Iagttagelserne af Jane Harris

Iagttagelserne af Jane Harris

06.11.14
15-årige Bessy er på farten for at finde et arbejde som tjenestepige. Vi er i 1800-tallets Skotland.

Bessy har en fortid som prostitueret, og det er hendes mor, som har oplært hende i det gamle kvindefag og tjent mange penge på datterens ydelser. Det står øverst på Bessys dagsorden at komme væk fra faget, og hun bliver ved en tilfældighed ansat som tjenestepige for den gådefulde fru Arabella. Arabella beder Bessy om at gøre de mærkeligste ting, f.eks beder hun Bessy om at rejse sig fra en stol og sætte sig igen mange mange gange. Bessy gør som hun siger, men bliver alligevel træt af de mærkelige formålsløse ordrer fra fruen.

Bessy bliver også bedt om at skrive dagbog, og da hun er en meget nysgerrig og velbegavet pige, finder hun ud af at Arabella iagttager sine tjenestefolk for at skrive en afhandling. Hun skriver sine observationer ned i en bog, som hun har givet titlen "Iagttagelser".  Den kvikke tjenestepige får fingre i bogen, og hun bliver så vred at hun beslutter sig for et modtræk.

Jeg vil ikke røbe her hvad det præcist handler om, men spøgelser, løgne, genfærd, hemmeligheder og galskab er nøgleord for handlingen.

Det er letløbende engelsk underholdning - mest for kvinder, tror jeg - og hvis jeg skal sammenligne med andre romaner kan det vær Michel Fabers "Den røde blomst, den hvide blomst" eller flere af Tracy Chevaliers romaner.

Materialer