Forside til sci-fi-bladet Astounding

Jubilæum: 150 års fremtid

12.11.19
Det er svært at spå - især om fremtiden, som Storm P. sagde. Men spådommene siger alligevel noget.

Hvor ser du dig selv om ti år? Svaret på det spørgsmål vil altid sige noget om den nutid, du befinder dig i - hvis jeg f.eks. svarer "i et postapokalyptisk helvedeslandskab regeret af Donald Trump og hans flyvende aber", vil det være let at sige, hvornår det svar er afgivet - og noget om mine litterære referencer, tillige. Forhåbentlig vil jeg om ti år sidde i venners selskab og grine ad dengang, hvor Trump stillede undergangsuret til meget tæt på midnat (vi vil sikkert have andre, større problemer til den tid, så det er værd at grine ad).

Da fundamentet for Horsens kommunes biblioteker blev anlagt i 1869, var der næppe nogen, der havde ramt rigtigt, hvis man havde bedt dem forudsige, hvordan den institution ville udvikle sig. Sandsynligvis ville det hovedsageligt handle om, hvordan papirbøgerne ville herske enevældigt over menneskes kulturforbrug. Og ja, det ville sige meget om samtiden.

Siden da er der skrevet meget om fremtiden, både godt og dårligt. Jeg har sat mig for at pille fortiden fra hinanden og udvælge 10 science fiction-titler fra de 150 år, der er gået siden - de skal være udgivet på dansk, de skal have haft betydning inden for genren, og de skal sige noget om den samtid, der er skrevet i (eller den fremtid, vi lever i nu).

Værsgo: 150 år år, der dækker adskillige årtusinder.

1898: Kolonimagtens frygt

Det er svært at tænke science fiction uden også at tænke på H. G. Wells, der var med i genrens formative år og skrev nogle af de litterære hjørnesten. Som f.eks. Klodernes kamp, hvor Imperiet pludselig må smage sin egen medicin, da teknologisk overlegne invasionsstyrker lander i England. Og bogen holder den dag i dag.

1938: Frygten for det fremmede

Hvis jeg siger Det kom fra en anden verden, er der nok ikke så mange der reagerer - men hvis jeg nævner filmen The Thing (eller Det grusomme udefra, som den hed på dansk), går der et lys op for folk. Originalen er godt nok kun en novelle, og den er ikke lige så gruelig som filmen, men den er stadig værd at læse.

1953: Dystopien

Der er masser af dystopier at finde gennem tiden - for det er svært ikke at tænke på fremtiden uden at tænke "det kommer til at gå galt altsammen". Men her har jeg naturligvis udvalgt den, der er navngivet efter den temperatur, hvor papir brænder. Ray Bradbury viser en fremtid, hvor viden og synspunkter undertrykkes på voldsommeste vis, og hvad det gør ved mennesker.

1965 Den fjerne fremtid

Modsat de tidligere titler på listen foregår Frank Herberts Klit ikke i en rimeligt genkendelig verden for læseren, men i en fjern fremtid, hvor galaksens politiske intriger centreres omkring ørkenplaneten Klit. Det er en bog, der kommer omkring et hav af temaer, såsom naturens intrikate sammenhæng og følgerne af religiøs fanatisme. Det er også et af genrens største værker, hvis man spørger mig.

1968 Hvad er virkeligheden?

Du har sikkert set Blade Runner. Og (måske uden at vide det) andre filmatiseringer af Philip K. Dicks værker - men det er nu Blade Runner, der er mest kendt. Som bog hedder den Drømmer androider om elektriske får, og ligesom mange andre af hans værker fokuserer den på, hvad og hvem der er virkeligt - i en verden fyldt med fake news er den faktisk mere aktuelt end nogensinde.

1979 Den sjove

Den komplette guide til galaksen af Douglas Adams siger måske ikke så meget om samtidens frygt og håb - eller også gør den, men det drukner lidt i mængden af spas. For man kan ikke tænke science fiction og humor uden at tænke på Arthur Dents eventyr, efter Jorden bliver nedlagt for at gøre plads til en omfartsvej.

1984 Cyberpunken

Internettet tog ret meget form, før det rigtig eksisterede - med William Gibsons Neuromantiker. Her er der to verdener, den fysiske og den virtuelle, og de er en kampplads for kunstige intelligenser. Det lyder næsten som 2019, bare med flere spejlglassolbriller.

1985 Den feministiske dystopi

Ligesom den mere generelle dystopi er der masser af eksempler på den feministiske - her har jeg valgt Margaret Atwoods knugende fremtidsblik, Tjenerindens fortælling; ikke blot fordi mange mennesker kender den fra tv-serien, men fordi den stadig er velskrevet og mere skræmmende end nogensinde.

1990 Den socialistisk actionfremtid

Nogle gange er det rart med et positivt syn på fremtiden - og endnu bedre, når det kombineres med fortælleevne og humor. Lejesoldaten er en af Iain Banks bøger om en fremtidig civilisation ved navn Kulturen - en superkultur af forskellige racer, holdt sammen af superintelligent rumskibe og ønsket om at gøre galaksen til et lidt bedre sted at leve.

2011 Helvedeslandskabet

Og så er vi nået frem til vor egen nære fortid - og til Hugh Howeys Blår, der kommer lidt for tæt på billedet af postapokalyptisk helvedeslandskab. Her overlever menneskeheden i en underjordisk silo og har gjort det i århundreder. Men som titlen antyder, er de blevet stukket blår i øjnene, og vor hovedperson kommer på sporet af det.


Således er vi helt fremme ved nutiden - gennem 150 hastige år. De ti titler er udvalgt helt efter min egen smag, og der er naturligvis mange, mange flere. Kig forbi biblioteket, så hjælper vi dig med at finde den fremtid, der passer lige til dig - det er de færreste, der kan tilbyde den service.

 

Materialer