Historier fra psykiatrien
Historier fra psykiatrien

Indlagt - psykiatriske patienter i litteraturen

28.02.23
I mange år har psykisk sygdom ikke været noget man talte om. Heldigvis er tabuet nu ved at blive brudt, så psykiske lidelser anerkendes på lige fod med fysiske.

Listen herunder kommer med bud på litteratur om at være indlagt på en psykiatrisk institution, både før og nu.

Biografiske romaner om psykisk sygdom

Andersson, Anne Rye: Er du sindssyg, mor?    
Leitura 2022; 1. udgave; 100 sider
Autofiktiv, velskrevet og væsentlig biografisk roman om at være psykisk syg og samtidig have ansvaret over for et barn. Til læsere med interesse for psykisk sygdom og moderskab.

Boström Knausgård, Linda: Oktoberbarn    
Lindhardt og Ringhof 2020; 1. udgave; 162 sider
Igennem fem år var forfatteren hyppigt indlagt på psykiatrisk hospital med svære depressioner. Hun fik adskillige elektrochokbehandlinger, der ødelagde hendes hukommelse, og i en hjerteskærende kamp mod uret nedskriver hun minderne, der kommer i glimt og i tilfældig orden.

Fastrup, Karen: Hungerhjerte
Gyldendal 2018; 1. udgave; 276 sider
Selvbiografisk roman om personlighedsforstyrrelsen borderline. Karens psykiske sygdom eskalerer og hun bliver indlagt på et psykiatrisk center. Med klip til barndomshjemmet i 1970'erne fortælles om at være i terapi.

Historier fra psykiatrien        
Klippe 2021; 1. udgave; 285 sider
En samling af 24 fortællinger, der har psykiatrien og livet med psykisk sygdom tilfælles. Bogen henvender sig til alle læsere med interesse i fortællinger om psykisk sygdom.

Holck, Henrik S.: Drengs skyld    
Det Poetiske Bureau 2022; 1. udgave; 151 sider
Med sine digte var Henrik S. Holck i starten af 1980'erne, med til at indvarsle en ny tidsalder for dansk poesi. I et poetisk og følsomt flashback beretter han om sin barndom og sine voldsomme oplevelser, da han som bare 10-årig blev indlagt på et børnepsykiatrisk hospital. For læsere af forfatteren eller af tankefulde barndomserindringer.

Krusholm, Gerda Ring: Jakobs dæmoner: en beretning om et skizofrent livsforløb  
Psykiatrifonden 2001; 1. udgave; 177 sider
Jakob blev skizofren, da han var midt i tyverne. Han hørte stemmer, blev meget medtaget af sygdommen og var gennem flere år indlagt på Sankt Hans Hospital. Jakobs historie fortælles af hans mor.

PEN: Afsnit 5 - Psykiatrisk Center    
PingeLing 2018; 1. ebogsudgave; 63 sider
Psykisk sygdom kan være svær at forstå. I korte dagbogsnotater noterer den indlagte forfatter de tanker og logikker, der holder ham i en verden, hvor han ikke er værdig og hvor folk ville blive glade, hvis han døde. Men han ved godt i klare perioder, at det ikke er sandt.

Pfeiffer, Vibeke Rejnholt: Ingen sang over min vugge    
mellemgaard 2016; 1. udgave; 368 sider
Frederikke er ikke født under en heldig stjerne. Hun er sygdomssvækket fra barnsben, og har et vanskeligt temperament. Hendes skæbne bliver mange år i den danske psykiatri. Hun gøres levende af sit barnebarn, der fortæller hendes historie med udgangspunkt i slægtsforskning.

Plath, Sylvia: Glasklokken    
Gyldendal 2016; 5. udgave; 279 sider
Beretning i jeg-form om en ung piges dybe depressioner og psykiske sammenbrud.

Skram, Amalie: Professor Hieronimus    
[Rosenkilde & Bahnhof] [2018]
Delvis selvbiografisk roman, som rummer et skarpt opgør med dansk sindssygepleje, som den praktiseredes på Kommunehospitalets sjette afdeling i København og på Sct. Hans, hospital for sindssyge ved Roskilde, sidst i 19. århundrede.

Skram, Amalie: På Sct. Jørgen    
Gyldendal [2021]
Delvis selvbiografisk roman, som rummer et skarpt opgør med pleje af psykiatriske patienter, som den blev praktiseret på Kommunehospitalets sjette afdeling i København og på Sct. Hans i Roskilde sidst i 1800-tallet.

Skyggebjerg, Jacob: Hjælp: vidnesbyrd fra den danske retsstat: et justitsmord  
Gladiator 2018; 282 sider
Da Jacob Skyggebjerg (f. 1985) idømmes en behandlingsdom på fem år, starter et personligt mareridt og en kamp for at undslippe en, for ham, uretfærdig afgørelse.

Unge og psykisk sygdom

Gråbøl, Fine: Ungeenheden    
Gad 2021; 1. udgave; 169 sider
Om en gruppe unge i psykiatrien og deres liv og samvær på et bosted. For læsere med interesse for mødet mellem mennesker og psykiatri.

Kirk Jensen, Joan: Ødeland    
Gyldendal 2015; 1. udgave; 100 sider
Dannelsesroman om en ung kvinde, der har mistet sig selv. Under en indlæggelse på psykiatrisk afdeling reflekterer hun over sit liv, mens virkeligheden blander sig med en hallucinerende drømmeverden.

Rasmussen, Bjørn: Pynt        
Gyldendal 2013; 1. udgave; 175 sider
Punktroman om en ung skuespillerinde med spiseforstyrelser, som er indlagt på et psykiatrisk hospital, og som i nedslag fortæller om sin barske fortid, dopingen på hospitalet, og sin angst for livet.

Schock, Frederik: Natarbejde    
Lysvalsen 2022; 1. udgave; 118 sider
Af nød tager Nicklas et job på et blomsterpakkeri. Men et skrøbeligt sind bringer ham hurtigt ud af kurs. Kortroman om en ung mand med psykiske problemer. Til læsere med interesse for emnet psykisk sårbarhed.

Stridsberg, Sara: Beckomberga: ode til min familie    
C&K 2014; 1. udgave; 355 sider
Jackies far bliver indlagt på psykiatrisk hospital, fordi han har svært ved at finde lykken. Skæve eksistenser og de mange besøg bliver en del af hende også som voksen.

Tønnesen, Ida: Sig alt er godt mor    
Brændpunkt 2020; 1. udgave; 256 sider
Liv er en ung kvinde, der gerne vil være god til det hele og please alle, men så bryder hun sammen og bliver indlagt på psykiatrisk afdeling. For unge som ældre, der er interesserede i at læse om psykiske sygdomme og vejen videre frem.

Psykiatrien før 1970 

Block, Stefan Merrill: Stormen udenfor        
Tiderne Skifter 2011; 374 sider
Frederick indlægges på et psykiatrisk hospital i 1960'ernes USA efter en episode, hvor han blotter sig for to ældre enker. Hans kone Katharine forsøger at få livet til gå videre for deres fire døtre, men tvivlen om Frederick virkelig er syg nager hende.

Blom, Josefine: Lucky Lucy    
EgoLibris 2020; 1. udgave; 606 sider
På et sindssygehospital knytter plejersken, Cat, sig særligt til en patient, den sindslidende Lucy. Hun er både fascinerende og skræmmende, idet hun pludseligt og voldsomt kan skifte karakter. Når Lucy drømmer sker der mærkelige ting med hende, og doktoren på stedet bliver besat af hende.

Ditlevsen, Tove: Ansigterne    
Gyldendal 2015; 4. udgave; 164 sider
En kvinde, der efter et selvmordsforsøg har været indlagt på psykiatrisk afdeling, går i gang med at skrive en bog om de tanker, hun har gjort sig under sin sygdom.

Hope, Anna: Dansen        
Klim 2017; 1. udgave; 335 sider
Historisk kærlighedsroman der folder sig ud på et sindssygehospital i England i året 1911 blandt mentalt syge og mennesker anbragt af forsorgen. Mænd og kvinder holdes skarpt adskilt - undtagen ved fredagsdansen for særligt udvalgte patienter.

Johansen, Helga: Hinsides: en psykologisk Redegjørelse    
Forlaget Gladiator 2013; 272 sider
Roman om en ung kvinde, der bliver indlagt på psykiatrisk hospital i 1883, hvor hun oplever, at behandlingen og det autoritære system gør hende endnu mere syg. Gennem sproget skabes bølger af associationer, hvor virkeligheden bliver mere og mere hallucineret.

O'Farrell, Maggie: Esme Lennox' forsvindingsnummer    
Cicero 2007; 1. danske udgave; 222 sider
I 60 år har Esme været indlagt på et psykiatrisk hospital. Da det nedlægges, hentes hun af sin søsters barnebarn, Iris. Langsomt oprulles en usandsynlig og uretfærdig familiehistorie om en selvstændig pige, der ikke ville affinde sig med datidens normer.

Simon, Rachel: Historien om smukke pige    
Punktum 2013; 1. udgave; 372 sider
Lynnie er udviklingshæmmet. Homan er døv og sort. De er begge anbragt på "Statsskolen for uhelbredeligt syge og evnesvage", som er et brutalt og intolerant sted. De forelsker sig og Lynnie bliver gravid. De flygter men tvinges til at efterlade babyen hos en kvinde de møder og må derefter kæmpe for at finde sammen igen.

Thomsen, Thorstein: De hjerneløse    
Byens 2019; 1. udgave; 240 sider
Han er plejer og hun er gift med overlægen på det sindssygehospital, hvor de tilfældigt mødes, og varme følelser opstår. I en tid hvor "det hvide snit" vinder mere og mere frem, må parret finde en løsning.

Digte

Hansen, Martin: Porcelænsdreng: digte om bipolar lidelse  
mellemgaard 2016; 101 sider
Digte om et liv med bipolar lidelse og mødet med "systemet".

Josephsen, Mikael P.: Knæk    
Gyldendal 2016; 93 sider
Digte om at blive indlagt på den lukkede afdeling med psykiske problemer og frygte cancer som en livstruende sygdom.

Rieder, Anna: Hindebæger    
Arena 2020; 59 sider
Digte, der følger et sygdomsforløb set fra et psykiatrisk hospital på Amager, hvor modvægten til de sterile gange, skillevæggene, de andre patienter og de daglige udfordringer udgøres af naturen udenfor og skarpe afkodninger af en verden i opløsning. Til læsere af ny dansk lyrik.

Samsing, Emil Z.: Sindets mørke: et lyrisk syrebad    
Amanda Books 2022; 1. udgave; 121 sider
Digte om ondskaben under overfladen, PTSD og om at få smidt lort og pis efter sig på retspsykiatrisk afdeling. Til læsere af poesi, som går ind i sindets mørke afkroge.
 

Materialer