Hvem er bange for Wolf 359? af Ken Macleod

Hvem er bange for Wolf 359? af Ken Macleod

18.12.16
Livet er bare anderledes, når mor er i kredsløb om Jupiter.

Mor var kommet ind i væggene igen.

Sådan starter den første novelle i Ken MacLeods novellesamling "Hvem er bange for Wolf 359?" Og så er man ligesom indstillet på, at verden ikke er, som man er vant til. Mor, som egentlig befinder sig andetsteds i solsystemet, har sendt en kopi af sig selv med et forretningsforslag. Et, der får store konsekvenser for den del af universet, som menneskeheden har spredt sig til.

10 noveller bliver man budt på, og de kommer vidt omkring i både tid og rum. En del foregår i den samme fremtid, hvor folk gerne kopierer sig selv over i det virtuelle rum - hvorefter deres kopier nogle gange får et lidt andet syn på tilværelsen - mens andre holder sig til den nære fremtid eller fortid og fortæller historier, der formelig buldrer med energi.

Ken MacLeod er skotte, hvilket giver mange af hans historier den lidt skæve vinkel, at de ofte benytter sig af genrekunstgreb, der lægger op til store Hollywood-armbevægelser, men de foregår i Skotland, og det sørger på forunderlig vis for at holde dem noget tættere ved jorden. Men alligevel mærker man tydeligt, at han kender sin genre - han har styr på sine ideer, og han leger med dem, ofte i en samtale med tidligere værker. Og helt ærligt, hvor ofte støder man på en novellesamling, hvor en af historierne er brugermanualen til en ny gadget? Og hvor selvsamme historie formår at gør én lidt glad og trist på samme tid?

"Hvem er bange for Wolf 359" er nok ikke for folk, der bare lige skal se, hvad det der science fiction er for noget (de vil sandsynligvis blive forvirrede); men er man allerede lidt bidt af genren, er den ikke til at komme udenom. Det er ikke megen af denne type sf, der kommer på dansk, så det er rart, at kvaliteten er i top, når det sker.

En hurtigt læst novellesamling, der kan fungere som et fint springbræt til et forfatterskab, der spænder vidt. Desværre kræver det, at du skal læse på engelsk, da dette indtil videre er den eneste MacLeod-udgivelse på dansk.

Materialer