Jesus, pengene og livet af Gretelise Holm

Jesus, pengene og livet af Gretelise Holm

07.11.14
Gretelise Holm fortæller bragende godt om en fattig opvækst i Sønderjylland i 50'erne og 60'erne.

Gretelise Holms nye selvbiografi er en lækkerbidsken. For det første er bogen meget lækker at røre ved og for det andet er det en fantastisk smuk bog med flotte illustrationer og en meget letlæselig sats med smukke røde kapiteloverskrifter. Den var så indbydende i sin fysiske form at jeg lod Bd. 3 i Haruki Murakamis 1Q84-trilogi ligge i venteposition (og den har jeg glædet mig til i et halvt år).

For det tredje (og vigtigste) er indholdet en bragende godt fortalt historie om en fattig opvækst i Sønderjylland i 50'erne og 60'erne. Gretelise holder sig ikke tilbage med skarp samfundsanalyse og hun lufter sine politiske holdninger med fynd og klem. Altid har hun øje for social ulighed og hendes hjerte banker for de undertrykte mennesker i samfundet. Historien om hvordan de tyske flygtninge blev behandlet her i Danmark efter 2. verdenskrig er rystende, og jeg tvivler ikke et øjeblik på at det, hun skriver, er sandt. Den historie kender jeg også fra en af hendes kriminalromaner "Under fuld bedøvelse", - faktisk synes jeg, at det er den bedste krimi, hun har skrevet.

Vi hører om forældrenes opvækst; bla. om faderens vold og analfabetisme. 10 børn føder Gretelises mor, som også er en velbegavet officer i Frelsens Hær. Det er faktisk et mirakel, at hun er kommet helskindet gennem en så rodløs og fattig barndom. Det vidner om, at der sidder et virkelig godt hovede på den kvinde samtidig med at hun er i stand til at vælge sine kampe med omhu. Biografien kan være et fint supplement til "Lillys Danmarkshistorie" af Pia Friis Laneth, fordi Gretelise også har fokus på kvindernes situation. Faktisk er det værd at bemærke, at Gretelise og hendes søstre klarer sig godt igennem og får uddannelse og arbejde mens brødrene ikke klarer sig  særlig godt i voksenlivet.

Biografien slutter i de tidlige 70'erne, hvor Gretelise har fået godt gang i sin journalistiske karriere. Det bliver spændende at følge hendes voksenliv og karriere i den næste bog.

Materialer