Katalog over katastrofer af Stine Askov

18.06.20
Helle vokser op i skyggen af 80'ernes angst for atomulykker.

14-årige Helle vokser op i 80’ernes Nordsjælland. Hun bor langt ude på landet sammen med sin far, Bengt. Atomkraftværket Barsebäck er tæt på og angsten for atomkatastrofe har fuldstændig overmandet Bengts sind. Han elsker sin datter og påtvinger hende hårdt fysisk arbejde og mange pligter. Kamptræning, primitiv selvforsyning og INGEN moderne bekvemmeligheder er hverdag for Helle. Bengt mener, det giver hende de bedste muligheder for at overleve på jorden efter en kernenedsmeltning.
 
Jeg husker selv den ret angstfyldte stemning fra 80’erne, hvor koldkrigen og atomtruslen føltes meget nærværende. Jeg var nybagt mor dengang Tjernobylulykken ramte Ukraine, og jeg var oprigtigt bange for at konsekvenserne af forureningen skulle nå til Danmark. Jeg kan sagtens forestille mig at et menneske kan bliver overmandet af paranoid angst når en atomulykke rent faktisk finder sted. Stine Askov skriver medrivende og troværdigt om 80’ernes paranoia, og beskrivelsen af det psykologiske forhold mellem Bengt og Helle står knivskarpt. 

Jeg hørte romanen næsten i et langt stræk, for den var ikke til at slippe. Jeg MÅTTE bare vide hvordan Helle skulle klare sig igennem med den dominerende og syge far. Det er den mest medrivende roman, jeg har læst længe, - og måske har den gjort særligt indtryk fordi jeg har hørt romanen her i den isolerende corona-tid. Romanen er fint indlæst af Sara Ullner, og den kan lånes via eReolen.
 

Materialer