Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens

23.03.20
Medrivende vildmarksroman fra marsklandet i North Carolina

Flodkrebsene lever i North Carolina, helt derude i marsken hvor pigen Kya Clark vokser op i 50’erne. Hun er yngste barn i en meget fattig hvid familie.

Faderen er en stærk skadet krigsveteran, som med vold og alkohol tyranniserer hele familien. En efter en forlader hendes søskende barndomshjemmet, og til sidst forlader også moderen hjemmet i marsken. Kya er bare 7-8 år gammel og hun bliver overladt til sig selv og sin alkoholiserede far. Totalt svigtet af resten af familien må hun finde ud af at overleve i marsken.

Gennem barndommen får hun får hjælp af nogle få voksne, - bla. et sort ægtepar som har en købmandsbod, hvor hun kan bytte sig til varer hun har brug for i hverdagen. Livet i marsken er hver evig eneste dag en overlevelseskamp, og Kya udvikler stort kendskab til marskens dyre- og planteliv. En af de få voksne hun tør stole på lærer hende at læse og hun bliver fantastisk god til at tegne.

I den nærliggende landsby kaldes hun marskpigen. Flere unge mænd føler sig tiltrukket af den mystiske smukke eneboer. I 1969 findes en af landsbyens lokale helte død på mystisk vis, og Kya mistænkes for mordet. Hvordan det går med retssagen må I selv læse. Jeg kom under læsningen til at tænke på Harper Lees kendte klassiker ”Dræb ikke en sangfugl”. Spændingen holdes til sidste side, og jeg blev faktisk meget overrasket over slutningen.

Miljøet og stemningen i romanen kan jeg måske sammenligne lidt med Lisa Wingates roman ”Inden vi blev jeres”. En rigtig god og underholdende vildmarks-læseoplevelse.

Materialer