Kantslag af Dorthe Nors

29.09.14
En samling af små, velkomponerede skæbnehistorier.
Dorthe Nors kan fortælle historier så det sprøjter.  Hun debuterede i 2001 med romanen "Soul", siden er hun udkommet med romanerne "Stormesteren", "Ann Lie" og sidste år med den lille prosalyriske roman "Minna mangler et øvelokale".
 
I 2008 udkom hun med "Kantslag", en fremragende novellesamling, som fik pæne anmeldelser i medierne. Alligevel er samlingen ikke på gymnasielærernes læselister som Naja Marie Aidts noveller, og det kan egentlig godt undre mig. Denne 2. udgave af novellesamlingen er helt sikkert et resultat af Dorthe Nors internationale gennembrud i USA. Novellerne er blevet oversat og trykt i førende amerikanske tidsskrifter, med The New Yorker og Harper's Bazaar som de fornemste. Novellerne er også sat i forbindelse med Oprah Winfrey, - og så bliver det vist ikke større :-).
 
Det amerikanske gennembrud har helt sikkert sat sine spor i de danske litterære miljøer, og det skyldes ikke kun Dorthe Nors egen ihærdige eksponering i de sociale medier. Selveste Lars Bukdahl fra Weekendavisen, anmeldte 2. udgaven af Kantslag, og han giver den meget pæne ord med på vejen.
 
Novellerne er små velkomponerede skæbnehistorier i meget varierede miljøer. Titelnovellen handler om en kvinde, der lever sammen med en voldelig mand. Hun liggger på sengen ved siden af hans helt ubevægelige hånd. Jeg har læst novellen to gange, og forstod historien på forskellig måde, og sådan er det med Dorthe Nors noveller. De er letlæste samtidig med at de rummer dybder og tvistede stemninger. Der er mærkelige, humoristiske og groteske historier fortalt med intensitet og Peter Seeberg-format. De kan læses mange gange, og der er rigtig meget stof til en god gang bogsnak i læseklubberne.
 
 
Materialer