Forside til bogen Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard

Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard

28.06.17
Når barndommen er en ensom ydmygende overlevelseskamp og luften en stank af rådnende dyr på møddingen

Der er langt til Skive. Selv her fra Horsens er det en køretur på godt og vel 1½ time. For en københavner må det føles lige så fjernt som Gobi ørkenen. Tilmed snakker vi ikke om SELVE Skive, men om Nørre Ørum en bitte landsby uden for Skive.

Thomas Korsgaard flyttede til København fra Nørre Ørum da han kun var 17 år og gymnasieelev. Barndommen og opvæksten i en fattig landmandsfamilie var ingen dans på roser, snarere en ydmygende overlevelseskamp i en atmosfære af rådnende dyr på møddingen.

Thomas Korsgaard debuterer blot 21 år gammel med denne medrivende fortælling om en barndom på godt, men mest ondt langt ude på landet øst for Skive. Hovedpersonen Tue er den ældste i en søskendeflok på tre. Faren er driver et traditionelt landbrug med dyr og afgrøder, men konkursen truer. Han forsøger på sin egen måde at få tingene til at hænge sammen i en familie, der er ved at gå i hundene. Tues mor er gravid med det fjerde barn, men der er noget galt og barnet dør. Derefter synker hun ned i en dyb depressionen. Hun sover meget og bruger det meste af sin vågne tid på at spille Casino på nettet. Tue, hans søskende og en bunke hundehvalpe uden navn passer sig selv. Omsorgen svinder ind i takt med det økonomiske underskud.

Venlighed er ikke et fremtrædende karaktertræk hos Tues far (jeg forsøger her med lidt vestjysk underdrivelse) og den fraværende depressive mor magter ikke at tage hånd om børnene. De eneste lyspunkter i Tues liv er mormoren, som har en forkærlighed for sit ældste barnebarn og så Tues nye ven, Iben. De to store børn er udfordret på hver sin måde og finder sammen i et helt særligt venskab. Iben spørger Tue, sådan helt ligefremt og uden bagtanker: ”Hvornår springer du ud?”. Tue aner nok godt selv at han er homoseksuel, men har endnu ikke selv turdet sige eller bare tænke det.

Sproget er enkelt og ligetil. Teksten flyder og hele historien glider ned på samme måde som Kirsten Myers ”Sommerbarn” og Jens Vilstrups ”Opland”. Vi kan bare håbe på at Thomas Korsgaard vil blive ved med at skrive, og at han ikke bliver alt for fin og ”forfatterskole-agtig” derovre i Køwenhavnstrup.

Materialer