Kinas to sønner af Andrew Lam

03.02.17
Velskrevet og underholdende historisk roman om et mindre kendt hjørne af 2. verdenskrig

I 1944 er 2. verdenskrig i fuld gang. Hidtil har USA støttet kinesernes modstand mod japanerne gennem Chiang Kai-Shek, lederen af det nationalistiske parti Guomindang. Men nationalisterne er nærmest mere interesserede i at udrydde kommunisterne end at smide japanerne ud af landet, så nu vender amerikanerne blikket mod kommunisterne. De sender derfor en gruppe amerikanske soldater til kommunisternes hovedkvarter, og med sig får de den amerikanske løjtnant David Parker, der er født og opvokset i Kina og taler flydende mandarin, og keder sig på sin udstationering i det isolerede Chungking, hvor krigen er gået i stå.

Parker sendes på en rekognoscering sammen med en kommunistisk guerillagruppe, der ledes af Lin Yuen, hvis sympati for vesterlændinge kan ligge et meget lille sted. Mellem de to mænd opstår langsomt et usædvanligt venskab, som trodser både kulturelle forskelligheder og individuelle fordomme, samt ikke mindst krigens grusomhed.

”Kinas to sønner” er både spændende og velskrevet. Personerne står stærkt, og særligt Lin Yuen er beskrevet ganske fremragende. Jeg var meget grebet af samspillet mellem de to mænd, hvor Lin Yuen til tider nærmest betragter David som et barn, fordi han med sin vestlige tilgang er så utrolig naiv, men som Lin Yuen også må beundre for den tro på det gode, som David bevarer selv i modgangen.

Andrew Lam fletter ubesværet interessante historiske detaljer ind i fortællingen, som giver lyst til at læse mere, og slutter romanen af nogle historiske noter, hvor han i korte træk ridser Dixie-missionen og de involverede personer op, ligesom han trækker tråde op i tiden til bl.a. McCarthy-tidens kommunist-jagt i USA. Det er også rigtig interessant læsning.

Hvis man er til romaner, som både underholder og oplyser, så er Andrew Lams ”Kinas to brødre” et rigtig godt bud. Stilen minder lidt om Ken Folletts historiske romaner, som både har drama og kulør, men samtidig er velskrevne og spændende.

Absolut en anbefaling herfra.