelt i seks kapitler: Et barneliv; Et teenageliv; Dit eget liv; Et nyt liv; Et voksenliv; Et langt liv, og hvert kapitel fortæller i de skønneste tegninger ledsaget af en lille kort tekst om livets øjeblikke. 

Allerede barndommens første sider sætter Aisato en nærmest magisk stemning:

Husker du, at vi badede i sommerregnen? Husker du lyse sommeraftener med mælkebøttesaft på fingrene? Husker du, hvordan sommeren var grønnere, vinteren hvidere og julen helt magisk?

Fra barndommen fortsætter vi ind i teenagetiden, hvor vi vrister os fri af forældrene og finder vores egen identitet. Videre ind i voksenlivet som medfører ansvar og valg, og de vilde følelser der følger med at blive forældre. Og om alderdommens livserfaring og de sorger og glæder der findes i livets sidste del.

Som Kierkegaard sagde, lever vi livet forlæns og forstår det baglæns. På samme måde fortæller Aisato om livet kronologisk, men ser på det med det levede livs tilbageblik og eftertænksomhed. Her er plads til både glæde og sorg, og de enkelte tegninger er nærmest små kunstværker, ofte med et glimt af humor.
 
”Livet – illustreret” er utrolig smuk, og jeg er glad for, at Lisa Aisato også giver plads til de mere mørke sider af livet. For barndommen kan være svær, hvis man f.eks. ikke er glad for at gå i skole. Livet som nybagte forældre er ikke kun idyl, men også stress og kaos og angst for ikke at slå til. Og med alderdommen følger også sorgen, når de, man elsker, falder bort. Den del af livet har hun også med.

Jeg har læst flere anmeldelser af ”Livet – illustreret” og fælles er følelsen af, at man nærmest forelsker sig i bogen. Sådan har jeg det også. Det er en bog, man kan tage frem igen og igen. Både for at gå på opdagelse i de vidunderlige illustrationer. Men også for at blive mindet om livets øjeblikke, både de store og hverdagens små.

En kæmpestor anbefaling herfra.

Aisato har også tegnet og skrevet flere billedbøger, hvoraf flere fås på dansk.
 

Materialer