Kunstig intelligens, dæmoner, kærestesorg og syning.

15.08.21
Janus B. Andersen anbefaler ugens nye faglitteratur

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Modsat en af ugens bøger, så er det mennesker, der køber nye materialer til biblioteket. For mig er det faglitteraturen, der handler om, og her vil jeg som sædvanlig præsentere jer for ugens mest interessante indkøb. Det kommer omkring kunstig intelligens, dæmoner, Herman Hesse, kærestesorg, taknemlighed, hverdagsstrategier, bilture og syning. 

Det er som altid et bredt udvalg. Jeg starter som altid med dem, jeg synes ser mest interessante ud, og slutter af med dem, som I allerede har reserveret. 

Og for mig starter det med kunstig intelligens - og hvordan det påvirker også det kreative arbejde. Computerne er ikke endnu der, hvor de selv er kreative, men kreative mennesker kan bruge dem og skabe nye, spændende ting. Men hvordan udnytter man machine learning    og kunstig intelligens til det formål? Det har Andreas Refsgaard og Mads Korsgaard skrevet en bog om: "Skabt af en kunstig intelligens?: udnyt computerens kreative potentiale". Korsgaard er psykolog og Refsgaard digital kunstner - og jeg synes, det er en god kombination til at komme omkring et spændende emne. 

I en helt anden boldgade ligger Torben Svendrups nye bog. Han har tidligere skrevet "Magi og trolddom i dansk middelalder" og "Fabelmennesker og fabeldyr i dansk middelalder" - og nu er det så blevet til tredie bog, der udforsker middelalderens mere skumle sider: "Engle og dæmoner i dansk middelalder". Det er et godt dyk ned i noget kulturhistorie med udgangspunkt i kalkmalerierne og en masse kulturelle symboler, som vi nok har glemt betydningen af i dag. 

Og så vil jeg slutte min liste denne uge af med kaos - eller mere specifikt Herman Hesse. Forlaget Multivers har nemlig udgivet bogen "Vejen gennem kaos: Hesse om sig selv" af - nåja - Herman Hesse. Hesse er naturligvis mest kendt som forfatteren til "Steppeulven", men det her er en samling på ti tekster, hvor han skriver om sit eget liv fra barn til voksen, i både artikler, breve og essays. Hesse var nobelprismodtager og i det hele taget et spændende forfatterskab, så jeg tænker, der nok skal være nogle læsere derude, som vil se frem til at kaste sig over en bog om hans liv. 

Og med det går vi videre til de bøger, der har været reserveringer på, allerede inden biblioteket har købt dem. 

Og der har været efterspørgsel på selvhjælpsbøgerne i denne omgang. Først har Pelle Peter Jencel og Maria Jencel skrevet bogen "111 for knuste hjerter: en livline for dig med kærestesorg". "En skøn, skæv og ikke mindst brugbar selvhjælpsbog" ifølge lektøren, så den er til dig med et knust forhold i bagagen. Hvis du har brug for lidt mindre specifik hjælp, så har Josefine Valentin skrevet "Hverdagsstrategier: lær at leve dit bedste liv" - og den er nok især til ynge kvinder, der drømmer om lidt forandringer. Og så er der en guide til taknemmelighed i Martin Holmgaard Laursens "Ind i taknemligheden". Laursen er psykolog og beskriver, hvad taknemmelighed er, og hvordan man arbejder med at styrke sin egen taknemmelighed.

Men der er også andet end selvhjælp i denne uge. Martin Zerlang tager læseren på tur i "Danmark set gennem en bilrude", der handler om noget sær specielt, men også spændende som bilens kulturhistorie. Han starter i 1880erne og følger, hvordan bilen har påvirket Danmark og danskerne gennem årene - og selv uden kørekort er det også en bog, jeg glæder mig til at bladre lidt i. Når den altså er kommet gennem reservationskøen. 

Og til sidst i denne uge er der en ny sybog for begynderne - det er "Lær at sy" af Johanne Kohlmetz, hvor der især er genbrug i højsædet. 

Og dermed var det alt, hvad jeg havde at byde på af fagbøger i denne uge. 
 

Materialer