Klima-romaner

31.01.19
Klima og miljø er blevet et "hot" emne - også i skønlitteraturen. Listen her indeholder både utopier, dystopier og meget andet, som alle har miljø og klima som omdrejningspunkt.

PRINT PDF-LISTE

Skruenøglebanden af Edward Abbey
Det Poetiske Bureau, 2016. 658 sider
En umage bande af aktivister og originaler beslutter sig for at sabotere de firmaer der ødelægger naturen i det sydvestlige USA.

Oryx og Crake af Margaret Atwood
Lindhardt og Ringhof, 2003. 421 sider
Efter en global epidemi er Jimmy alene tilbage med en gruppe klonede mennesker skabt af hans bedste ven Crake. Han tænker tilbage til barndom, opvækst og deres fælles forelskelse i pigen Oryx.
Samhørende: Oryx og Crake; Syndflodens år; MaddAddam

Genvej til Paradis af J.G. Ballard
Gyldendal, 1996. 242 sider
Under ledelse af idealisten og miljøaktivisten dr. Barbara tager en gruppe til en fransk Stillehavsø for at demonstrere mod atomprøvesprængninger og redde øens albatrosser. Det begynder idyllisk, men ændrer sig hurtigt.

Animal'z af Enki Bilal
Faraos Cigarer, 2009. 100 sider - alle ill. i farver
I en dystopisk fremtidsverden, hærget af klimakatastrofer og omfattende naturødelæggelser, er en gruppe mennesker på jagt efter den mest efterspurgte vare i universet: rent drikkevand.
Samhørende: Animal’z; Julia & Roem; Luftens farve

Vildfaren af Bo Thyge Bisgaard
Mellemgaard, 2010. 332 sider
Dystopisk fremtidsfortælling om den 70-årige Tom og hans familie, som tvinges ud af byen pga. en miljøkatastrofe. Romanen stiller spørgsmål ved vores livsførelse og værdiholdninger.

Oversvømmelsen af Nina Bolt
Tiderne Skifter, 2015. 215 sider
Et fremmed søskendepar flytter ind hos Hanna og datteren Simone pga. oversvømmelse i området. Gradvist overtager de huset og magten uden Hanna har set det komme.

Indbydelse til vovehalsene af Dorothee Elmiger
Gladiator, 2017. 144 sider
Roman om to søstre, der lever i et dystert kulminedistrikt, hvor alt emmer af undergang, forladthed og ødelæggelse. Søskendeparret nægter dog at acceptere tingenes tilstand og tager derfor afsted på en aktivistisk rejse, der skal give dem svar på deres spørgsmål.

Og den store flugt af Andrea Hejlskov
Limfjordsforlaget, 2013. 240 sider – ill.
Dokumentarisk fortælling om en moderne familie med fire børn der flytter ud i en svensk skov og forsøger at skabe en tilværelse uden moderne bekvemmeligheder.

Tsunami af Arne Herløv Petersen
Per Kofod, 2003. 252 sider
Da den fraskilte Lukas møder en ung smuk kvinde fra waraoernes stamme, bliver han et villigt offer til at hjælpe dem mod den onde præsident i det sydamerikanske land, hvor olieselskaberne sviner efter behag og ødelægger waraoernes land.

Effekten af Susan af Peter Høeg
Rosinante, 2014. 330 sider
Susan har en særlig evne, der får folk til at være oprigtige. Denne evne må i brug, da hun og hendes familie bliver pålagt at finde tidligere medlemmer af en fremtidskommission og dens forudsigelser - en betændt og dødsensfarlig opgave.

Sandet i Sarasvati af Risto Isomäki
Turbine, 2013. 391 sider
Tre forskere opdager uafhængigt af hinanden skræmmende tegn på kommende naturkatastrofer af enorme dimensioner, og pludselig får de gamle beretninger om syndfloden og Atlantis ny grufuld mening.

Frodig sommer af Barbara Kingsolver
Cicero, 2001. 372 sider
Tre kvinder i en afsides del af Appalacherne i det østlige USA oplever uafhængigt af hinanden at deres liv tager en ny drejning i løbet af en sommer, hvor naturen damper af forplantning, nyt liv og økologisk balance.

Korsveje i Nord af Bjarne Ljungdahl
Panigiit, 2015. 269 sider - ill.
Fremtidsroman om et Grønland, som satser på minedrift og råstofudvinding i gigantklassen, og tusindvis af kinesiske arbejdere sætter nu deres præg på landet. De to venner, Pavia og Ulf, arbejder i den store jernmine, hvor de gør et fund, der får katastrofale følger.
Samhørende: Korsveje i Nord; Invasioner i Nord

Hos Glasmaneterne af Jon Eirik Lundberg
Det Poetiske Bureau, 2017. 160 sider
Jeg-fortælleren vågner en morgen og må konstatere, at mennesket er afløst af gopler som jordens hersker. Er genoprettelsen af naturens orden begyndt, og er det tobenede menneskes dage talte?

Blå af Maja Lunde
Rosinante, 2018. 357 sider
Fremtidsfortælling om menneskelige svigt og om konsekvenserne af klimaforandringer og tørke i Europa.

Vejen af Cormac McCarthy
Gyldendal, 2008. 258 sider
I en uhyggelig troværdig vision af vores mulige fremtid kæmper en far og hans søn for at overleve i et USA, som ligger totalt øde hen efter "den store katastrofe". Der er intet tilbage af civilisationen, og de to vandrer planløst afsted, kun holdt oppe af omsorgen og hengivenheden for hinanden.

Solar af Ian McEwan
Gyldendal, 2010. 389 sider
Michael Beard,som er nobelpristager i fysik, er gået i stå med sit privat- og karriereliv.  Men en viljefast, moden kvinde og verdens miljøproblemer er med til at ændre hovedpersonens liv.

Fort Europa af Freddy Milton
Limbo, 2014. 302 sider
På en Jord ødelagt af klimaødelæggelser, og en verden i krig om de sidste ressourcer, forsøger et ungt par at overleve og måske endog finde håb for fremtiden.
Samhørende: Fort Europa 1 og 2

Mengele zoo af Gert Nygårdshaug
Hovedland, 2010. 413 sider
Mino flygter ind i junglen et sted i Sydamerika efter at militæret har dræbt alle i landsbyen. Minos rejse fører til Mariposa-bevægelsen som, igennem politisk vold, kæmper for det oprindelige folks naturressourcer og mennesker i den tredje verden.

Morgendagens odds af Nathaniel Rich
Ordenes By, 2015. 365 sider
I en nær fremtid er Mitchell Zukor ansat til at udregne odds for katastrofer - at udnytte frygt til profit. Da en stormflod rammer New York forandres verden, og Mitchell må overveje sit liv.

7 sydøst af Hanne Richardt Beck
Gyldendal, 2011. 309 sider
Året er 2033, og Danmark er blevet til region Nord. Klimaforandringerne har sat sit præg og samfundet er præget af kynisme, ensretning og selvjustits - for de arbejdsdygtige. My er ung og en af dem, der arbejder for systemet, Samuel er et ældre medlem af parlamentet og selv flygtning, men med en tro på et mere menneskeligt samfund. Begge får stillet deres overbevisninger på prøve.

Baga Road af Grete Roulund
Borgen, 2003. 308 sider
Danske Bella tager til Indien for at skrive et teaterstykke. Hun forelsker sig i to mænd mens en dødelig mystisk epidemi raser.

Redningsafstand af Samanta Schweblin
Gyldendal, 2017.  119 sider
Kvinden Amanda ligger på hospitalet. Døende fortæller hun drengen David om hvordan hun, hendes datter Nina og landsbyen forgiftes. Historien skal fortælles inden det er for sent.

Dyrets folk af Indra Sinha
Klim, 2011.  369 sider
Historien om en ung mand, der vokser op som krøbling i Indiens slum i skyggen af en stor forureningskatastofe, fortalt med humor og smerte.

Uvejr af Bruce Sterling
Cicero, 1996. 287 sider
I år 2031 lider hele verden under altødelæggende tornadoer udløst af forurening i atmosfæren. En gruppe techno-gale unge jagter orkanerne med højteknologisk udstyr i venten på den ultimative storm.

På ryggen af en tyr af Kristina Stoltz
Rosinante, 2014. 174 sider
Den unge Fanny er på ferie i et forsømt sommerhusområde, hvor hun møder en dreng, som hun hele tiden må redde fra druknedøden. Han samler og begraver de mange døde dyr.

Isbrud af Ilija Trojanow
Tiderne Skifter, 2012. 163 sider
Vi befinder os i nær fremtid. Zeno er gletsjerforsker og tager hyrer på et krydstogtsskib til Antarktis for at studerer isen. Her søsættes en komisk klima-event, og Zeno indser at mere radikale midler må tages i brug.

Miraklernes tid af Karen Thompson Walker
Lindhardt og Ringhof, 2012. 269 sider
Julia på 11 år og hendes forældre vågner en dag op i deres trygge californiske forstadshjem til nyheden om, at jordens rotation er blevet langsommere. Det får følger for alle, da døgnet efterhånden når op på 60 timer, og mens folk forsøger at leve så normalt som muligt, går naturen langsomt i opløsning.

Den afskyelige af Charlotte Weitze
Samleren, 2016. 317 sider
I en ikke så fjern fremtid, truet af klimaforandringer møder 22-årige Heidi Kenneth, som er abnormt høj og døjer med øget svedproduktion. De forelsker sig og flytter på landet for at blive co2-neutrale og selvforsynende, men spørgsmålet er hvor langt mennesket vil gå for at redde sig selv eller verden.

Udkanten af Juli Zeh
Rosinante, 2018. 573 sider
En familie flytter til provinsen i håbet om en tilværelse med åbne vidder og det nære fælleskab. De mødes af en realitet hvor familier har boet på egnen i generationer, og alle er bundet sammen af noget andet end blot naboskab.

Filer
Materialer