Kompagni Orheim af Tore Renberg

Kompagni Orheim af Tore Renberg

04.11.14
En generationsroman - en familieroman - en udviklingsroman - en kærlighedsroman - og den er også ind imellem meget grostesk humoristisk, på den rigtig sjove norske måde. Så jeg anbefaler stærkt begge bøgerne, og læs dem helst i rigtig rækkefølge!

Jarle er 15 år, går i 9. klasse i Stavanger. Jarles far har et familie-ødelæggende alkoholmisbrug, og alligevel tøver Jarles mor alt for længe med at iværksætte en skilsmisse.

Jeg har tidligere anbefalet "Mig og Yngve" af samme forfatter, og dengang mente jeg, at bøgerne sagtens kunne læses uafhængigt af hinanden.

De ord trækker jeg i mig igen efter at have læst "Kompagni Orheim", som jo altså er 1. delen. Det er en fantastisk roman, som absolut giver fundamentet for helt at forstå Jarle i "Mig og Yngve".

Tore Renberg har på overbevisende måde formået at beskrive et sårbart ungdomsliv i en periode hvor de politiske dagsordener stod højt på listen. Den svære kærlighed, opblomstrende sexualitet og så frigørelsen fra forældrene, som hver især kæmper med et svært samliv.

En generationsroman - en familieroman - en udviklingsroman - en kærlighedsroman - og den er også ind imellem meget grostesk humoristisk, på den rigtig sjove norske måde. Så jeg anbefaler stærkt begge bøgerne, og læs dem helst i rigtig rækkefølge!

Materialer