Kort & godt: Om haiku

Haiku kan meget/mere end du måske tror/på få stavelser

Haiku er en japansk digtform, som består af tre korte linjer med verberne i nutid. Navnet kommer af ordene haikai, som betyder "humoristisk digt", og hokku, som betyder "indledningsstrofe". Som regel indeholder digtet et ord, der antyder en årstid. Det kan være et navn på en fugl, en blomst eller andre begreber, som er typiske for årstiden. Efter normen skal man skal følge et fast skema på tre linjer med fem, syv og fem stavelser, men af og til kan man have behov for at eksperimentere med brud på skemaet for at fremhæve det sansede.

Matsuo Basho er den mest berømte haiku-digter i verden. I Danmark hedder haikumesteren Bo Lille. Han har skrevet en haiku-håndbog med lidt haikuhistorie, gode råd og små opgaver, så hvis du har lyst til selv at skrive haiku er det et godt sted at begynde.

Hvis man ikke vil skrive selv, kan man vælge at fornøje sig med danske forfattere, som har kastet sig over genren. Det kunne være med Hans Jørgen Nielsens "Haiku-introduktion og 150 gendigtninger" fra 1968, en haiku-antologi som fokuserer på lighedstræk mellem den gamle japanske form og modernismens systemdigtning. Susanne Brøggers "Lotusøje" fra 1999. Poetisk meditation som formidles med charme, lethed og visdom. Korte, hurtige øjebliksbilleder, der skildrer digterens sansninger og erkendelser. Pia Tafdrups "Boomerang" fra 2007 som er mere eksperimenterende haiku om barndom, kunst og kærlighed eller Viggo Madsens "Haiku for enhver" fra 2016, om at anskue verden gennem nutidens mediecirkus. Klik her for at finde mere inspiration på haikudanmark.dk

Måske tænker du: Jeg er ikke rigtig til sanselige digte om årstider og stemninger. Men hov! Hvad så med at prøve lidt horrorhaiku?

Horrorhaiku/Bloddryppende skræklæsning/Læs med om du tør…

Jacob Hedegaard Pedersen har skrevet horrorhaiku, som du kan modtage på din telefon. Det er nemt, sjovt og anderledes og via biblioteket kan du få adgang til hele herligheden, gratis.  Når du har valideret, det vil sige gjort dit lånernummer og mobilnummer gyldigt, skal du sende en sms til 1277, så får du hverdag tilsendt to horrorhaikudigte i en uge. Du kan sagtens afmelde dig, hvis det bliver for uhyggeligt. Klik på smspress.dk for at se mere .

Sæt din indre haikunørd fri, inden vi rammer næste årstid.

LÆS OGSÅ: Plask - poesi om frøer: 13,5 facts om haiku 

Tags
Materialer