Hvordan overlever du solformørkelsen?

18.03.15
Snart vil mørket falde over landet... men det er der heldigvis råd for.

"Og du, o mægtige Sol…Giv os et tegn, så alle kan se, at d ikke ønsker, vi skal dø!" Det er sjældent, at man får lov til at påkalde sig hele kosmos - og kosmos så endda svarer. Det hjælper naturligvis også, at man har forstået den mekanik, der styrer vores solsystem, og derfor kan sige, præcis hvornår en velplaceret solformørkelse vil indfinde sig. Det kunne Tintin i det klassiske album Soltemplet (fortsættelsen til De 7 krystalkugler). Og det var forresten et trick, han tyvstjal fra H. Rider Haggard.

Men det er nu heller ikke hver dag, man står for at blive brændt af inkaer, der har skjult sig dybt inde i Andesbjergene.

Fredag den 20. marts står vi overfor den dybeste solformørkelse i Danmark i 50 år - den er ikke total i Danmark, så der er ingen grund til at blive grebet af den overtroiske frygt, som Tintin kastede over indianerne. Men alligevel: det er unormalt, at mørket sådan pludselig falder på midt om dagen, så vi vil sørge for, at du ikke går i panik.

Så her er tre muligheden for at overleve solformørkelsen.

 

Første mulighed: Vær beredt!

 

Historisk er der et hav af interessant overtro omkring solformørkelser, fra vrede bjørne i kamp med solen til gravide kvinder, der holdes væk, så deres ufødte børn ikke skades.

Det er vi (forhåbentlig) kommet over i dag, og vi ved, at det største problem er at overkomme vores egen lyst til at kigge direkte på det, der interesserer os. Noget, der kan give permanente skader, hvis man gør det med en solformørkelse.

Det er der heldigvis forskellige måder at undgå. Illustreret Videnskab har lavet et godt tema, hvor du kan få alle de praktiske råd, du kunne tænke dig: hvordan kigger man sikkert på solformørkelsen, hvad for nogle facts skal man henslængt nævne for familie og venner, så den sorte skive glider hen over solen, hvad er det egentlig, der sker, og så videre.

 

Anden mulighed: Forstå solformørkelsen

 

Er du typen, der ikke synes, det er nok at indlære !10 blærerøvsfacts", som Illustreret Videnskab kalder dem? Og ser du det som en god anledning til at blive klogere? Så er det nu, du skal kaste dig over vores astronomibøger.

Politikens bog om solsystemet er det gode sted at starte på din astronomiske grunduddannelse. Så når nogen fortæller dig, at "en total solformørkelse ikke vil finde sted i Skandinavien igen før år 2126", kan du overgå det ved at forklare den newtonske mekanik, der ligger bag.

Vil du virkelig imponere - så kan du gribe til Jan Fayes bog Verdensbilleder for at få et glimt af, hvordan verden så ud, før vi forstod, hvorfor solen blev sort. For at kunne forstå og forudsige solformørkelser måtte vi nemlig lige først indse, at Solen ikke kredser om Jorden, men omvendt, og Faye gennemgår, hvordan vi har forstået verden gennem tiden.

Som en bonus: gør dig selv den tjeneste at se dokumentarserien Cosmos, der giver et spændende og bredt indblik - lige fra solsystemets dannelse til, hvordan evolutionen skabte de øjne, vi bruger til at observere solformørkelsen med. Det er en af den slags film, hvor man nogle gange glemmer at blinke, mens man ser den.

 

Tredie mulighed: Slap af med en god bog

 

Gider du ikke alt det tekniske, og er der andre, der har sørget for at skaffe et par solformørkelsesbriller? Så er der jo ikke andet for at gøre end at slappe af med en god bog, mens Jorden glider ind i Månens skygge.

Og hvad ville være bedre end ikke én, men to Stephen King-romaner? Med Dolores Claiborne og Geralds farlige leg bevægede han sig lidt væk fra det overnaturlige gys og begik i stedet et par thrillere, der blev bundet sammen af… en solformørkelse.

I Dolores Claiborne lægger hovedpersonen både titel og stemme til fortællingen om to dødsfald - hendes arbejdsgivers i nutidens og hendes mands næsten 30 år tidligere (Du har måske set filmen med Cathy Bates, men bogen er værd at læse alligevel). Og det er også et dødsfald, der indleder Geralds farlige leg, nemlig Jessies mand. Desværre falder han død om under indledningen til en sexleg, der efterlader hende lænket til sengen i et isoleret sommerhus.

Hvordan de to bøger bliver bundet sammen, vil jeg ikke afsløre her.

Således forberedt på solformørkelsen regner jeg med, at vi alle kommer ud på den anden side. Hvis vi husker vores Tintin, ved vi, at der er en lykkelig slutning.

Materialer