Kærlighed på tværs af køn og kultur

17.02.21
Det kan være svært at indfange identiteten og forstå følelserne i de formative år. Ungdomsromaner kan hjælpe. Anna kommer her med et bud.

Af Anna Mathilde Nielsen

Jeg læste ”Fordelen ved hemmelige forelskelser” af Becky Albertalli, fordi jeg trængte til en humoristisk feel good-bog. Jeg fik, hvad jeg forventede – og mere til. For ”Fordelen ved hemmelige forelskelser” ramte noget i mig: Jeg havde det PRÆCIS som Molly i bogen, da jeg selv var 17 år!

Bogen handler om Molly. Hun er en del af en tæt venindegruppe. Molly er single og never-been-kissed, og efterhånden som de andre i gruppen bevæger sig længere og længere ind i en verden af sex og kærester, føler Molly, at hun sakker håbløst bagud. 

Sådan havde jeg det også! 

Men jeg havde helt glemt det, indtil jeg læste bogen. Det ville havde trøstet mig, at læse en bog jeg kunne genkende mig selv i, da jeg var 17 år.
Jeg kan genkende Mollys tanker, følelser og situation helt ned til den nørdede fyr med Tolkien-T-shirt! Læs selv bogen for at finde ud af hvilken rolle, han spiller…
Der var dog andre ting i bogen, som jeg afgjort IKKE kunne genkende.
Jeg kan ikke finde ud af, om bogen er skrevet af en voksen, der har glemt, hvordan det er at være 17 år. Eller om jeg ikke længere har føling med, hvad 17-årige i dag kan sætte ord på. Men selvom der også var masser af sexsnak, da jeg var teenager, så var vi ikke nær så reflekterede og avancerede, som dem i bogen. Der var ingen teenagere i Haderslev omkring 00’erne, som brugte ord som penetration, kønsnormer og panseksualitet!

En ny tendens


Becky Albertalli har skrevet en lang række lette, humoristiske ungdomsbøger om kærlighed, venskaber og identitet. Mange af hendes bøger handler om homoseksualitet, men behandler altid emner med let og humoristisk samtidig med at Albertalli tager sine hovedpersoner alvorligt.
Forfatteren er en del af en nye tendens i den amerikanske ungdomslitteratur, hvor der kommer en del søde, sjove og romantiske bøger – om homoseksuelle. Bøgerne tager selvfølgelig stilling til nogle problematikker omkring homoseksualitet, primært omverdenen accept eller mangel på samme, men bortset fra det er bøgerne stort set kærlighedshistorier på lige fod med heteroseksuelle kærlighedshistorier.

Useriøst eller vigtigt?


Nogen vil måske synes, at det er overfladisk og letbenet, og det er det egentlig også – ligesom mange heteroseksuelle kærlighedshistorier er overfladiske og letbenede. Men jeg tror, at verden har brug for disse historier for at normalisere homoseksualitet. Jo mere vi læser om det i en positiv kontekst, jo mere vil den tankegang smitte af på verden. 
Der kommer naturligvis stadig problem-romaner på området, især blandt de danske udgivelser. Det er vigtigt med bøger, som hjælper os med at få øje på de problemer, der er i verden og forstå andres situationer.


Men der er også brug for fortællinger, som viser os, at det ikke behøver være et problem eller en tragiske skæbne at være homoseksualitet, men at kærlighed, venskab og seksualitet er vigtige og dejlige ting uanset om man elsker mænd eller kvinder.
Desuden elsker jeg en god kærlighedshistorie, hvis den er leveret med mere humor end sødsuppe. Gør du ikke?

Artiklen har tidligere været publiceret i Horsens Posten

Få mere inspiration til LGBT-bøger her
 

Tags
Materialer