Liberty af Jakob Ejersbo

Liberty af Jakob Ejersbo

05.11.14
Romanen handler om rodløshed, manglende kulturelt tilhørsforhold - om DET at vokse op mellem to meget forskellige kulturer.

13-årige Christian flytter med sine forældre til Tanzania engang  i 1980'erne. En kæmpe kulturel omvæltning for en teengedreng i den mest påvirkelige alder.  Den ene halvdel af romanen handler om Christians opvækst og udvikling  - kort sagt hverdagslivet for en hvid indvandrerdreng i Afrika. Den anden halvdel handler om Marcus, som er født og opvokset i Tanzania. Marcus arbejder som houseboy for en svensk familie.

Romanen handler om rodløshed, manglende kulturelt tilhørsforhold - om DET at vokse op mellem to meget forskellige kulturer. Hvide Christian vil gerne være afrikaner og sorte Marcus vil gerne være europæer. Begge drømmer de om et andet liv, og de kæmper på liv og død for at finde et ståsted. Ligesom i Drageløberen diskuterer romanen også venskab og loyalitet mellem to ikke ligestillede drenge (unge mænd).

Liberty har været diskuteret i en af Litteratursidens læseklubber, og det er helt tydeligt at romanen gør indtryk på alle læsere. Personligt var jeg rystet efter endt læsning, og jeg vil ikke påstå at jeg kan li' romanen. Jakob Ejersbos sorte livssyn giver ikke læseren mange chancer for at se positivt på livsmulighederne for verdens fattige. Men en fantastisk godt skrevet, medrivende og vedkommende roman, som kan give stof til eftertanke og diskussion mange år frem i litterære cirkler.

Læs analyse på Litteratursiden

Materialer