Johns Saga af Torben Munksgaard

26.09.18
Vera, Johns elskede kone gennem rigtig mange år dør pludseligt. Hvem var hun egentlig, og hvilke hemmeligheder gemte hun på?

John er 75 år,  bor på 8. etage i Bellahøjhusene og har 3 voksne børn. Alligevel er han ret ensom, og finder trøst og selskab på værtshuset 6’erne på Nørrebro. Druk-kammeraterne, som han fører ”åndrige” samtaler med, kan trods alt ikke helt erstatte det hul, der er opstået efter Veras død. Heller ikke forholdet til vennen Ole, der sidder som en udslukt grøntsag på plejehjemmet, kan hjælpe John ud af den nedadgående spiral. Forholdet til børnene er præget af pligt og manglende kærlighed. Den yngste søn har han ikke set eller talt med i 15 år. Alkoholtågerne til trods tager John sig sammen og opsporer sin yngste søn, som har bosat sig i Island. Jeg vil ikke fortælle mere om handlingen, for du skal selv have fornøjelsen af at læse "Johns saga".

Forfatteren Torben Munksgaard er en mester til at fortælle de ensomme mænds historie. Tristheden er fortalt i et flot, enkelt sprog, hvor humoren ligger og lurer lige under overfladen. Jeg har tidligere læst ”Sort hund” af forfatteren. Den handler om Bernhard, en 39-årig kontanthjælpsmodtager som sådan lidt tilfældigt ”kommer til” at stjæle en sød hvid hund, der står bundet uden for supermarkedet. "Sort hund" er en tragikomisk roman om den moderne mands mangel på identitet og søgen efter lykken.

Torben Munksgaard skriver ligesom Bent Vinn Nielsen fremragende og tragikomisk om mænd i alle aldre.

 

Materialer