Imprimatur

Kan romaner vælte paver?

23.05.15
Overraskende og detaljerig historisk spændingsroman

Når man går og rydder lidt op på bibliotekets hylder, falder man nogen gange over en bog, som man aldrig har hørt om, men som ser interessant ud, og den anden dag faldt jeg over "Imprimatur" af Monaldi & Sorti.

Imprimatur er det stempel, bøger engang fik af censuren, inden de måtte trykkes. Den form for censur finder ikke mere sted i demokratiske lande. Og dog - for "Imprimatur" kan ikke mere opdrives i Italien, hvor den udkom, og det, påstår forfatterne, er, fordi bogen afslører hemmeligheder om den katolske kirke. "Imprimatur" skulle f.eks. have forhindret helgenkåringen af pave Innocens XI, fordi det afsløres, at han brugte storpolitikken til at sikre sine egne investeringer og på den baggrund hjalp den ultra-protestantiske Wilhelm af Oranien på bekostning af Englands katolske Stuart familie.

Om dette er sandt, skal jeg overlade til andre at dømme, men jeg fik i hvert fald lyst til at læse bogen, som Lars Ole Sauerberg i sin anmeldelse i Jyllandsposten kaldte: "... en overraskende og detaljerig historisk spændingsroman, lærd som Ecos "Rosens navn", detaljerig som Folletts "Jordens søjler" og fuld af action som Browns "Da Vinci Mysteriet" ..."

Materialer