Kaniner, skumskæg og damer der fik nok

23.05.24
Hver måned fortæller Janus, Anna og Jette om nyindkøbte bøger, film og musik i bibliotekets podcast Håndplukket. Denne gang handler det blandt andet om spækhuggere, kaniner, skumskæg og damer der fik nok

Lyt til Håndplukket her (eksternt link)

Månedens musik

"Fearless Movement" af Kamasi Washington
Herfra numrene: 'Get Lit' og Dreamstate

Månedens film

The Creator instrueret af Garath Edwards 
I 2070 raser krigen mellem menneskene og AI. Undercoveragenten Joshua, der sørger over sin kones tilsyneladende bortgang, sendes ud for at eliminere The Creator, arkitekten bag et våben, der kan udslette menneskeheden. Til sci-fi folket og yndere af store episke fortællinger.

May December instrueret af Todd Haynes     
Gracie er 36, gift og mor til 3, da hun indleder en affære med 7.-klasses-eleven, Joe. 23 år senere opsøges parret af en skuespiller, der skal portrættere deres historie. De mange spørgsmål roder op i familiens liv og skaber flere problemer end svar. For seere af psykologiske dramaer.

Stockholm bloodbath instrueret af Mikael Håfström     
År 1520. To svenske søstre søger hævnen over nogle danske soldater og den danske konge planlægger et blodbad i Stockholm. Blodig krydsning mellem periodedrama, action, krigsfilm og sort komedie, til dem der godt kan lide genrehybrider

Hygge instrueret af Dagur Kári  
En harmløs selskabsleg vender op og ned på en hyggelig fødselsdagsfest. Selvom familien krampagtigt forsøger at bevare den gode stemning, vælter skeletterne ud af skabet og truer med at opløse ægteskaber, parforhold og spirende forældreskaber. For alle, der holder af danske komediedramaer.

I spotlightet

Fagbøger

Under samme måne: rejsefortællinger fra Cameroun, Senegal og Kenya  
Information 2024; 1. udgave; 203 sider
Afsindig vigtig og rørende rejseberetning om klimakrisens indvirken på det afrikanske kontinent og de mennesker, der bebor det. Kan og bør læses af alle, selv om det er barsk læsning.

Strager, Hanne: På togt med spækhuggere 
Lindhardt og Ringhof 2024; 1. udgave; 341 sider
En blanding af Hanne Strangers egen forskning om spækhuggere og et historisk tilbageblik på menneskets forhold til det store dyr. For interesserede i spækhuggere og havbiologi.

Runciman, David: Overdragelsen: hvordan vi gav magten til stater, selskaber og kunstig intelligens  
Information 2024; 1. udgave; 378 sider
En tankevækkende undersøgelse af de intelligente systemer, som oprindeligt blev skabt, for at befri menneskeheden fra ensformigt arbejde. For alle med interesse for kunstig intelligens.

Børne- og ungdomsbøger

Toft, René: Ninja Mille og morfar - robotben på afveje  
Calibat 2024; 72 sider (Ninja Mille og morfar; 1)
Mille og morfar må bruge alle deres skills for at få morfars seje robotben tilbage, da det bliver stjålet. Heldigvis er Mille vaskeægte ninja og morfar har hele Espergærde opfinderklub i ryggen. Forrygende lystlæsning for børn fra 8 og op.

Lincoln, Beth: Familien Swift   
Gutkind 2024; 1. udgave; 358 sider
Den store Swift-klan samles i familiens kæmpe palæ for at lede efter en mystisk skat, som en Swift-forfader har gemt. Unode Swift er helt klar til den vilde skattejagt! Sjov fortælling, egnet til højtlæsning fra 8 år og selvlæsning fra 10 år.

Andersen, Kristoffer Jacob: FC Døden   
Tellerup 2024; 187 sider
Spændende bog om Albert og hans venner, som indgår en aftale med Døden for at spille om deres ven Storms liv. Men kan man overhovedet vinde over Døden? For alle der kan lide bøger om fodbold og venskab. For læsere fra 10 år.

Skønlitteratur

Newman, Sandra: Julia  
Turbine 2024; 1. udgave; 378 sider
Julia arbejder i Sandhedsministeriet, hvor hun møder Winston Smith. De indleder et forhold, men da Julia kontaktes af Tankepolitet får det alvorlige konsekvenser. Feministisk nyfortælling af George Orwells klassiker, "1984", for læsere af tankevækkende romaner.

Sigríður Hagalín Björnsdóttir: Ilden   
Lindhardt og Ringhof 2024; 1. udgave; 318 sider
Vulkanen på halvøen Reykjanes begynder at røre på sig, og geologen Anna skal overbevise politikerne om, at de står overfor en potentiel katastrofe. Samtidig rører det på sig i hendes privatliv, hvor hun skal gentænke sit perfekte ægteskab. Medrivende fortælling om vulkaner og kærlighed. For romanlæsere.

Breiteig, Bjarte: Når dagen er omme og andre noveller  
Folke 2024; 1. udgave; 163 sider
Fortællinger om hvordan fortrængte følelser og minder fra livets skyggeside pludselig materialiserer sig til skelsættende konfrontationer med omverden. For læsere af eksistentielle og foruroligende noveller med afsæt i hverdagen.

Schjødt, Claus: Hvor mænd er mænd og ulve bliver skudt   
Politiken 2024; 1. udgave; 423 sider
Den godmodige altmuligmand, Frank, må pludselig tage stilling til sit liv og fremtid, da både ulve og hans gamle flamme, Sara, sætter sindene i kog i den stillestående vestjyske landsby.  For læsere af humoristiske og indlevende romaner.

Mest reserverede

Faglitteratur

Kvinderne bag vesten: i skyggen af en rocker  
People's 2024; 1. udgave; 212 sider
Rockerverdenen set fra kvindernes, konernes og kæresternes synsvinkler. Bogen kan læses af alle med interesse for den danske rockerverden.

Skoglund, Lotta Borg: ADHD 50+: om at få sin diagnose sent i livet og blive ældre med ADHD   
Pressto 2024; 1. udgave; 280 sider
Om at være midaldrende eller ældre med ADHD og de særlige udfordringer, livsændringer som fx pensionering eller tab af ægtefælle kan medføre. Til voksne og ældre med ADHD, deres pårørende samt sundhedspersonale.

Alfort, Sara: Damer der fik nok   
Gad 2024; 1. udgave; 479 sider
12 flamboyante, kvindelige skandinaviske forfattere, der skubbede til samfundets normer fra 1915-1960. Bogen kan læses af alle, der interesserer sig for kvinders vilkår i første halvdel af 1900-tallet.

Børne- og ungdomsbøger

Lotz, Toke: Kaptajn Skumskæg og den fantastiske fødselsdagsskude   
Carlsen 2024; 1. udgave; [36] sider
Skør og vild historie om den 8-årige sørøverkaptajn Kaptajn Skumskæg, der stjæler kronjuveler og må holde en fødselsdag for at skjule det. Til højtlæsning fra ca. 5 år.

Brunstrøm, Thomas: Sallys far skal virkelig quizze: hvad er fup, og hvad er fakta?   
Carlsen 2024; 1. udgave; 83 sider
Sallys far er vild med at fortælle historier fra dengang han var dreng, men Sally ved aldrig helt, om det far siger er sandt. Sallys far laver derfor en quiz, hvor der skal gættes om fx fjernsyn, jul, skole eller mad. Er det fup eller fakta? Sjov og quiz for børn fra 5 år og deres voksne.

Okking, Carl-Christian: Drenge græder ikke  
Grønningen 1 2024; 303 sider
17-årige Alexander, AP, får sin største drøm opfyldt, da han optages på Esbjergs fodbold-eliteakademi. Men livet i Esbjerg bliver ikke som forventet, og AP får sværere og sværere ved at se sig selv og sin drøm i øjnene. For unge og voksne fodboldinteresserede læsere fra ca. 15 år.

Skønlitteratur

Kingsolver, Barbara: Demon Copperhead     
Gyldendal 2024; 1. udgave; 603 sider
Episk udviklingsroman fra et udkantsområde i USA, hvor drengen Demon vokser op med håbet og troen i behold trods fattigdom og omsorgssvigt. En stor læseoplevelse for læsere af brede og realistiske romaner.

Hepburn, Holly: Livet i Darling Cove    
Cicero 2024; 1. udgave; 295 sider
Den berømte fotograf Logan Silk er udbrændt, så han trækker stikket og tager til den lille ø Ennisfarne. Her finder han både ro og kunstnerisk inspiration - og måske venter kærligheden også i form af en af de lokale øboere. For læsere af romantiske kærlighedshistorier.

Craven, M. W.: Frygtløs     
Jentas 2024; 1. udgave; 446 sider
Ben Koenig har været som sunket i jorden de sidste seks år, men da en ung kvinde forsvinder, er han nødt til at dukke op til overfladen. Kvindens far vil have Koenig til at finde hende, og Ben indleder jagten på både datteren og dem, der er skyld i hendes forsvinden. For læsere af hæsblæsende spænding.

Sadaq, Elias: Djinn        
Gyldendal 2024; 1. udgave; 80 sider
Digte om en ung mands begær og dæmoniserede seksualitet i en familie og kultur, hvor han ikke er velkommen. Til læsere af ny dansk lyrik og alle med interesse for minoritets- og queererfaringer og islam.

Månedens hjertebarn

Herzog, Werner: Hver for sig og Gud mod alle: erindringer
Olga 2024; 1. udgave; 366 sider
Den tyske kultinstruktør Werner Herzog serverer historier fra et langt liv i kunstens tjeneste. Han kommer bl.a. ind på sin hårde opvækst, men fortæller også underholdende historier fra arbejdet med sine mange film. For læsere interesserede i Werner Herzog eller europæisk film.

Rundell, Katherine: Impossible creatures - begyndelsen   
Politiken 2024; 1. udgave; 361 sider (Impossible creatures; 1)
Christopher Forrester er en helt normal dreng, men hvad der skulle være en almindelig ferie hos morfaren, ender med at være livsomvæltende og noget, der ændrer hele verden. Roman for læsere fra 10 år og opefter.

Kamp, Michael: Kokainer   
Tellerup 2024; 94 sider
En brand spreder en stor mængde kokain til et område, der ligger øde hen. Udbruddet betragtes som inddæmmet af myndighederne, men i skoven bor kaninen Hopsa og 2000 af hans efterkommere. Crazy horrorbog til unge fra 13 år og unge voksne.

Vi talte også om

Alfort, Sara: Damer der var for meget   
Gad i samarbejde med Golden Days 2022; 1. udgave; 454 sider
Portræt af 13 skandinaviske divaer, som blæste på konventionerne i perioden 1884-1919. Bogen kan læses af alle, der interesserer sig for den allerførste bølge af kvindefrigørelse i Danmark og Skandinavien.

Rundell, Katherine: Selvom du er så voksen og klog bør du læse en børnebog   
Jensen & Dalgaard 2021; 75 sider
Essay der slår et slag for børnelitteraturens kvaliteter, og i en personlig og humoristisk stil, argumenterer for, hvorfor børnelitteraturen ikke kun er for børn, men også voksne. For alle, der elsker (børne)litteratur!.

Umberto Eco - mit italienske bibliotek   
Biblioteker og bøger er vores kollektive hukommelse. Det var Umberto Ecos mantra og det er netop det, denne dokumentarfilm afsøger i mødet med Ecos tekster, hans bibliotek og familie.

Jurassic Park  
På en fjerntliggende ø ligger en forlystelsespark med levende dinosaurer. En lille gruppe på 5 personer kommer i livsfare, da de bliver lukket inde i parken og snart er omringet af blodtørstige tyrannosaurer og andre blodtørstige fortidsdyr.

Skytten
Politisk thriller fra 1977 om en tidligere professionel skytte, der begynder at nedskyde forskellige nøje udvalgte mennesker som reaktion på, at det ved en folkeafstemning er besluttet at opføre et atomkraftværk. Jens Okking spiller skytten, der bl.a. skyder fodboldspilleren Allan Simonsen. Der blev lavet en ny indspilning af filmen i 2013, hvor det i stedet handler om boringer i Grønland.

Herzog, Werner: Tusmørkets verden   
Olga 2023; 1. udgave; 135 sider
Løjtnant Onoda har gemt sig i den filippinske jungle i 29 år. Han er aldrig veget fra sin post og har aldrig overgivet sig, men nu er det hele slut. For læsere der nyder et godt sprog og har en refleksiv tilgang til livet.

Ajvide Lindqvist, John: Lille stjerne   
Rosinante 2013; 1. udgave; 490 sider
Theres med den klare stemme vokser op i en kælder uden kontakt til omverdenen. Det ender galt. Det gør hendes senere venskab med den lige så ensomme Teresa også. Helt, helt galt og hinsides al fornuft og normalitet.

Orwell, George: 1984  
Lindhardt og Ringhof 2020; 302 sider
Årstallet er 1984 og stedet er Oceanien, hvor alle menneskelige følelser kontrolleres. Alt hvad du tænker og gør, registreres og rapporteres til Tankepolitiet. For alle læsere af klassikere.

Faldbakken, Matias: Stakkel   
Gutkind 2024; 1. udgave; 180 sider
En dag finder plejebarnet Oskar et vildt barn i skoven og tager det med hjem på gården, hvor barnet senere kommer i puberteten og viser sig at være en pige. En original roman om kærlighed, ensomhed og civilisation for læsere af norsk kvalitetslitteratur, surrealisme og Faldbakken-fans.

De forbyttede hjerner: udvalgte danske science fiction-historier 1870-1920
Science Fiction Cirklen 2023; 255 sider
16 danske science fiction-noveller fra perioden 1870-1920. En litterær tidskapsel til fans af spekulative fortællinger og et indblik i den kulturelle zeitgeist for alment historisk interesserede læsere.

Lunde, Maja: Vindmageren
Turbine [2024]
En stor krig er slut, og Tobias sendes på landet for at blive fedet op hen over sommeren. Men han skal bo hos en enlig, sur dame, der slet ikke vil have ham. For børn fra ca. 8 år og op.

Aisato, Lisa: Livet - illustreret   
Straarup & Co 2020; 1. udgave; Ca. 200 sider
En visuel rejse gennem et livsforløb, fra barndom og ungdom via voksenalderen, med afslutning i alderdommen.

Toft, René: 100% badass   
Calibat 2021; 125 sider
John er krigsveteran og på alle måder uegnet til at omgås normale mennesker. Heldigvis bliver Jorden invaderet af hjernespisende rumvæsner, så der i højeste grad bliver brug for Johns evner. For dem, der kan lide splat og seje actionfilm. Fra 10 år.

Materialer