Karitas uden titel af Kristín Marja Baldursdóttir

Karitas uden titel af Kristín Marja Baldursdóttir

06.11.14
Det er storslået nordisk romankunst, som jeg uden tøven vil sammenligne med Kerstin Ekmans Guds Barmhjertighed eller med Herbjørg Wassmos Dinas bog.

Karitas vokser op i en fattig faderløs familie hvor Karitas er den yngste af pigerne i en børneflok på 6. Moderen er enke og faderen er taget på havet som i så mange andre islandske familier. Moderen har ikke desto mindre sat sig det mål, at alle hendes børn skal have en uddannelse, - også pigerne. Det er en usædvanlig beslutning for den tid - vi skriver 1915.

Sammen drager familien mod nord til Købstaden Akureyri for at forbedre mulighederne for at skaffe børnene uddannelse. De flytter ind i en barak, og så arbejder de med at flå og salte sild i lange baner. Jeg fik næsten helt ondt i hænderne af at læse om det kolde fiskevand og revnerne i de opblødte fingre, hvor salten sved og gnavede.

Karitas viser sig at have kunstnerisk talent, og hun kommer på kunstakademiet i København. Da hun vender tilbage til Island efter endt uddannelse forelsker hun sig i smukke Sigmar, og de bosætter sig i en tørvehytte. Hvad der videre sker i Karitas' liv, må du selv læse.

Det er storslået nordisk romankunst, som jeg uden tøven vil sammenligne med Kerstin Ekmans  Guds Barmhjertighed eller med Herbjørg Wassmos Dinas bog.

Materialer