Forside til bogen Kon-Tiki ekspeditionen af Thor Heyerdahl

Kon-Tiki ekspeditionen af Thor Heyerdahl

07.11.14
Det guddommelige vanvid. Sådan er den norske etnograf og eventyrer Thor Heyerdahls banebrydende ekspedition over Stillehavet i april 1947 blevet beskrevet. Tag med på Kon-Tiki ekspeditionen i bogen af samme navn.

Nordmanden Thor Heyerdahl var centrum for en historisk landvinding da han riggede sejlet til på sin beskedne tømmerflåde og søsatte den ved havnebyen Callao i Peru. Med navn efter inkaernes solgud drev tømmerflåden Kon-Tiki til havs med kursen sat mod Polynesien. Han havde en urokkelig teori om at, der før i tiden (præcolumbiansk tid) var blevet flyttet store menneskemasser via tømmerflåde fra Sydamerika til Polynesien.

I følge Heyerdahls overbevisning var de polynesiske øer blevet befolket netop ved en udvandring til søs fra Sydamerika. Han ville med ekspeditionen overbevise skeptiske antropologer og videnskaben om, at det både teknisk og menneskeligt set var muligt at foretage en sådan bedrift på daværende tidspunkt i historien. Et modbevis til den gængse forestilling om, at Polynesien udelukkende kunne være blevet befolket via sejlruter fra Asien.

Hundrede dage på havet

Heyerdahl var i sin færd meget forhippet på at ”følge reglerne” og være tro mod indiansk tradition. Med andre ord insisterede han på at rekreere sejladsen på datidens præmisser, så han kun benyttede, hvad folk havde til rådighed før den europæiske påvirkning af området. Kon-Tiki blev bygget af balsatræ – én af de stærkeste træsorter, og plankerne blev holdt sammen udelukkende af naturens egne byggematerialer. Heriblandt tov, bananblade og bambusrør. I videnskabelige kredse havde man længe diskuteret, hvorvidt balsatræ kunne bruges til denne type af sejlads da man mente, at det langsomt men sikkert ville absorbere vand.

Heyerdahl tog udfordringen op og modbeviste videnskaben. Verden ventede i spænding. Tømmerflåden viste sig at være eminent på havet og modstod flere uvejr med rasende storme på de i alt 101 dage, som det tog at krydse Stillehavet fra Sydamerika til Polynesien. Kon-Tiki drev i land på én af de polynesiske øer - Raroria efter at have tilbagelagt knap 4300 sømil svarende til godt 8000 kilometer.

Arven fra Heyerdahl

Trods bekræftelsen af flere teorier modtog Heyerdahl aldrig den videnskabelige anerkendelse han så inderligt ønskede. Bedriften blev dog hædret på andre områder.

I 1948 beskrev Heyerdahl ekspeditionens forløb i bogen Kon-Tiki, som hurtigt gik hen og blev en international bestseller, som solgte godt 100 millioner eksemplarer i 70 forskellige oversættelser. Derudover blev Heyerdahls dokumentarfilm – Kon-Tiki også godt modtaget da den udkom i 1950. Så godt, at den det efterfølgende år vandt en Oscar.

Og arven fra den norske folkehelt Thor Heyerdahl lever videre i bedste velgående. I skrivende stund er årets Oscar-show netop overstået og blandt de nominerede for bedste udenlandske film var den norske Kon-Tiki (2012), som er en fuldlængde spillefilm baseret på Heyerdahls ekspedition. Det er fiktion, men faktuel fiktion, som beviser at virkeligheden nogle gange overgår fantasien i fascination og fortælleværdi. Det er hvad Thor Heyerdahls Kon-Tiki ekspedition i 1947 var, er og gjorde.

Materialer