Klimahistorier, jernbanemiljøer og damer, der var for meget

13.10.22
Én gang i måneden udgiver Horsens Bibliotek podcasten Friske Faustnumre. Denne gang er det bibliotekarerne Lene T. Overgaard og Jette S.F. Holst, der med hjælp fra kollegaerne stiller skarpt på bibliotekets nyindkøb. De kommer vidt omkring, og denne gang handler det blandt andet om klima, jernbanemiljøer, damer der er for meget og en first world-tragedie. Musikken er fra "When the Spiders Crawl" med Jacob Faurholt.

Lyt til månedens podcast her (eksternt link)

Spotlight på skønlitteraturen

McFarlane, Mhairi: Vild med dig        
HarperCollins 2022; 378 sider
Harriet er bryllupsfotograf, men ønsker ikke selv at blive gift. Da hendes kontrollerende kæreste frier, stikker hun af og lejer et værelse hos Cal. De kunne ikke være mere forskellige, men snart får hun brug for hans hjælp. 

Aburas, Lone: Den frie verden: (en first world-tragedie)    
Gyldendal 2022; 183 sider
Loa og Silvio bor i Den Frie Verden - et lukket område for velhavere på en kunstig halvø, hvor shoppingissues og pH-balance er hverdagens største hurdler. Da de møder den unge jævnaldrende Esso, får de øjnene op for en ny og chokerende verden. 

Feeney, Alice: Sten saks papir        
Zara 2022; 1. udgave; 334 sider
Da ægteparret Wright vinder et weekendophold i Skotland, er det tiltrængt for ægteskabet. Men feriestedet viser sig at være en gammel, forladt kirke hvor de er helt alene. Eller er de? 

Langstrup, Steen: Forvandling         
2 Feet Entertainment 2022; 3. udgave; 298 sider
Kasper og Mia er rejst til Rumænien for at finde hinanden igen. Kasper får mareridt om mørke, om gule øjne i mørket, om noget farligt på vej ... Forbandelse, drømme eller levende mareridt?

Klimahistorier        
Politiken 2022; 1. udgave; 201 sider
Hvordan ser verden ud, hvis vi ikke kan bremse klimakrisen? Hvilke valg bliver vi nødt til at foretage? Og hvorfor har vi så svært ved at handle? Det er nogle af de spørgsmål denne antologi med klimafiktion tager under behandling. 

Spotlight på faglitteraturen

Gaarder, Jostein: Det er os der er her nu: en livsfilosofi
Straarup & Co 2022; 1. udgave; 205 sider
En tankelæser, et smut ud i verdensrummet, børnebørn og tanker om, hvordan vi kan redde Jorden fra den aktuelle klimakrise. En krydsning mellem et brev, en selvbiografi, en filosofisk fagbog og et essay, til dem med interesse i filosofi og klimaet.

Alfort, Sara: Damer der var for meget
Gad i samarbejde med Golden Days 2022; 1. udgave; 454 sider
Portræt af 13 skandinaviske divaer, som blæste på konventionerne i perioden 1884-1919. Bogen kan læses af alle, der interesserer sig for den allerførste bølge af kvindefrigørelse i Danmark og Skandinavien.

Jessen, Ida: Endnu en bog jeg aldrig skrev: essays
Gyldendal 2022; 1. udgave; 242 sider
Hvilke forfattere har Ida Jessen læst og været inspireret af? Og hvilke bøger er det, hun aldrig selv har fået skrevet og hvorfor? En essaysamling om læsning og litteratur til alle læsere, der interesserer sig for disse emner.

Hansen, Jørgen: 250 oplevelser i Danmark: bucket list
Legind 2022; 1. udgave; 216 sider
Her er bogen, du ikke må snyde dig selv for. 250 spændende og usædvanlige WOW-oplevelser i hele Danmark. Tag denne bog under armen, og få en på opleveren. Henvender sig til dem, der ikke er bange for at prøve noget nyt.

Matberg, Lasse L.: Vikingestrik
Turbine 2022; 1. udgave; 187 sider
Strikkebog med klassisk strik, mest målrettet mænd. Til de lidt øvede strikkere.

Spotlight på tegneserier

Ferrandez: Den fremmede    
Fahrenheit 2022; 144 sider 
Mersault dræber en mand, men føler hverken sorg eller anger, kun tomhed. Samfundet forsøger at skabe mening af tragedien, mens Mersault selv er grebet af meningsløshed. Tankevækkende og smuk graphic novel for alle.

Peter Maltha: Mugplet: meningen med det hele    
Rønde Robots 2022; 1. udgave; 99 sider
En mugplet på en humpel emmentaler viser sig at indeholde en hel verden af fantastiske væsener, som er lykkeligt uvidende om, at de ikke er alene i universet. 

Roulot, Tristan: Nymfe
Shadow Zone 2022; 55 sider
Utrolig velfortalt og begavet historie om verden efter en jernpest, der har gjort alt jern ubrugeligt og skabt en menneskehed af mutanter i evig kamp for overlevelse. Smukt illustreret tegneserie til alle fans af dystopiske fremtidsfortællinger.

Roulot, Tristan: Ingeniøren    
Zoom 2022; 56 sider
Broekspert Jack Irons, enspænder og kyniker, bliver ufrivilligt draget ind i opklaringen af et brokolllaps i Canada. Fiskere og firmaet bag broen slås om at placere skylden og Jack bliver hyret af byens borgmester til at finde en forklaring. For voksne læsere af tegneserier med en spændingsvinkel.

Spotligth på børnebøger og ungdomsbøger

Gram, Anja: Den lille mus og symfoniorkestret
Straarup & Co 2022; 1. udgave; Ca. 90 sider
Symfoniorkestret skal spille koncert, men den lille mus har forvildet sig ind mellem musikerne. Følg musen, når dens hale sidder fast i tværfløjten, og den havner på violinistens bue. Med fakta om symfoniorkestre, instrumenter og klassisk musik. Fra 4-8 år.

Salling, Lotte: Rim med Robin Ridderhat og Rødlisten
Rimeriget 2022; 32 sider
Smuk billedbog på rim om truede dyr og planter i Danmark. Til højtlæsning for børn fra ca. 5-9 år.

Helle, Merete Pryds: Lille Tis finder Donna
Carlsen 2022; 1. udgave; [36] sider
Hundehvalpen Donna nyder tiden i sommerhus med sin familie, men så sker der noget uventet, der ændrer idyllen. Sød billedbog til børn fra 3-6 år.

Barceló, Júlia: Mission Bikini
Straarup & Co 2022; 1. udgave; 129 sider
Emma går i panik, da hun bliver inviteret til fødselsdagsfest på stranden. Det er hun da slet ikke tynd nok til! Hun begynder desperat på en hård slankekur, men hendes indre rejse mod kropspositivitet og normkritiske tanker er vist bedre. Vigtig bog med sjove illustrationer og ordliste. For 12-15-årige, samt til undervisningssammenhænge.

Spotlight på film

The Northman
Prins Amled får en umanerlig barsk start på livet. Han vokser op som barsk viking og lover sig selv, at han vil hævne, hvad der skete i hans barneår. For voksne seere af vikingedramaer.

De forbandede år 2
Den tyske besættelse af Danmark har splittet overklassefamilien Skov. Mens Karl forsøger at redde familiens fabrik, bevæger børnene sig i hver sin skæbnesvangre retning. Historisk drama for alle over 15 år.

Lev, elsk, Paris
Emilie søger en lejer, men ender med et knust hjerte. Camille søger fordybelse, men flakker rundt, og Nora søger en frisk start, men konfronteres med en skæbnesvanger skam. Et poetisk trekantsdrama om at finde sig selv gennem kærligheden. For alle over 15 år.

Copilot
Kærligheden blomstrer mellem Asli og Saeed, men et dystert mørke slår samtidig rod i Saeed. Et drama om kærlighed, dedikation og fanatisme. For alle filmelskere over 15 år.

Downton Abbey - en ny æra    
Komediedramaet følger op på den populære tv-serie om herskab og tjenestefolk. Seriens fans og andre nostalgikere kan glæde sig til en afsløring fra Lady Violets fortid, da hun arver en villa i Frankrig. Samtidig rykker et filmhold ind på godset og sætter liv i sagerne.

Doctor Strange in the multiverse of madness    
Den unge pige America, med de overnaturlige kræfter, er jaget af dæmoner og The Scarlet Witch og superhelten Doctor Strange må endnu engang trække i arbejdskappen for at hjælpe hende med at undslippe.

De mest reserverede biografier

Kaddu Rasmussen, Carolyne: Hovedet i himlen og fødderne på jorden
Lindhardt og Ringhof 2022; 1. udgave; 198 sider
Melvin Kakoozas mor Carolyne Kaddu Rasmussen beskriver i denne bog sin opvækst i Kenya, og hvordan hun kom til Danmark med små børn og måtte starte helt forfra. For læsere af biografier om kendte tv-personligheder.

Skyum-Nielsen, Rune: Amdi bliver til
Politiken 2022; 1. udgave; 415 sider
Biografi om læreren og ungdomsoprøreren Mogens Amdi Petersens ungdomsår. Amdi er berømt og berygtet for skolekonceptet Tvind med udgangspunkt i banebrydende pædagogiske principper. For interesserede i biografier om ungdomsoprørets markante personligheder.

Schultz Jørgensen, Per: Vendepunkter: fortællinger fra et liv
Kristeligt Dagblad 2022; 1. udgave; 141 sider
Nedslag i egen historie og dannelsesproces fra en vigtig humanistisk stemme i samfundsdebatten, der her fortæller hvordan han er nået frem til en kombination af det biologiske, filosofiske og psykologiske i sit adfærdspædagogiske arbejde. Til læsere med interesse for det pædagogiske og socialpsykologiske og for Per Schultz Jørgensen.

Den mest reserverede skønlitteratur

Petri, Lotte & Hougen, Hans Petter: Specialisten            
People's 2022; 1. udgave; 373 sider
Fundet af en kvindetorso i Fælledparken bliver starten på en bestialsk sag for efterforsker Sissel Jæger og retsmediciner Harald Sejersen. Da endnu et skamferet kvindelig dukker op, står det klart, at en udspekuleret seriemorder er løs. For læsere af tempofyldte og barske krimier.

Winman, Sarah: Den italienske arv            
Hr. Ferdinand 2022; 1. udgave; 477 sider
En uventet arv bringer Ulysses Temper tilbage til Firenze og en uforløst længsel fra tiden som soldat under 2. verdenskrig. En sanselig og storslået hyldest til livet, venskaber, kærligheden og kunsten. For læsere af historiske romaner.

Rostrup, Henriette: Grevinden            
People's 2022; 1. udgave; 658 sider
Hvordan kan en kvinde gå fra at være tjenestepige til at blive grevinde? Det er omdrejningspunktet for fortællingen i denne biografiske roman om danske Angelica Pierris liv og skæbne omkring år 1900. Til alle romanlæsere - særligt til læsere af biografiske og historiske romaner.

Heller, Miranda Cowley: Papirslottet           
Lindhardt og Ringhof 2022; 1. udgave; 363 sider
Elle er på ferie med sin mand, Peter, og deres tre store børn på familiens sommersted i Cape Cod. Hendes barndomsven Jonas er der også, og Elle har lige haft sex med ham for første gang. Hvordan vil det ændre hendes liv? Til alle romanlæsere.

Marsons, Angela: Knuste knogler            
Jentas 2022; 1. udgave; 367 sider (En Kim Stone krimi 7)
Mordet på en ung prostitueret og fundet af et efterladt spædbarn på den samme vinteraften indleder en urovækkende efterforskning for kommissær Kim Stone. Hun møder også en person fra sin forfærdelige barndom. For dem, der holder af barske krimier.

Den mest reserverede faglitteratur

Stein, Emilie: Generation 7/7: beretninger fra 25 unge voksne med skilte forældre
Gyldendal 2022; 1. udgave; 202 sider
Voksne skilsmissebørn fortæller om deres opvækst. For alle med interesse for delebørns vilkår på godt og ondt.

Danmarks jernbanemiljøer: spor af jernbanens fysiske kulturarv
Syddansk Universitetsforlag Danmarks Jernbanemuseum 2022; 287 sider
Jernbanenettet har siden midten af 1800-tallet sat tydelige spor i det danske landskab. Den historie belyser bogen gennem billeder og tekst og indfanger dermed glemte såvel som stadigt aktive stationsmiljøer og jernbanestrækninger samt livet og strukturen omkring jernbanen. Til interesserede i jernbanehistorie.

Norton, Carsten: Engle og sjakaler: 1998-2022
Politiken 2022; 1. udgave; 279 sider
Kom tæt på rockerklubben Hells Angels i en dokumentarisk skildring, som dækker perioden fra 1998 til 2022. En periode, hvor HA især slås med gadebanderne. For dig som fx læser true crime og bøger om rockere og bander.

Buk-Swienty, Tom: Safari fra helvede
Politiken 2022; 1. udgave; 461 sider
Den prisvindende forfatter Tom Buk-Swienty skriver om 30 sønderjyder, der forklædt som danske sømænd i tysk tjeneste, under 1. verdenskrig sendes på hemmelig mission i kolonien Tysk Østafrika. For historisk interesserede læsere.

Månedens podcast

Æseløre er Ringsted Biblioteks podcast om bøger. De anbefaler gode bøger inden for forskellige genrer, og brugerne er velkomne til at komme med forslag til litterære genre eller emner de synes podcasten skal tage op.

Har bl.a. haft afsnit om noveller, filmatiserede bøger og romanbiografier og exofiktion. Hver gang med en kort introduktion og derefter anbefaler værterne udvalgte titler.
Har også ind i mellem forfatterbesøg, bl.a. Kim Leine og Knud Romer.

Lyt til Æseløre her (eksternt link)

Månedens hjertebarn

Thomsen, Søren: Fanget i nuet - af klimaangst og historieløshed
Kristeligt Dagblad 2022; 1. udgave; 149 sider
Forfatteren (f. 1996) ser i denne debatbog sin generation af opvoksende unge som fangede i det "udsigtsløse nu" mellem en fortid, de ikke rigtig kender, og en fremtid de frygter. For unge voksne og voksne, der er interesserede i samfundets udvikling.

Prior, Hazel: På rejse med pingviner    
Jentas 2022; 1. udgave; 410 sider
Hjertevarm roman om Veronica McCreedy, en stålfast ældre dame uden familie. Et tv-program om pingviner og en gammel æske åbner op for en skjult fortid, og bevæbnet med sin bedste håndtaske begiver Veronica sig ud på en rejse, der ændrer hendes liv og syn på verden. For læsere af humoristiske og bittersøde fortællinger.

Månedens musik

Faurholt, Jacob: When the spiders crawl

Herfra lyttede vi til numrene 'The Stars Are Cold as Ice' samt 'Droneflowers'

Materialer