Jomfruen fra Norge af Tore Skeie

21.01.15
Kampen om magten i middelalderens Skandinavien oprulles så spændende som en roman

I middelalderen var politik, magt og ægteskab knyttet uløseligt sammen. Børn blev lovet bort som en forsikring om samarbejde og fred og for at fremme familiens position. Dermed kunne selv piger blive vigtige brikker i spillet om magten, og det var tilfældet for de to små piger, som danner udgangspunkt for Tore Skeies bredt anlagte fortælling ”Jomfruen fra Norge”.

I slutningen af 1200-tallet døde den skotske konge uden en mandlig arving. Dermed blev den 3-årige jomfru Margrete af Norge pludselig en vigtig brik. Planen var at gifte hende med den endnu yngre prins Edward af England, og dermed ville Margrete blive dronning af både Skotland og England. Men sådan skulle det ikke gå. Jomfru Margrete døde på rejsen til England, og Skotland blev kastet ud i blodige magtkampe.

Godt 10 år efter i 1301 blev endnu en pige født, Ingeborg, datter af den norske konge, Håkon Magnusson, og snart blev også hun omdrejningspunkt for politiske alliancer, brudte løfter, krig og mord.

Tore Skeie er historiker, men som danske Tom Buk-Swienty formår han at formidle de historiske kendsgerninger så spændende som en romanforfatter. Han skildrer det storpolitiske spil mellem de tre hovedmodstandere, Håkon 5. af Norge, Erik Menved af Danmark og hertug Erik af Sverige, så man føler sig midt i begivenhedernes centrum, og giver samtidig læseren et bredt indblik i livet i 1300-tallets Norge. Det er både spændende og vedkommende, og som dansker synes jeg, det var fascinerende at læse om dansk historie set fra et andet nationalt synspunkt.

Materialer